Mobilitatea electrică în județul Cluj (V): studiu de caz Cluj-Napoca

Am promis că revin cu o analiză în ceea ce privește mobilitatea electrică aplicată pe municipiul Cluj-Napoca, capitala județului. Primăria a răspuns la solicitarea mea pe L544, dar au fost de analizat câteva hotărâri de consiliu local.

Încărcare la Parking Mogoșoaia Cluj-Napoca

Articolele precedente din această serie se pot revedea:

Am cerut în ianuarie informații pe Legea 544, iar răspunsul a venit în termenul legal. La 23.02.2023 în administrarea Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor se aflau 39 de stații de încărcare pentru vehicule electrice. Funcționale erau un număr de 34 de stații.

1 milion RON pentru anul 2022

Pentru anul 2022 energia consumată de stațiile mai sus amintite a fost de 760.971 kWh. O parte din cele peste 1400 vehicule electrice înmatriculate până la finele lui 2022 au consumat aproape 761 MWh. Nu vom uita să reamintim că aici trebuie să luăm în considerare și hibrizii plug-in. Am precizat că doar o parte din aceste mașini și-au luat energia de la stațiile primăriei pentru că electricele au diferite posibilități de încărcare. Este nevoie de timp și răbdare pentru a accesa resursele „gratuite” oferite de municipalitate.

Tocmai, energia nu e gratuită. Costul energiei a fost unul de peste 1 milion de lei, după cum se vede în comunicarea primită. 1.36 RON/kWh este puțin peste ceea ce am văzut că se plătește la stațiile publice din Timișoara (1.1 RON/kWh), tot stații ale administrației locale.

2.5 milioane RON pentru anul 2023

Am vrut să vedem care sunt planurile pentru viitor, așa că am întrebat despre bugetul alocat pentru energie pentru anul curent. 2.500.000 lei cu TVA s-au alocat pentru 2023 conform informațiilor primite în același document. Dacă ne referim la același preț de 1.36 RON/kWh vom avea 1.8 GWh livrați mașinilor electrice și a celor PHEV care vor vâna un conector liber la aceste stații.

E mult? E puțin? Ar trebui să ne gândim aici care e direcția pe care ne-o dorim. Încărcare „gratis” sau mai multe stații de încărcare. Este un moment în care trebuie să găsim spațiul pentru a pune pe masă opțiunile.

Mobilitatea electrică în viziunea administrației locale

Dacă vorbim despre planuri legate de instalarea unor noi stații de încărcare ne-au fost propuse spre studiu câteva hotărâri de consiliu local.

Astfel la momentul răspunsului erau în derulare următoarele proiecte:

Prin AFM

Conform HCL 95/2019 s-a alocat terenul și bugetul necesar pentru amplasarea a 5 stații de încărcare. Stațiile sunt cele standard, cu putere de maxim 50 kW și 3 conectori (CCS, CHAdeMO și Type2). Locațiile de instalare propuse sunt:

  • Piața Mihai Viteazu, parcare supraterană
  • Piața Ștefan cel Mare, parcare existentă
  • Baza Sportivă Gheorgheni, parcare
  • Sala Polivalentă, parcare subterană
  • Parcul Industrial Innovation Park (CREIC), parcare subterană

Se vor aloca 2 locuri de parcare pentru fiecare locație.

Prin POR

Hotărârea de Consiliu Local 723/2022 aprobă o modificare la HCL 1119/2018. Proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic” se finanțează prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Cuprinde 4 stații de încărcare pentru mașini electrice (fără a se preciza tipul stațiilor) și 10 pentru trotinete electrice (fiecare a câte 4 prize).

Prin PNRR

Sunt câteva zeci de hotărâri de consiliu local prin care se propun stații de încărcare pentru vehicule electrice pe Componenta 5 din PNRR. Le-am trecut în revistă și am extras un număr de 154 de stații de încărcare, fiecare cu câte 2 conectori. Unele sunt definite ca AC/22kW, altele ca stații rapide. Toate au un cost de 25000 EURO, mai puțin un HCL unde avem un cost de 13863.5 EURO. Lista completă, în format PDF:

Se pot vizualiza aceste HCL-uri pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Este o lectură alambicată, dar necesară dacă ne dorim să privim în viitor.

Mai există HCL 807/2022, tot pe PNRR, dar pe Componenta 10. Aici vom găsi un număr de 50 de stații, astfel:

Cu un total de peste 200 de stații în proiectele sus amintite pare un drum bun, nu?

Tur de dimineață pe la stații

În ultimul articol din serie spuneam că sunt stații instalate de aproape un an, nefuncționale. Mai exact 2 stații de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Marea mea surpriză a fost să descopăr de curând că e funcțională una dintre ele. Trecând prin zonă, am văzut prezența în aplicație, așa că am zis să o și testez.

Stația funcționează foarte bine. Am încărcat cu o putere maximă de 46 kW, ulterior a venit și un Zoe care s-a mufat pe Type2. Nu am observat ca puterea să scadă, trag concluzia că e bună de utilizat.

Pe de altă parte, în 31.03.2023, am făcut un tur pe la toate stațiile primăriei și nu am avut șansa să încarc.

Cu o singură excepție (Clinicilor) locațiile erau pline ochi. Unii încărcau, alții erau în așteptare. Singurele stații libere erau cele de pe Clinicilor. Kona nu prea poate încărca acolo, legal. Stațiile sunt poziționate pentru mașini cu portul de încărcare în spate. Am zis legal pentru că se pot face scheme pentru a ajunge cu botul aproape de stație.

