A mai trecut o săptămână în bula noastră electromobilistică. Ceea ce observ în cazul comunităţii noastre e că a mai scăzut factorul de noutate şi am cam ajuns la un nivel în care nimic nu mai este excepţional, totul merge normal. Nu există trasee pe care să le ratăm sau trasee care să ne pună probleme. Totul e normal, totul e ok.
Consumurile medii înregistrate de Kona se stabilizează într-o bandă în care asigură maşinii autonomii constante de peste 400 km cu 80% energie utilizabilă.
Într-un fel, din punct de vedere electromobilistic, suntem ciuca grupului, că probleme generate de maşină nu avem, cu încărcarea nici atât iar în materie de consum ne-am cam învăţat cu maşinile şi le ştim „niznaiurile”.
Singura noastră activitate care ne mai animă este demistificarea electricelor, demonstrând cu calm, date şi experienţe că electricele nu mai sunt un moft, nu sunt mai scumpe din punct de vedere al costului de deţinere şi operare şi, în special – nu-ţi mănâncă timp cu încărcarea.
În direct cu proprietarii
Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!
În această săptămână, Paul (DJ) împlineşte un an de când ne furnizează date despre consum şi ne împărtăşeşte experienţele sale cu Kona. Cu siguranţă acestea au contribuit decisiv la decizii de cumpărare şi la popularizarea electromobilităţii întrucât, aşa cum spunem noi în bula noastră, Paul este un şofer „de cursă lungă”, acumulând un kilometraj mult peste media parcului auto din ţara noastră. Mai mult decât atât, Paul ne-a arătat că traversarea continentului cu o electrică – cu atât mai mult Kona – este posibilă în condiţii absolut normale.
Datele de consum ale lui Paul sunt extrem de utile în conturarea unui profil de consum al Konei, anul ce l-am parcurs până acum fiind unul solicitant atât din punct de vedere meteo dar mai ales din punct de vedere regimului de călătorie. Mulţumim Paul pentru contribuţia ta de până acum şi ne bazăm pe ea şi în continuare!
Cristian (CJ) ne-a povestit zilele trecute cum s-a pregătit pentru plecarea în Grecia.
Tudor (TM): În zilele mai călduroase mi s-a părut că aerul condiţionat nu răceşte suficient, aşa că voi face o programare pentru verificarea instalaţiei înainte de plecarea spre Grecia.
Distanţa parcursă: 82km. Consum mediu: 14.58 KWh/100km.
Dan (B): Astăzi am depăşit primii 10.000 km cu maşina. Aşa cum menţionam săptămâna trecută, voi încerca să fac un rezumat al cheltuielilor cu maşina, evident – cu mici steluţe, fiindcă unele costuri nu le vezi atât de des. Aşadar:
– costul cu încărcările: 514,8 RON
– alte costuri: 6810,23 RON. Aici intră: becuri, lichid de spălat parbrizul, costul asigurării (CASCO+RCA – 4461 RON), precum şi costul cu înlocuirea parbrizului (1400 RON – 1099 parbrizul în sine şi 300 RON manopera).
Distanţa parcursă: 609 km. Consum mediu: 12.2 KWh/100km.
Andrei (BV): În această perioadă am încărcat 311.46 KWh cu un cost total de 201.7 RON. Aşa cum probabil mulţi dintre voi ştiţi, nu prea fac drumuri scurte şi nici prin trafic de oraş nu prea stau, aşa că la mine diferenţele Iarnă-vară nu sunt semnificative. Dar asta e defapt un lucru fantastic pentru că ne arată câtă încredere putem avea în această maşină chiar şi în cele mai vitregi condiţii.
Săptămâna asta m-a bucurat faptul că am început să dau peste locaţii care dispun de mai mult de o staţie de încărcare rapidă (cel puţin 50KW). Pe 1 iunie am făcut prima încărcare la Hub-ul celor de la Renovatio din Promenada Mall şi m-a bucurat faptul că sunt atât de multe încărcătoare Type 2 la un Mall. Şi asta pentru că, de obicei, în mall pierzi nişte ORE iar staţia Type 2 elimină grija de a te întoarce contra-timp la maşină să eliberezi staţia de încărcare.
Apoi, am fost deosebit de surprins în mod plăcut în parcarea publică de pe Independenţei din Oradea: 4 staţii de 60KW amenajate de primărie. Ce am remarcat în Oradea e că staţiile din locuri publice sunt de obicei foarte bine semnalizate (chiar şi cele Type2) şi nu sunt ocupate „temporar” de bo$$i. Cum a fost cazul la Promenada unde un GLC şi un Macan (diesel) au preferat să parcheze la staţiile de încărcare deşi erau locuri libere nerezervate încărcării maşinilor electrice.
Vineri am avut o zi aşa…. mai ciudată. La 08:30 m-am pornit din Cluj-Napoca spre Sibiu, via DN1+A10+A1. La 12:45 am tras la TransIviniş pentru o pauză biologică. La ieşire din Teiuş am prins lucrări pe carosabil şi dacă n-am stat în coadă de puteam să scot gratarul din maşină. Apoi am oprit la Promenada în Sibiu unde aveam ceva treburi de rezolvat. Promenada are 2 staţii rapide – una de la EnelX şi alta de la Renovaţio. Deşi aveam disponibil un cupon de la Kaufland, am preferat totuşi să încarc la EnelX.
Da, chiar şi dacă am cupoane de la Kaufland pentru Renovaţio, încerc pe cât de mult posibil să le evit reţeaua de încărcare (inclusiv Moon). Preţurile practicate sunt nesimţit de mari raportate la condiţiile în care încarci: staţii neîntreţinute, vandalizate, cu erori şi…. putere mică. Ca utilizator, nu mă interesează scuze de genul „taxe de franşiză”, „buget de investiţii” (deşi mare parte din reţea a fost construită pe fonduri europene) şi „profit operaţional”. Mă interesează la ce preţi şi în ce condiţii încarc. La EnelX am posibilitatea să achiziţionez abonamente de încărcare care îmi coboară preţul per KWh sub 1.3 RON. Deci se poate dacă se vrea. Aşa că, din cei 6663.59 KWh încărcaţi până acum, doar 1095 KWh au fost încărcaţi în reţeaua lor (16.43%). Deci se poate trăi lejer şi fără Renovaţio. Până şi-or învăţa lecţia şi o să treacă în tabăra celor care nu descurajează electromobilitatea. Poate îşi sună colegii de la EnelX să îi întrebe „care e faza cu abonamentele alea?!?”. Măcar atât.
Distanţa parcursă: 1613 km. Consum mediu: 14 KWh/100km.
M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!