Cu mașina electrică la serviciu?

Poate vă amintiți că în decembrie anul trecut am lansat o provocare electromobilistică, prin care ne propuneam sa convingem conducerile unor firme mari și mijlocii de utilitatea electrificării parcului auto și necesitatea instalării unor stații de încărcare în parcările pentru angajați.

Am considerat atunci, că în acest fel am putea avea o soluție pentru un număr mare de persoane interesate de o mașină electrică, dar care locuiesc la bloc. Blocurile moderne, cu parcări subterane au de obicei surse de curent (Marius Bârsan a descris încărcarea buburuzei în garaj într-un articol), dar la cele mai vechi instalarea unei stații este o problemă reală, ce se pierde în hățișul aprobărilor.

Am publicat de atunci inițiative frumoase de la Arad, Timișoara și Sibiu, unde unele firme au instalat stații pe care le-au pus gratuit la dispoziția angajaților. Din sondajul lui Tudor, am aflat că în București posibilitatea de încărcare la serviciu este mai frecventă decât în restul țării.

Deși între timp, in contextul pandemiei, demersul nostru este în stand-by fiindcă multe activități s-au mutat, de la sediul firmelor, acasă, considerăm în continuare că încărcarea la domiciliu și la serviciu, ar diminua presiunea continuă asupra stațiilor publice, care se dezvoltă mai încet decât parcul auto electric.

Foto – Marius Toma

Un mesaj primit recent de la colegul nostru Marius Toma din Câmpina, proprietar de VW e-Up, a readus în actualitate discuția, fiindcă Marius încearcă să convingă conducerea angajatorului său, o mare companie multinațională, de utilitatea unei surse de încărcare în parcarea angajaților, „fie chiar și doar o priză” scrie Marius.

Cel mai probabil este că o parte din factorii necesari unei astfel de decizii sunt legați de costul stației, al instalării și întreținerii, al curentului consumat de angajați. Fără o imagine clară, despre consumul de energie electrică în cazul încărcării unei mașini electrice, este dificil de obținut o aprobare, încă înainte de a începe discuțiile despre modul de decontare, etc.

Având informațiile despre parcursul și consumul săptămânal comunicat de Marius, a fost simplu de calculat că în octombrie și noiembrie, primele luni mai reci, VW e-Up! a avut nevoie de 242 kWh pentru aproape 2000 km, ceea ce reprezintă mai puțin de 150 RON costuri cu energia electrică, la prețul casnic (0.65 RON/kWh).

Sperăm ca Marius va găsi înțelegerea necesară la conducerea firmei, care oferind facilitați de încărcare pentru angajați ar promova o imagine ecologică și ar încuraja echipa să urmeze exemplul lui Marius.

Consum săptămânal echipa mini

Grafic realizat pe baza informatiilor comunicate de proprietari

Pe langa VW-ul lui Marius din echipa mini mai fac parte Klara cu Smart forfour și Doina cu Skoda Citigo. In contextul actual, Klara parcurge extrem de puțini kilometri și nu a încărcat Smart-ul săptămâna trecută.

Wiwi, soțul Doinei, are voie să conducă Citigo-ul când este cuminte si ne-a promis un test comparativ interesant cu anvelope de vara și cele de iarnă, ca să înțelegem mai bine impactul șoșonilor de zăpadă asupra consumului mașinilor echipate cu acumulatori mai mici, la care fiecare kWh este foarte prețios, fiindcă fiecare kilometru de autonomie contează.

ELMOB CHALLENGE – 1 decembrie 2019

Odată cu vânzarea variantelor electrice pentru Skoda Citigo, noul VW e-Up si Seat Mii in Romania, alternativele pentru automobile de oras cu patru usi se vor diversifica.

Ne putem imagina ca o serie de companii mari si mijlocii, care doresc sa contribuie la reducerea poluării in orașe, vor pune la dispoziția angajaților câteva modele electrice (achiziționate in leasing operațional) si posibilități de încărcare, pentru a oferi unui număr cat mai mare de persoane oportunitatea de a face cunoștință cu mobilitatea electrica.

Fără povara achiziției, suntem convinși ca un număr considerabil de persoane va aprecia silențiozitatea, confortul si ușurința de a conduce un automobil electric in oraș, pentru mai puțin de 10 lei vara, pana la 15 lei iarna, costuri cu energia electrica pentru 100 km parcurși in oraș.

Ce ziceți, facem primul pas împreună?

Automobile electrice de oraș – facem primul pas împreună?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.