Dialogul despre electrificarea flotelor de firma are numeroase episoade, cele mai recente fiind scrise de Norbert Varga, despre două SMART-uri utilizate de firma unde lucrează la Arad, și interviul cu antreprenorul timișorean Claudiu Suma, a cărui flota include 13 mașini electrice.
Pe lângă studiul de caz, din care reies clar avantajele utilizării mașinilor electrice în leasing operațional pentru flote de firmă, Claudiu a oferit o mână de ajutor, celor ce evaluează oportunitățile de electrificare a nevoilor proprii de transport, prin consultantă cu managerul de flotă de la lektri.co.
Cei interesați de mai multe detalii despre beneficiile economice ale electrificării flotei auto pot contacta pe Delia Chiș, manager al programului de electrificare, la delia.chis@lek3.co
Claudiu Suma, electro-antreprenor
Nu știm câți din cei interesați au apelat la informațiile oferite cu generozitate și au învățat câte ceva din experiența cu flota de mașini electrice de la lektri.co, dar recent Marius Bârsan avea gânduri asemănătoare discutând cu cunoștințe și colegi de servici despre utilizarea „buburuzei” în oraș.
Marius Bârsan despre experiența cu Ozone 3 și potențialul mașinuței de oraș
După articolul precedent mă gândeam ce aș mai putea scrie despre buburuza electrică…

În weekend am avut drumuri ce nu au implicat-o și pe ea: la cumpărături cu bicicleta și remorca de bicicleta (cu unul din copii în remorcuță), la plimbare: pe jos, de acasă pana în centru și retur.
Ziua de luni a adus drumurile clasice: grădinița, serviciu, diverse. Dar – odată cu ele – și întâlniri cu oameni; oameni care fie au citit articolul precedent și doreau să știe mai multe despre mașină, fie au văzut-o și doreau să știe mai multe despre ea.
Eram cu un vecin și discutam diverse. Vede mașina și ma întreabă dacă știu a cui este. Îi spun: „Da, a proiectului Electromobilitate, acuma sunt eu cu ea”. „E electrică?” „Da”. Și îmi spune cum a văzut-o în weekend și a studiat-o împreună cu o cunoștință, proprietar de Tesla.
Acum a „inspectat-o” și la interior. I-am propus o plimbare scurtă, dar eram amândoi pe fugă, astfel că test drive-ul nu s-a concretizat de data asta. Concluzia lui: foarte bună pentru livrări de pizza în oraș; sau altfel de livrări, de exemplu de piese auto; sau de … haine; sau de … fructe și legume. Sau de … mâncare. Sau de … ce vreți voi 🙂
Marius Barsan, Sibiu
La ~6-7 lei / 100 km își scoate banii cu vârf și îndesat!
Din acest punct Marius făcut câteva socoteli ca să estimeze ce ar însemna schimbarea mașinilor dintr-o flota pentru distribuția de produse mici, de pe motorina sau benzina pe modele electrice, adică exact ceea ce făcuse Claudiu la Timișoara și a început Norbert la Arad.
Eu am preluat datele si cu ipotezele de rigoare le-am transpus in graficul de mai jos.
Ipotezele lui Marius sunt:
- Consum mediu: 11 kWh/100km (realizat cu Ozone), respectiv 6 litri/100km (ipotetic pentru un automobil de gabarit mic pentru oraș)
- Preț energie electrica: 0.64 lei/kWh (încărcare casnica la priza 220V)
- Preț combustibil: 5 lei/litru
- Rata de schimb 1 euro= 4.85 lei

Economiile anuale cu cheltuielile pentru energie electrica comparativ cu cele pentru combustibil sunt calculate pentru patru scenarii: 25, 75, 125 si 175 km parcurși zilnic, atât cât acoperă Ozone fără încărcare.
Am considerat un scenariu minim de 20 de zile lucrătoare pe luna, deși un distribuitor de pizza, asigură probabil cu doi șoferi livrările și peste sfârșitul de săptămâna.
La economia cu combustibilul, mai trebuie adăugată și cea cu schimburile de ulei, în funcție de numărul de kilometri parcurși anual.
Marius continua intr-o nota optimistia:
Veștile bune nu se termina aici: durata de viata a bateriilor este mai mare de 10 ani, deci economiile în 10 ani, doar din costul energiei electrice, acoperă prețul de achiziție al mașinii, pentru un parcurs mai mare de 75 km pe zi. Doar sa ai banii aceștia „dintr-un foc”, pentru achiziția mașinii!
Pentru livrări de pachete/obiecte mici este suficienta și o mașină cu două locuri, cum e Oxygen, care este mai accesibilă ca preț.
Bateriile (corect spus, acumulatorii) odată consumate, pot fi folosite în aplicații staționare, de exemplu la stocarea energiei din panouri solare, unde nu mai e necesar sa dea curentul mare cum e cazul accelerării unei mașini.Doi colegi, soț-soție, s-au oprit lângă mine când am parcat la serviciu. Citiseră articolul despre Ozone, doreau sa o vadă și sa afle prețul. Se mai gândesc, mai așteaptă.
Un alt vecin a trecut și m-a întrebat dacă este electrică. I-am confirmat și i-am spus costurile cu încărcarea, 6-7 lei/100 km. A rămas uimit!
După alte doua zile și jumate de utilizare, am returnat mașina și am rămas și eu pe gânduri, fiindcă buburuza a trecut de 1200 km electrici, curați și liniștiți parcurși în Sibiu.
Dacă toate flotele de distribuție din orașul meu ar fi electrice, pe lângă economiile realizabile, nu am respira un aer mai curat?


Marius Barsan si Dan Boboescu

Inginer ca meserie, voluntar din convingere, dornic sa ajut cat si pe unde pot. Colaborator electromobilitate.com din 2019. Pasionat de vehicule electrice, precum si de orice e in beneficiul comunitatii.