Despre preferintele „electro-pionierilor”

Odata cu diversificarea ofertei de automobile electrice pe piata din Romania, o recenta reuniune la Sibiu a patru modele mai noi si mai vechi, a generat discutii aprinse despre preferintele electromobilistilor.

Patru modele 100% electrice cu personaliti si calitati diferite

Cu totii, proprietari de masini electrice, am fost vreo 3000 la finalul anului 2019 in Romania, dar anul acesta, cu toata criza economica cauzata de pandemie, vanzarile ar putea fi mai mari decat numarul redus de masini electrice importate.

Daca nu credeti, ca cererea este mai mare decat oferta, incercati sa gasiti o Skoda Citigo, preferata mea pentru lansarea electomobilitatii la pret rezonabil, care se distinge intre aparatiile anului 2020 pe soselele Romaniei .

Skoda Citigo iV

Citigo-ul familiei Gaube, parcat recent in garajul nostru virtual

Conceputa cu destinatia oras, micuta Skoda m-a cucerit in mai putin de 25 km parcursi impreuna. Surprinzator de incapatoare, practica, economica si cu cel mai accesibil pret dintre modelele marilor producatori prezenti in Romania, Citigo-ul electric este „simply clever”.

Chiar daca a lipsit deocamdata de la Sibiu, cat de curand speram sa demaram testele paralele, pentru a intelege cat mai bine caracterul si comportamentul la drum si incarcare.

Ozone 3

Andreea si Tudor au calatorit recent cu Ioniq-ul model 2019 si Peugeot-ul e-208 apartinand familiei „e-Marchis” , dar au fost atrasi si de micutul Ozone 3 de la prima intalnire

Categoria buburuzelor de oras a fost reprezentata la Porsib de Ozone 3, care a primit aprecieri statice favorabile. Dupa o lunga asteptare, incepand de saptamana viitoare vom fi in masura sa povestim mai multe despre comportamentul la drum.

Peugeot e-208

Pe langa utilizarea indelungata a Ioniq-ului la Sibiu, Luci si Fane – gazdele primitoare de la Porsib, au testat numeroase modele electrice, dar comentariile favorabile despre interiorul Peugeot-ului au continuat inca doua zile dupa prima intalnire

De departe cel mai indragit model nou pentru aspectul exterior si rafinamentul interior, electro-leul si-a confirmat pofta pentru electroni, in testul comparativ cu Ionica.

Cum bine remarca un proaspat proprietar de e-208 in media sociala, diferenta de consum este digerabila ca pret, chiar daca din punct de vedere tehnic 30% fata de campionul economiei este foarte mult.

Tinand cont ca e-208 este echipat cu un acumulator de 50 kWh, cu aproape 40% mai mare decat Ioniq-ul model 2020, estimam ca autonomia Peugeot-ului va fi cu aproximativ 10% mai mare, in conditii de drum asemanatoare. Vom verifica cat de curand posibil cu ajutorul posesorilor de Ioniq model 2020.

Un prim avantaj al diferentei mari fata de acumulatorul de 28 kWh, cu care este echipat Ioniq-ul (model 2018 si 2019), a rezultat in mai putin timp pierdut pentru Peugeot la statiile de incarcare de 50 kW, disponibile pe traseul Timisoara – Sibiu.

Hyundai Kona

Foto: Paul Vadeanu

Intr-un clasament „cel mai”, modelul Kona ar castiga doua trofee, fiindca realizeaza cea mai mare autonomie la cel mai accesibil pret, din toate automobilele electrice importate in Romania, care beneficiaza de programul rabla plus.

Tesla are autonomie mai mare, dar importurile private a celor aproape 200 de unitati noi si second hand aflate in circulatie in tara, nu au beneficiat de subventia guvernamentala oferita prin programul rabla plus.

Incepand cu forma, SUV compact, foarte indragita in prezent, Kona are numerosi adepti pentru autonomia mare. Datorita eficientei si a regenerarii exceptionale, la coborarea de la Paltinis, Kona a incarcat acumulatorul cu pana la 61 kW. Pentru referinta, Ionica a „pompat electroni” in micutul acumulator cu pana la 33 kW.

Hyundai Ioniq in regim de franare regenerativa cu 33 kW pe coborarea de la Paltinis

Hyundai Ioniq

Ionica la drum in marginimea Sibiului

Inainte de orice altceva, Hyundai-ul Ioniq a fost partenerul nostru de nadejde pentru aproape 33.000 kilometri parcursi in cadrul proiectului Electromobilitate. Pentru multi „electro-boboci” Ionica a fost prima ocazie de a intelege placerea condusului electric, simplitatea si linistea in care se poate desfasura o calatorie cu un automobil electric comfortabil.

Desi conduce de mai bine de un an Ioniq-ul, Roxana l-a prins pentru prima oara pentru o coborare si urcare la Paltinis. Oare cine sa fie devina? 🙂

Fiind cel mai economic model prezent la Porsib (pentru Ozone nu avem inca rezultate masurate in cadrul proiectului Electromobilitate), Ioniq-ul ne-a obisnuit cu costuri ZERO de intretinere pe parcursul primelor 20 de luni de utilizare, fara cea mai mica problema tehnica.

In loc de concluzie

Paul si Tudor, doi electro-pionieri cu care ne vom mai intalni cu siguranta

Pentru cei dispusi sa investeasca devreme intr-o noua tehnologie, recompensele sunt mari, proportionale cu riscul asumat. Indiferent ca este vorba de radio, televiziune, calculatoare personale sau smart phone, noile tehnologii au fost mai intai adoptate de asa numitii clienti „inovatori”.

„Electro-pionierii” sunt cei ce inteleg avantajele unui automobil electric, aleg modelul preferat dupa criterii personale si devin deschizatorii de drum, ce par sa fie urmati zi de zi cu interes tot mai mare. Pe masura ce gama de modele se diversifica si preturile se aseaza pe criterii concurentiale, adoptarea electromobilitatii in Romania se va accelera atat prin achizitia de modele noi, cat si second hand, asa cum s-a intamplat in toate segmentele prezente in piata auto.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.