Hyundai Kona – prima plimbare și încărcare

Cu ajutorul echipei de la Casa Auto Timisoara si a importatorului Hyundai Romania, noul automobil utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate pentru educare prin test drive este un Hyundai Kona cu acumulatorul de 64 kWh.

Din articolele lui Paul ati facut deja cunostiinta cu acest model, care ofera in Europa cea mai mare autonomie raportata la pretul de achizitie si face parte din categoria de vehicule electrice care promit peste 400 de kilometri intre doua incarcari.

Livrarea la Casa Auto Timisoara – Hyundai

Dupa ce asistasem la primele livrari, in plina pandemie, pentru noile Kona sosite la Timisoara, a venit randul nostru sa trecem prin emotiile firesti ale luarii in primire a unui automobil nou. Cu amabilitate si operativitate echipa de la Casa Auto ne-a asteptat cu toate documentele pregatite si dupa cateva semnaturi eram gata de drum.

Multumim tuturor celor ce au facut posibila noua achizitie si care s-au straduit si au reusit sa transforme tristetea despartirii de bunul nostru partener de drum Ionica, in bucuria inrolarii noului Hyundai Kona in proiectul Electromobilitate.

Doar un cuvant despre culoare, care era planificata sa fie albastra, dar cererea mare pentru acest model a facut ca modelul destinat pentru test drive sa fie vandut, altul urmand sa soseasca in cateva saptamani. Nerabdarea noastra si faptul ca se asorteaza cu scurta de schi, l-au determinat pe Tudor sa se „arunce” pe ceea ce ne straduim sa definim daca este portocaliu sau caramiziu, o culoare superba in bataia soarelui, indragita la prima vedere de ochii priceputi ai Laurei, care cochetase cu Kona, inainte de achizita electro-leului (Peugeot e-208).

Obiective noi

Chiar daca ne-am despartit foarte greu de veteranul Ionica, dupa peste 34.000 kilometri fara cea mai mica problema, sosirea Konei, deschide perspectiva unor calatorii lungi, asa cum isi doresc numerosi automobilisti, cand evalueaza marele pas spre universul mobilitatii electrice.

Ramanem la opinia ca un automobil electric de oras, cu acumulator mic si greutate mai redusa, are avantajul incarcarii rapide si a unui pret mai accesibil, fiind un prim pas foarte util pentru mai mult de 90% din necesitatile zilnice. Insa „charge anxiety” sau „angoasa incarcarii” cum zicea Paul in primul sau articol, determina ca multi interlocutori sa fie convinsi ca au nevoie de autonomie mai mare de 400 km.

Tocmai acestui segment se adreseaza Hyundai cu modelul electric Kona, in varianta cu acumulatorul „mare” de 64 kWh, iar testele noastre se vor concentra pe explorarea calatoriilor lungi, in timp ce drumurile din oras vor fi lasate pe seama lui Ozone 3, Peugeot e-208 si Skoda Citigo.

Primul drum

Impreuna cu Eugen si Tudor laum in primire Kona electrica de la dl. Dan Budurlean, reprezentantul echipei de la Casa Auto Timisoara – Hyundai

Dupa cateva poze in fata reprezentantei Hyundai din Timisoara, partenerii proiectului nostru incepand din toamna anului 2018, a sosit clipa mult asteptata.

Primul la volan este Eugen, co-autor al proiectului Electromobilitate, care a deschis in februarie 2018 paginile revistei 24auto.ro pentru un capitol „nou” si cel putin ciudat pentru acele vremuri, inaugurand domeniul Electromobilitate.

Dupa obligatoria plimbare la Giroc, unde au mers pe primul drum atat Ionica cat si TM 3 la sosirea in tara, Kona a trecut pe mainile grijulii ale lui Mircea, parintele IT al blog-ului electromobilitate.com.

Dupa explorarea capabilitatilor de conectare bluetooth, a pornit la o scurta proba de drum, in care Mircea, exuberant ca de fiecare data, ne-a reamintit de ce ne straduim sa ducem mai departe faclia proiectului de educare prin test drive.

Este acel zambet imens pe fetele oamenilor, cand descopera cat de usor, de lin si de dinamic se conduce un automobil electric. Cu experienta a numeroase teste derulate cu Kia Soul, Hyundai Ioniq, Tesla Model 3, Renault Zoe si BMW i3, Mircea are perspectiva necesara calificarii senzatiilor traite la volanul Konei, despre care va povesti in curand.

Prima incarcare

Mie mi-a revenit misiunea primei incarcari la statia ABB instalata la Lidl, in pregatire pentru un drum mai lung, in care vom explora limitele de autonomie ale Konei.

Cablul CCS fiind ocupat de un coleg electromobilist timisorean, am conectat prima data cablul Type 2 si am notat parametrii la bord si indicatiile statiei.

Cu 165 km estimati la 36% incarcare, este clar ca am intrat intr-un teritoriu nou de autonomie, exprimentat inainte doar cu Tesla Model 3 long range

Dupa mai putin de zece minute s-a ivit posibilitatea utilizarii incarcarii rapide CCS, cu ajutorul careia Kona a ajuns de la 40% la 80% incarcare in aproximativ o jumatate de ora.

145 km de autonomie adaugati in 40 de minute la statia CCS Lidl pana la 80%, dupa care viteza de incarcare scade

Ultimele 20% le-a incarcat Tudor acasa, in asa fel incat sa pornim la primul drum lung cu un „plin” de electroni.

Despre cum s-a derulat prima noastra calatorie „de vacanta” cu noul Kona electric, cat de curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.