Același setup este si pe Emil Isac. Am încercat și stația de la Kaufland – Fabricii, unde se acceptă cupoane, tot ocupată.

Într-un final am ajuns tocmai în parcarea de la Hornbach unde există cele 2 stații e-Charge cu un preț de 2.5 RON/kWh. După un tur de aproximativ o oră.

Gradul de ocupare a stațiilor „gratuite” este evident mai mare cum se vedea și în aplicație la data respectivă. Las informațiile luate din aplicații zilele trecute.

În schimb în rețelele cu plată aveam o singură stație ocupată, cea e-Charge Kaufland/Fabricii e disponibilă prin cupon:

Să mai spunem că s-a ajuns ca unele stații să fie dezinstalate în Cluj-Napoca? Așa am observat că s-a întâmplat cu stația e-Charge de la o benzinărie de pe Bulevardul Muncii. Ar fi bine să avem un răspuns la întrebarea „De ce s-a dezinstalat?”, chiar dacă intuim răspunsul deja.

Cum arată viitorul?

Drumul bun al proiectelor depinde de finanțările din spatele lor. Ori aceste finanțări nu sunt niciodată sigure în România. Așa se ajunge la a ne lăuda cu proiecte și atât. Vedem cum infrastructura de încărcare bate pasul pe loc în Cluj-Napoca de mai bine de 1 an.

Avem un PNRR blocat politic. Pentru POR am căutat 1h informații despre progres și termene, nimic clar. Proiectele AFM sunt veșnic întârziate, chiar voi cere informații despre progres și termene de finalizare.

Dacă mă întrebați la acest moment se întrevede o singură soluție. Administrația locală ar trebui să găsească împreună cu proprietarii de vehicule electrice o cale pentru a debloca investițiile în infrastructură.

Comunitatea de proprietari/utilizatori de mașini electrice trebuie să aleagă între „gratis” + frustrări versus învestiții. Avem nevoie de concurență pe piața de fast/hyper charge în primul rând. Operatorii privați vor pune bani jos pentru stații atunci când sunt siguri că vor avea clienți. Când ai stații „gratuite” în apropiere e greu să iei o decizie. Cel mai bun exemplu l-am dat mai sus. Aproape full la „gratuite”, dar liber la stațiile cu plată.

Administrația locală poate păstra opțiunea de a livra electroni „gratis” la stațiile AC/22kW. Dar să-și asume și instalarea acestui tip de stații în cartiere. Acestea ar trebui sa fie mai ușor de achiziționat și instalarea mai facilă. Omul ajunge acasă seara și poate lăsa la încărcat mașina. Este totuși de pus o steluță, anume ocuparea stației fără a încărca. Acest abuz ar trebui taxat, iar proprietarii ar trebui să se gândească și la cei din jur.

Muncim împreună

Continuăm să fim optimiști! Dublarea anuală a parcului mașinilor electrice este o realitate, iar administrația locală ar trebui să treacă la acțiune în ceea ce privește infrastructura. Nu mai sunt suficiente vorbele, poluarea nu se rezolvă stând pe margine.

Sursa: airly.org
Sursa: aerlive.ro

Aceste puncte au nevoie de mai mult verde și de mai puține particule în suspensie. Obiectivul comun ar trebui să fie să transformăm aceste puncte într-un verde închis. Putem face acest lucru doar împreună!

1 Response

  1. Ionut Trufin spune:

    Multumesc frumos pentru prezentarea detaliata. Inca nu am avut drum in zona insa informatiile sunt utile pentru viitor.
    Ca o parere personala, consider ca vremea incarcarii gratis a cam trecut si ca ar trebui ca toate statiile rapide (>50KWh) sa fie cu plata. Pentru cei care locuiesc in zona, incarcare type 2 ar trebui sa fie suficienta, daca ar exista suficient de multe statii lente de incarcare (am vazut un reportaj despre o firma care testa un sistem de incarcare ce se putea adapta pe stalpii de iluminat cu costuri destul de mici). Pentru cei care sunt in tranzit sau se grabesc nu cred ca un cost rezonabil ar trebui sa fie o problema sau ar descuraja utilizarea vehiculului electric.
    Singurele la care incarcare gratuita ar putea avea sens sunt cele din centrele comerciale, care ar trebui sa-si recupereze costul din activitatile platite de cei care incarca acolo (cinematograf, cumparaturi, plata parcare). La nivelul unui centru comercial o instalatie fotovotaica care sa minimizeze costurile ar trebui sa nu fie un efort financiar prea mare.
    Ar fi de apreciat ca statiile primariei sa aiba un tarif mai avantajos decat retelele private, acolo unde acest lucru este posibil (scopul sa fie acoperirea costurilor energiei si a investitiei, nu profitul).
    Eu am folosit de cateva ori statiile primariei din Targoviste. Desi nu sunt decat 4, sunt destul de bine pozitionate pentru cazul in care traversezi orasul. Daca una e ocupata distanta pana la una alternativa nu este extrem de mare. Desi erau intr-o parcare comuna nu am avut surpriza sa le gasesc ocupate de masini cu motoare pe combustie. Costul de 1.6 lei per KWh inseamna ca nu sunt ocupate tot timpul si ai sanse sa incarci in tranzit. Imi place si faptul ca se poate plati direct cu cardul, fara nevoia unei aplicatii. Sper ca in timp sa vedem cat mai multe orase cu o abordare similara astfel incat sa fi mai relaxat in abordarea unor oricarei rute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.