Impactul calatoriilor scurte asupra consumului iarna

In mai multe articole publicate de la inceputul sezonului rece, am discutat de ce creste consumul masinilor electrice iarna. In afara de temperatura exterioara si interioara, incarcarea automobilului (numar de persoane si bagaje) si stilul de condus, cel mai mare impact asupra consumului iarna o au lungimea drumurilor parcurse intre doua opriri.

Ar tebui sa fie usor de inteles ca atunci cand o parte din energia electrica este consumata pentru aducerea acumulatorului la temperatura optima de functionare, „consumul” indicat la bord este ridicat. Cu toate acestea unii proprietari, aflati la primul sezon rece cu o masina electrica, se sperie si opresc caldura, confirmand mitologia „electrozgribulitilor”.

IONICA – Hyundai Ioniq model 2018

Hyundai Ioniq electric model 2018

Un exemplu empiric, care subliniaza aceasta realitate, este consumul de 16.6 kWh/100km inregistrat in 25 ianuarie de Ionica la un drum de 109 km (ovalul verde in imaginea de mai sus), cu 12.6% mai mic decat media saptamanala (19.0 kWh/100km).

In aceasi seara, la o temperatura exterioara ceva mai scazuta, pe un drum de doar 6 km, consumul suplimentar pentru incalzariea acumulatorului si a habitaclului a ridicat valoarea consumului indicat la bord pana la 24.6 kWh/100km (ovalul rosu in imaginea de mai sus). Valoarea este pur teoretica, fiindca daca drumul s-ar continua intr-adevar pentru 100 km, consumul ar scadea si el, acumulatorul ajungand la temperatura optima in primii 20-25 km ai calatoriei.

Hyundai Ioniq electric model 2018, dupa 68 saptamani si 27.000 km

Impactul singurului drum lung din intreaga saptamana a rezultat si intr-un consum mediu mai bun ca anul trecut, cu toate ca temperaturile au fost ceva mai coborate in 2020.

Consumul mai mic din 2020 , comparativ cu 2019, a fost influentat de calatoria de 109 km din 25 ianuarie. Fara acest drum mai lung consumul mediu ar fi fost mai mare cu 2.6%, confirmand impactul temperaturilor scazute.

Variatia temperaturii la Sibiu: sursa meteoblue

IONIQ-ul lui TUDOR, model 2019

O situatie asemanatoare am inregistrat la Timisoara, unde drumurile zilnice pentru Tudor incep cu 4 km parcursi de acasa la facultate, distanta insuficienta pentru incalzirea acumulatorului. Rezultatul ar fi un consum mediu de 18.5 kWh/100km, daca … Tudor nu ar fi investigat in detaliu impactul incalzirii acumulatorului asupra consumului. Dar despre acest experiment conceput si executat de viitorul inginer de autovehicule rutiere va scrie cat de curand autorul, Tudor Marchis.

Experimentul lui Tudor din 24 ianuarie afecteaza considerabil media consumului pentru intreaga saptamana
Comparatia consumului mediu saptamanal realizat de trei Hyundai Ioniq la Sibiu-Ionica, Timisoara-Tudor si Bucuresti-Edi

Cu temperaturi semnificativ mai blande la Timisoara decat la Sibiu, era de asteptat un consum mai mic. Rezultatul final este insa influentat mai mult de cele doua drumuri lungi, 109 km cu Ionica la Sibiu si 238 km cu Ioniq-ul lui Tudor la Timisoara.

Variatia temperaturii la Timisoara. Sursa: meteoblue

Ioniq-ul lui Edi, model 2020

Intamplarea face ca dupa mai multe saptamani cu parcurs zilnic de aproximativ 16 kilometri dus si alti 18-19 la intors, saptamana trecuta Edi a condus de trei ori mai mult de 90 km, acumuland distanta cea mai mare dintre cei trei participanti la proiectul Electromobilitate cu Hyundai Ioniq.

La distante mai lungi, temperatura acumulatorului ajunge in zona de functionare optima, temperatura interioara se stabilizeaza si consumul scade semnificativ fata de valorile indicate la drumuri scurte.

15.6 kWh/100 km este un consum aproape primavaratec pentru Ioniq-ul lui Edi, care a acumulat 421 km, dinte care mai mult de jumatate au fost parcursi in etape relativ lungi, peste 90 km, fata de rutina zilnica de 16 – 30 km.


La consumul redus inregistrat de Edi a ajutat si vremea care s-a incalzit spre sfarsitul saptamanii la Bucuresti

TM 3 – Tesla Model 3 long range, rwd

Impactul calatoriilor scurte asupra consumului in sezonul rece nu este caracteristic pentru Hyundai Ioniq. Aceleasi valori „exagerat” de mari, PE DISTANTE SCURTE, le inregistram si cu Tesla Model 3 in Michigan.

Consum inregistrat duminica seara, 26 ianuarie, cu acumulatorul preincalzit.
Temperatura exterioara +2 grade Celsius

Daca privim la consumul pentru o perioada mai lunga de iarna, cu temperaturi mai reci decat acest ianuarie bland in Motor City, consumul ramane ridicat: 19.5 kWh/100km.

Impactul asupra consumului mediu pe termen lung ramane insa nesemnificativ, demonstrand ca, indiferent de anotimp, Model 3 ramane in liga campionilor de eficienta alaturi de Hyundai Ioniq, cu un consum mediu de 14.7 kWh/100km, ceea ce reprezinta cheltuieli de 9.40 RON pentru 100 kilometri.

Alte articole despre cresterea consumului iarna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.