Echipa ID.3 – aniversări și peripeții

În urma cu un an Dan își făcea debutul pe blog cu un articol ce îndemna la un efort de fantezie și imaginație:

Colaborarea a continuat cu alte două articole, în care Dan și-a împărtășit experiențele de electromobilist începător pe atunci:

După 15.000 km parcurși cu un VW ID.3 echipat cu acumulatorul mic (45 kWh util) și mai multe participări la evenimentele organizate în cadrul proiectului Electromobilitate, este timpul să tragem o primă linie de bilanț. Cu această ocazie îi mulțumim lui Dan pentru contribuția adusă la înțelegerea experienței de zi cu zi alături de această variantă de ID.3.

Consumul și parcursul

Din totalul acumulat în primul an, am monitorizat 13.957 km pentru care Dan a realizat un consum mediu de 16.6 kWh/100km, extrem de apropiat de valoarea indicată de EVdatabase (16.4 kWh/100km).

Sursa: EVdatabase

Pentru motive practice legate de autonomie și încărcare în diferite sezoane, nu putem vorbi de un „singur consum”. Valorile comunicate au variat de la 13 kWh/100km în sezonul cald (2021 și 2022), până la 26 kWh/100km în luna ianuarie. Ca urmare, după șocul primului sezon rece, proprietarii vor ști să-și planifice mai riguros călătoriile lungi, care au nevoie de reîncărcare.

Așa cum reiese din parcursul săptămânal, chiar și cu acumulatorul mic, Dan nu a avut nevoie de reîncărcare în 31 din 47 săptămâni (66%) raportate. Călătoriile mai lungi au fost parcurse cu ajutorul rețelei publice de încărcare, așa cum este ea în prezent în România, imperfectă dar în curs de dezvoltare, șchiopătând cu câțiva pași în urma creșterii rapide a parcului auto electric.

Peripeții rutiere

Un recent eveniment rutier s-a finalizat cu o julitură, care a trimis ID.3-ul în service.

Din solidaritate sau coincidență, și mașina lui Alex a fost lovită de un șofer ce admira ID.3-ul și este în service. Cu această ocazie vom afla mai multe detalii despre modul de derulare al decontărilor prin asigurarea proprie sau a vinovatului, satisfacția interacțiunii cu echipa din service, calitatea lucrărilor și comunicarea cu asiguratorii.

Cu toate neplăcerile legate de orice incident rutier, acesta este un capitol pe care îl urmărim cu mult interes, pentru a documenta în detaliu cum se compară reparațiile pentru diferite modele electrice, cu cele ale unor automobile echipate cu motoare termice.

Știm cu siguranță că absența schimburilor de ulei, filtre, curele, bujii și plăcuțe de frână se reflectă pozitiv în costurile de exploatare. Dar vor încerca service-urile să stoarcă mai mult, la alte categorii de lucrări?

Reviziile periodice sunt un bun exemplu de astfel de abuz, deși Tesla demonstrează că un model electric nu are nevoie de revizii periodice, cu excepția unor operații foarte limitate recomandate în manualul de utilizare (filtru polen, curățire și gresare etrieri, etc.).

Alte aniversări – Marcel (Cluj)

La foarte scurt timp după ce Dan (TM) a transmis imaginea cu primii 15.000 km, Marcel (CJ) a adăugat o imagine de la bord, care confirma trecerea de borna 40.000 km, începând din 10 septembrie 2021, când a achiziționat-o cu 3950 km la bord.

Pe lângă naveta zilnică la serviciu, Marcel recunoaște ca plăcerea de a conduce (și costurile reduse) îl determină să parcurgă frecvent distanțe lungi. Ce exemplu mai bun poate fi decât participarea la #ro1000challenge săptămâna trecută, pentru care a mai parcurs peste 900 km (dus-întors) de la Cluj la București?

Cu această ocazie, călătoria pe același traseu, în aceeași zi, a confirmat că ID.3 cu Marcel la volan este capabil de a realiza consistent un consum mai mic decât colegii de echipă. Nu este un caz unic, la fel se întâmpla cu Marius (Câmpina) în echipa Tesla și Wiwi (Timișoara) în Grupa Mică.

Despre un alt fel de aniversare ne relatează Marcel în imagini.

Săptămâna 18-24/07 a fost de la o extremă la alta: liniștită și gălăgioasă, curată și prăfuită 😀
Am fost în satul copilăriei și am participat la o petrecere așa cum le țineam în acea perioadă, pe pășunea satului departe de semnal și tehnologie. 

Datele arată așa:

– Distanța parcursă: 1178 km,

– Consum: 12.2 kWh/100 km,

– Încărcări 1xDC 29,9 kWh 4xAC 118,68 kWh 

– Cost încărcare 0 Ron

– Viteza medie în funcție de deplasări între 45-65km/h

Consecințe inevitabile chiar și pentru electrice: o pană…

Cosmin – București

Săptămâna trecută a fost mai liniștită la mine: 244 km cu un consum mediu de 18.7 kWh/100km.

Am mers destul de liniștit, consumul mai mare cred că vine de la una din zile, când am mers vreo 5 ore prin oraș prin caniculă și răcirea bateriei și a habitaclului au consumat mai multă energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.