Bilanț luna iulie – informații despre echipa cu 1.7 milioane km la bord

Luna iunie, odată cu primele călătorii de vacanță în Grecia și țările vecine, a adus un parcurs record de peste 96.000 km pentru echipa proiectului Electromobilitate. În iulie călătoriile au continuat, dar în același timp mai mulți colegi au avut masinile imobilizate în service pe termen lung, din cauza dificultăților cu livrarea pieselor de schimb (pentru a le identifica mai ușor, le-am marcat în graficele de bilanț cu ** două steluțe).

Odată cu sosirea celor doi noi colegi în garajul nostru virtual, în iulie a fost stabilit un nou record: peste 1.7 milioane kilometri electrici la bord!

Semnificația cifrei subliniază experiența adusă de participanți și bogăția de informații pe care echipa proiectului o pune la dispoziția comunității formate în jurul blogului și a tuturor celor interesați de mobilitatea electrică.

Cu această ocazie să le urăm BUN VENIT celor doi colegi:

Desigur nu am uitat de Andu (Model Y LR, București), care și-a anunțat participarea într-un articol memorabil, dar raportările sale au început din prima săptămână a lunii august, cu o călătorie de excepție de la București la Nordkapp, Norvegia.

Cele trei Tesla sosite în iulie, împreună cu alte două din iunie, Adrian (Ploiești) cu Model Y LR și George (Ineu) cu Model 3 LR, reflectă foarte bine interesul publicului și recordul de înmatriculări Tesla pe piața auto din România, așa cum scria Marius recent:

Parcursul total monitorizat în cadrul proiectului

Ferm convinși că ”experiența face diferența”, să mai adăugam la cifrele rezultate după luna iulie creșterea parcursului monitorizat săptămânal (și lunar) la 2.310.951 km sau de șase ori distanța de la Pământ la Lună!

Va mai amintiți? Cu doar câteva zile înainte de evenimentul Earth Day – Timișoara din luna aprilie, Mihai (Bacău) ne-a trecut cu Skoda Enyaq de borna primelor 2.000.000 km!

Echipa activă în luna iulie

Componența echipei:
 1. Hyundai Kona – 8 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara și Târgu Mureș (în ordinea înscrierii în proiect)
 2. Tesla Model 3 – 8 participanți din Câmpina, București (3), Sibiu, Ineu, Motor City (Detroit, Michigan) și Saarlouis (Germania);
 3. Tesla Model Y – 5 participanți din București (2), Brașov, Sibiu și Ploiești;
 4. ID.3 – 4 participanți din București, Cluj (2) și Timișoara;
 5. Dacia Spring – 3 participanți Fălticeni (2) și Pitești;
 6. VW e-Up – 2 participanți Cluj și Râșnov;
 7. Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
 8. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
 9. Renault ZOE – Crivina (PH);
 10. Kia Niro – București;
 11. ID.4 – Cluj;
 12. Hyundai Ioniq – Craiova;
 13. Skoda Citigo – Timișoara;
 14. Renault Megane – Deva;
 15. Fiat 500e – Timișoara;
 16. Volvo XC40 – București;
 17. Skoda Enyaq – Bacău;
 18. BMW iX – Canton, Michigan

Colegii semnalează tot mai des că persoanele interesate și bine documentate despre mobilitatea electrică, înainte de a lua decizia de achiziție sunt interesate de informațiile legate de folosința îndelungată a diferitelor modele electrice disponibile în România.

Pentru cele 18 modele, unele cu mai multe variante (exemple: Tesla SR, LR, Performance, sau IONIQ 5: rwd, awd) active în prezent în proiect, informațiile despre costurile de întreținere și cele de reparații au fost întotdeauna în atenția noastră și au fost prezentate, pentru fiecare model în parte, în numeroase articole. Parcul auto monitorizat în prezent este relativ tânăr, cea mai ”veche” participantă fiind fabricată în 2018, Tesla Model 3 LR rwd.

80% din participanții din luna iulie au mai puțin de 60.000 km la bord

Konițle dețin recordul de kilometri parcurși în echipa noastră. Exemplarul achiziționat second hand de Dan a trecut de 168.000 km, după călătoria anuală din Elveția spre România, despre care veți afla foarte curând mai multe detalii.

Parcursul și consumul din luna iulie

Chiar dacă pare surprinzător, parcursul cel mai mare din luna iulie NU a fost atins de mașina cu cea mai mare autonomie sau cel mai mare acumulator, ci de micuțul VW e-Up! cu Alin (Râșnov) la volan. Cu acest parcurs, Alin este ferm pe traiectoria spre obiectivul declarat la începutul colaborării noastre, cel de a parcurge între 80.000 și 100.000 km în primul an 100% electric.

NOTĂ:

 1. Bilanțul pentru participanții marcați cu * se bazează pe raportările săptămânale.
 2. Mașinile marcate cu ** au petrecut mai mult de o zi în service în luna iulie.

Dacă în iunie remarcam dublarea numărului de colegi ce au parcurs între 3000 și 6000 km, în iulie ghinionul a imobilizat mai multe mașini, fie în așteptarea pieselor de schimb, fie pentru reparații de tinichigerie, așa cum relatează Laszlo (VW e-Up, Cluj):

Mașina noastră a stat în service aproape toată luna (a fost lovită în stânga spate) și abia acum de câteva zile a revenit acasă. Drept pentru care nu a circulat aproape deloc.

Costuri cu încărcarea

Ne-am obișnuit să regăsim în zona costurilor mai mari colegii din străinătate și cei porniți în călătorii internaționale lungi, unde prioritatea este acordată vitezei de încărcare și evitării ocolirilor prin orașe, chiar dacă prețul nu este întotdeauna ideal.

Contrar opiniei generale că încărcarea gratuită s-a încheiat în România, o parte din colegii noștri raportează costuri ZERO în iulie, semn că au mai găsit câteva oportunități și luna aceasta. Majoritatea costurilor mici sunt obținute cu o combinație ideală de încărcări:

 • la locul de muncă, acolo unde angajatorul achită costul energiei electrice;
 • acasă din rețea, cu condiția unor contracte avantajoase;
 • de la panouri fotovoltaice, după ce investiția inițială a fost făcută cu gândul de a alimenta nevoile casnice și una sau mai multe ”baterii pe roți” au fost adăugate pe parcurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.