Hyundai Ioniq, Renault Zoe, Kia Niro și Peugeot 208 – bilanț luna iulie

Cât de repede se petrece tranziția spre mobilitatea electrică este destul de ușor de citit din statisticile internaționale, care ne dezvăluie schimbarea preferințelor publicului, într-un domeniu în care tehnologia avansează rapid și modele noi apar cu o viteză tot mai mare.

Daca veteranele proiectului nostru erau vedetele din urmă cu cinci ani, în prezent producția lor s-a oprit (Hyundai Ioniq și din 30 martie 2024 ZOE), sau o generație nouă cu aceeași denumire le-a luat locul (Niro, Kona).

In veșnica căutare a ”noului”, care în acest domeniu nu se lasă așteptat, potopul de modele noi anunțat de marii producători și startup-uri este uneori copleșitor și vedetele de ieri tind să fie repede uitate, deși au în continuare un rol extrem de important.

Prin piața second hand, veteranele noastre vor deveni portița de acces la mobilitatea electrică pentru o majoritate a publicului ce nu dorește, sau nu poate, să cheltuie sume peste 20.000 euro pentru un model electric nou.

Privite ca alternative de preț la un Spring nou (fără subvenții, fiindcă acestea nu vor dura la infinit), Ioniq, Zoe, 208, Corsa oferă ceva mai mult spațiu și confort. Reținerea majoră este generată de informațiile incomplete despre fiabilitate, teama de degradare a acumulatorului (vezi ”Evoluația SoH pentru Hyundai Ioniq” la final) și costul reparațiilor.

Aceste trei domenii le vom monitoriza cu atenție în cadrul proiectului nostru cu ajutorul colegilor ce ne transmit date săptămânal pentru primele 12 luni și apoi lunar, dincolo de perioada acoperită de garanție și de limita psihologică a bornei de 100.000 km.

Bilanțul veteranelor – parcurs și consum

Cei cu privirea foarte ascuțită au observat desigur că numarul participanților la bilanțul din iulie a crescut la 44 și valoarea parcursului total a crescut, în timp ce consumul mediu a scăzut (cu o zecimală…).

Explicația acestor modificări, față de bilanțul publicat recent, o găsim în mesajul lui Márton după revenirea din concediu.

Márton – Renault ZOE, Târgu Mureș

Am fost plecat în Albania și Muntenegru și abia acum am ajuns să trimit datele pentru luna trecută. 

In luna iulie am parcurs cu Zoe 41, 1370 km și am încărcat de 216 kWh, din care din solar 20 kWh. Costuri de încărcare 67 RON. 

Radu – Renault ZOE, Crivina (PH)

Bogdan – Peugeot e-208, București

Pentru luna iulie:

  • Distanța totală: 902 km
  • Consum mediu: 15.6 kWh/100km
  • Viteza medie: 36 km/h

În rest nimic de raportat, Pug-ul se comportă impecabil.

Laura – Peugeot e-208, Timișoara

Tibi – Kia Niro, București

Cătălin – Hyundai Ioniq, Craiova

Ioniq 2021 – 40.364 km, nu știu dacă am menționat, mașina face naveta zilnic 60 km.

Luna iulie a fost de concediu, deși am fost în Grecia (Atena și Sithonia) am ales să nu fac drumul cu electrica, drept urmare am făcut mai puțini kilometri decât de obicei.

In luna iulie am parcurs 1577 km cu un consum mediu de 14,7/100 km

Încărcări :

  • 135,64 kWh acasă x 0,78 lei/kw = 105,80 lei
  • 81,49 kWh Kaufland cupoane = 0 lei
  • 15,0 kWh Alte surse PV = 0 lei
  • Total kWh luna iulie = 132,13 kWh
  • Total costuri încărcări luna iulie = 105,80 lei
  • Preț/100 km = 6,71 lei

Atașat tabelul mai detaliat:

In luna iulie am făcut o ieșire la țară în satul Mihăești/OT, unde am încercat să testez limitele bateriei și am ajuns acasă cu 3%.

Când am plecat, aveam 78 % și mașina îmi arăta 219 km cu aerul condiționat pornit. Conform pozelor am făcut 203,6 km și mai aveam autonomie încă 10 km.

Incă odată, Hyundai Ioniq mi-a dovedit că atât cât arată autonomie atât faci, nu te înșeala cu absolut nimic, nu estimează eronat.

Evoluția SoH – State of Health pentru acumulatorul Ioniq-ului:

Costuri cu încărcarea

La fel ca în fiecare echipă din cadrul proiectului Electromobilitate, sursele de încărcare determină costurile medii lunare cu energia electrică.

Laura și Bogdan încarcă Peugeot-urile acasă, la fel Radu și Márton pentru Renault ZOE, cu marea diferență că ambii dispun de instalații fotovoltaice la domiciliu.

Cătălin a întocmit o statistică foarte exactă a surselor de încărcare (vezi tabelul de mai sus), în timp ce Tibi se declară foarte mulțumit cu mai puțin de 15 lei/100km cheltuiți în iulie, ținând cont că pe mașina lui sunt de obicei biciclete vara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.