De cata autonomie electrica avem nevoie in vacanta?

Pe langa pretul de achizitie, una din barierele majore in calea trecerii la mobilitatea electrica este autonomia limitata de capacitatea acumulatorului.

In plus, in tarile cu o retea insuficienta pentru numarul in crestere de masini electrice, pe langa teama de autonomie, apare si teama de incarcare, atunci cand statiile, identificate din timp pentru traseul zilnic, sunt ocupate sau nu functioneaza.

Cu mici exceptii, marea majoritate a electromobilistilor pot acoperi toate drumurile zilnice cu un automobil cu autonomie de 250 km, care iarna mai acopera cel putin 150 km fara teama sau sacrifcii de caldura in habitaclu.

Dar ce ne facem in vacanta? … fiindca nu vrem sa transformam acea perioada minunata cu familia spre destinatii insorite sau crestele muntilor, in asteptari multiple la incarcare, tindem sa credem ca avem nevoie de un automobil electric cu autonomia cat mai mare.

Problema este insa ca tehnologia actuala a acumulatorilor este intr-o faza de dezvoltare in care pentru autonomie mare avem nevoie in primul rand de un motor foarte eficient si de un acumulator cat mai mare, care este insa scump si greu.

Elimina aceasta realitate masina electrica ca vehicul de vacanta? … pentru unii da, pentru altii nu.

Auzim des de la comunitatea electromobilistica ca prefera zborul spre destinatia de vacanta, cu eventuala inchiriere a unui vehicul (electric pe cat posibil) la destinatie.

Alt grup de calatori pasionati de mobilitatea electrica, accepta frustrarile nenumaratelor retele de incarcare europene (194 de furnizori cu 288 de tarife, dupa ultima numaratoare) si sacul de cartele si aplicatii cu care trebuie sa fii inarmat, daca nu esti fericitul posesor al unei Tesla, cu care navighezi fara grija din SuperCharger in SuperCharger, iar peste noapte tragi la un hotel cu Tesla destination charger.

Studiu de caz – Hyundai Kona

Hyundai Kona Highway este cel mai accesibil automobil cu autonomie peste 400 kilometri in Romania. Echipat cu un acumulator de 64 kWh, Kona se livreaza de la inceputul anului intr-o varianta cu 5000 euro mai scumpa, datorita dotarilor suplimentare.

De curand, doua Kona au parcat in garajul nostru virtual si proprietarii ne transmit, la finalul fiecarei saptamani, informatii de parcurs zilnic si consum, de unde calculam o medie saptamanala pe care o reprezentam grafic, pentru o mai simpla citire.

In timp ce Tudor a fost peocupat de redactarea si sustinerea licentei, singurul drum pe masura puterilor Konei fiind cel savurat impreuna pe Transalpina, Paul si Violeta au pornit cu mult elan pe drumuri europene, de unde ne-au transmis reportaje foarte interesante.

Chiar si asa, cu o lunga si foarte frumoasa calatorie de vacanta din sudul Olteniei pana la Amsterdam, Kona lui Paul a depasit limita autonomiei si a solicitat o reincarcare in doar SASE ZILE, din cele 30 de zile transmise pana in prezent.

Cu o rata de utilizare peste limita autonomiei de 20%, raspunsul lui Paul la intrebarea din titlu ar putea fi: „Avem nevoie de cat mai multa autonomie, ca sa evitam haosul incarcarilor din retelele europene!

Vom reveni cu o analiza a costurilor pentru incarcare, dar si cu o privire pe termen lung, despre rata de utilizare a performantelor Konei, in afara perioadei de vacanta.

Pana cand Paul isi va relua locul la catedra, Tudor va lasa in urma emotiile licentei si va porni in ultima vacanta dinaintea unei cariere de inginer auto, furnizandu-ne noi detalii despre utilizarea Konei la drumuri lungi. Pana acuma, cu exceptia calatoriei pe Transalpina, autonomia Konei nu a fost pusa in valoare in cele doua saptamani de la preluarea de la Casa Auto Timisoara.

Consumul mediu saptamanal

Dupa o saptamana cu consum mai ridicat, datorita traficului cu viteze mari pe Autobahn, consumul mediu inregistrat de Paul a revenit la valori mai comune pentru acest sezon cald, foarte apropiat (+2.5%) de cel inregistrat de Tudor circuland in majoritatea timpului in Timisoara.

Nota:

Incepand cu ultima saptamana Tudor ne-a furnizat si consumul mediu saptamanul al electro-leului (Peugeot e-208) cu care circula Laura in oras. Suntem in cautarea altor proprietari dispusi sa ne transmita informatii saptamanale de consum pentru Peugeot e-208 sau alte modele de oras (Zoe, Citigo, e-Up!, Fiat 500e, Mini SE, i3).

Multumim anticipat in numele intregii comunitati electromobilistice pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.