Hyundai Kona MY 2023 – în vizită la Sibiu 27 – 28.12.2023

   

Introducere

La mijlocul lunii decembrie Dani (Kona, Arad), călăuzit de colegul nostru George (Tesla Model 3, Ineu), ne trimitea primul set de date cules pe drumul spre casă după achiziția unei Kona de la Târgoviște.

Familia a parcurs ucenicia electrică cu un Spring și micuța chinezoaică a venit cu atâtea beneficii pentru nevoile de deplasare pe distanțe scurte, încât Kona urmează să le acopere pe cele mai lungi din vacanțe sau ieșiri de sfârșit de săptămână.

Kona în vizită la Sibiu

In ultima săptămână a anului trecut, împreună cu amicul George (Model 3 LR, Ineu), am organizat o scurtă vizită la Sibiu.

Bineînțeles, în gânduri am purtat și echipa proiectului Electromobilitate și am stocat informațiile de pe parcursul traseului pentru publicul interesat de mobilitatea electrică și cei ce urmăresc blogul.

Traseul și posibilitățile de încărcare. SURSA: Plugshare

Pentru mine traseul a fost similar atât pentru dus cât și pentru întors urmând itinerarul:

  • Arad – Lipova – Săvârșin – A1 – Sibiu
Variația de altitudine pe traseul Arad – Sibiu. SURSA: Plugshare

La dus am mers fără oprire. Singura diferență pentru traseul de întors a fost faptul că prin „escala culinară” de la Deva, am fost nevoiți să părăsim A1 pe la nodul rutier de la Simeria și să parcurgem aproximativ 18 km pe DN traversând Deva, după care am urcat din nou pe A1.

„Cukoana”, care a parcurs 579 km pentru excursia la Sibiu, este echipată cu anvelope de iarna marca Petlas, cu eficiență la carburant clasa B și aderență la frânare încadrată în clasa C.

Consumul mediu a fost 17 kWh/100 km pentru ruta Arad – Sibiu, pe o distanta de 280.5 km parcurși in 3:39 ore.    

La plecare am avut 92% SoC și am ajuns la Sibiu cu 18% SoC, consumând aproximativ 47 kWh. Regimul de viteza a fost destul de „blând” spre Sibiu. Astfel, 130 km parcurși pe DN am circulat cu viteza cuprinsă între 70-90 km/h, iar pe A1 am setat 105 km/h drumul fiind liber. Temperatura exterioară a fost aproximativ 4 gr. C, iar cea interioară am setat-o la 22 gr. C.


La pornirea din Arad, tripul săptămânal afișa un consum mediu de 13.5 kWh/100km (imaginea din stânga), iar la parcarea în Sibiu urcase la 16.4 kWh/100km.


Drumul de întoarcere    

Am pornit de la Sibiu cu 94% SoC și am ajuns la Deva cu 64%

La coborârea de la Simeria , am avut parcurși 117 km pe A1, direcția Sibiu – Deva, înregistrând un consum mediu de 17.9 kWh/100km, la o viteză de 115 km/h setată pe cruise, parcurs în 1h si 20 min, ajungând la Deva cu 17.5 kWh/100km consum mediu.

 

După pauza de la Deva, porțiunea rămasă din drum, până la Arad s-a încheiat cu un consum de 16.1 kWh/100km (imaginea din stânga), iar rezultatul săptămânal se prezintă cu o medie de 16.6 kWh/100km pentru 640 km, ajungând la destinație cu 24% SoC.

Per total, ruta de întoarcere, Sibiu-Arad, au fost 297 km parcurși în 4 ore 18 min, cu un consum mediu de 16.8 kWh/100km, consumând cu 3 kWh mai puțin, total 44 kWh, față de urcarea spre Sibiu. Costul acestei excursii a fost 47 lei pentru cei aproape 580 km.

Gânduri bune tuturor și un An Nou cu mulți kilometri electrici la costuri cât mai mici!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.