Săptămâna #19 s-a terminat cu evenimentul de la Ciugud. Am zis de multe ori ca această comună e un magnet pentru echipa proiectului nostru, doi konași, Titus (SB) și Andrei (BV) și un invitat din București fiind prezenți la eveniment.
Dacă doriți să revedeți detalii articolul CoBuild-Ciugud 2023 – invitații și echipa prezentă oferă o privire excelentă asupra efectului de atracție pentru fenomenului electric a unui Ciugud-magnetic.
Săptămâna #19
Săptămâna #19 a însemnat pentru echipa noastră pierderea unui alt coechipier. Florinel a fost implicat într-un incident nefericit. Lovitura primită în spate au scos #konița din uz pentru moment. Vedem cum vor progresa dosarele celor doi colegi pe care i-am pierdut temporar.
Vom vedea din nou gruparea într-un interval de 1.2 kWh/100km pentru 4 din cei 5 colegi de echipă. Titus ne-a obișnuit cu un consum ceva mai mare, determinat de rulajul pe autostradă.
Vremea mai caldă, în unele cazuri revenirea la anvelopele de vară, se transformă în scăderi de consum în ultimele săptămâni.
Colegii ne-au transmis în rapoartele săptămânale, pe lângă datele brute, și informații despre cum au ajuns la aceste valori.
Dan (CH)
In săptămâna aceasta am acumulat următoarele date:
- distanță: 533.6 km
- consum: 13.3 kWh/100km
- temperatură: 15.2°C
- viteză: 52.7 km/h
În primele 3 zile din săptămână m-am decis să ajung pe la birou în Zürich. Pe de o parte ar trebui să ajungem cel puțin două zile pe săptămână la birou (conform contractului), pe de alta parte, oricum lunea și miercurea tot trebuie să ajung cu soția la cursurile de germană într-un oraș învecinat. Ulterior, până în weekend îmi făceam planul pe unde să încarc.
Săptămâna trecuta a fost un târg „Old Timers” în Bad Säckingen, unde există și o zonă de camping. Iar unde există o zonă de camping, există și o stație „combi”: 1x AC 43 kW, 1x CHAdeMo 50 kW, 1x CCS 50 kW.
Stația e destul de liberă fiindcă fiind cu plată și având un mod întortocheat de utilizare, mulți nu-și bat capul cu ea. Însă în timpul târgului a funcționat gratuit. Iar fiindcă sâmbătă doream să mergem la un restaurant din apropiere, am zis că nu e rău să stea mașina puțin la încărcat, mai ales că în următoarea zi planificasem o ieșire prin pădurile din jurul Arlesheim-ului, BL, sperând să prindem, pe lângă vremea schimbătoare, măcar o fereastră pentru un grill prin pădure.
Când am ajuns acolo, stația revenise în modul contra-cost, însă oricum nu venisem cu gândul de a încărca gratuit. Am conectat mașina, a început încărcarea și am plecat la restaurant. La întoarcere însa, observ ca led-ul verde era stins, iar mașina nu a încărcat deloc. Astfel ca ne-am întors spre casă cu 18%.
Următoarea zi, am plecat către Arlesheim cu 15%, unde ne așteptă un drum de ~50 km cu o porțiune de autostradă de ~40 km, însă am ajuns lejer la destinație cu 5%, la o stație Type 2.
Titus (SB)
Săptămâna #16 (08.05 – 14.05):
- distanță parcursă: 429km
- consum mediu: 15,5kWh / 100km
- cost: zero
Adrian (PH)
Săptămâna #15 (08.05 – 14.05):
- distanța parcursă această săptămână: 198,2 km
- consum mediu: 13,8 kWh/100km
- energie consumată: 27,4 kWh
- costuri încărcări această săptămână: 0 lei
- costuri încărcări totale (20425km): 146 lei
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 08-14.05.2023 Kona a acumulat următoarele info:
- distanță parcursă: 418.4 km
- consum mediu: 13 kWh/100km
- energie consumată: 56.6 kWh
- cost: 0 lei
De asemenea am făcut pasul în a achiziționa o remorca, încă nu am info legate de consum cu remorca după mașină decât cu ea goală până acasă pe o distanță sub 50 km , iar consumul a fost de 14,5 kWh/100km. Bineînțeles remorca a fost goală.
Ce e de ținut minte e alegerea unei remorci ușoare, in cazul meu am găsit una care cântărește sub 100kg.
Din câte am observat mașina nici nu simte remorca atașată, o să văd cu ea încărcată cum se simte pe viitor, dar din cate am observat Kona are unghiurile moarte destul de mari , așa de mari încât nu observi remorca în oglinzi decât în curbe , noroc cu camera spate de la Xiaomi altfel aș fi putut pierde liniștit remorca fără să observ în oglinzi.
Deși pare destul de mare din poză atât dimensiunile cât și greutatea e destul de mică.
Cosmin (CJ)
Felicitări pentru evenimentul de la Ciugud. Ne pare tare rău că am lipsit, mai ales că a fost așa aproape.
Săptămâna #19:
– rulaj: 540.7 km
– consum mediu: 12.6 kWh/100km
Chiar dacă temperatura a scăzut puțin față de săptămâna precedentă se simte efectul anvelopelor de vară. Aceleași drumuri, naveta Jucu – Cluj și retur. Încărcări au fost două, la priza din garaj, 29 kWh (pe contor) cu pierderi de ~20% si 40 kWh cu pierderi de ~19%. Mașina se apropie de vârsta de 2 ani, în continuare se comportă excelent.
Lecții de învățat
În multe interacțiuni dintre colegii de pe grupuri de mesagerie apar discuții despre „nu găsesc stația”, „unde e ascunsă stația de încărcare”, „m-am învârtit 10 minute și nu am găsit-o”, „am plecat de acolo, nicio șansă în a identifica locul stației”. Dan (CH) ne-a transmis o experiență personală, pe care o redau integral:
Aici aș putea nota un inconvenient în modul în care primăriile, în general semnalizează stațiile de încărcare, în contrast cu magazinele sau privații. După cum mă așteptam, sunt indicatoare clare către cele 4 locuri mari de parcare din zonă, însă daca magazinele și privații, au făcut design-ul indicatoarelor astfel încât să încapă și simbolul mașinii electrice, cei de la primarii nu prea s-au obosit, asa ca a fost nevoie să dăm un tur al locurilor de parcare. Problema mai e accentuată și de faptul ca pe PlugShare nu sunt menționate căile restricționate mașinilor sau zonele pietonale.
Astfel că, deși stația apare ca fiind între două străzi, fiind accesibilă de pe ambele, în realitate, strada comună este despărțită de stâlpi care să împiedice tranzitul mașinilor. Așa că ai de ocolit puțin până să ajungi la stație. Iar eu nu am fost singurul care a pățit asta 🙂 La întoarcere, un cuplu cu un Zoe dădeau ocol prin prima parcare în încercarea de a găsi stația.
Am fi zis că doar la noi s-ar putea întâmpla să fie adăugate indicatoare „suplimentare”, dar iată că se poate și la case mai mari. Ne amintim de experiența recentă a lui Titus (SB) relatată în finalul articolului #konașii: săptămâna #14 și o întâmplare. Există o lecție de învățat în fiecare experiență. Tocmai de aceea echipa proiectului nostru redă aceste întâmplări. Voi ce experiențe de „găsit/n-am găsit” în zona stațiilor de încărcate ați avut?
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