#konașii: săptămâna #31 și Hyundai în Europa

Săptămâna trecută am publicat în acest articol și bilanțul pentru luna iulie. Între timp Dan a publicat articolele de bilanț pentru toți participanții la proiect:

Vom vedea în aceste articole poziționarea konițelor din punct de vedere consum și costuri cu încărcarea. Graficul de consum în care am scos în evidența colegii din echipa Kona, mai jos:

săptămâna #31: consum mediu iulie

Din universul Hyundai

Hyundai anunță o nouă colaborare în Europa. XCIENT Fuel Cell este capul tractor produs de Hyundai propulsat de un motor electric. După cele 47 de unități care au strâns peste 4 milioane de kilometrii in Elveția vine rândul Germaniei să pună la treabă acest produs eco-friendly. Câteva date despre XCIENT Fuel Cell extrase de pe site-ul producătorului:

săptămâna #31: Hyundai anunță o nouă colaborare în Europa. XCIENT Fuel Cell este capul tractor produs de Hyundai propulsat de un motor electric
sursa: hyundai.com

Motor de 350 kW cu un cuplu maxim de 2237 Nm. 3 seturi de baterii de 24 kWh/set, 72 kWh per total. 7 recipiente pentru hidrogen (H2) cu o capacitate totală de 31 kg. 2 „generatoare” de energie de 90 kW fiecare. Inima sistemului fuel cell transformă reacția chimică în energie si o livrează bateriilor. Hyundai publică o autonomie de 400 km pentru o încărcare. Alimentarea cu H2 se face între 8 si 20 de minute, în funcție de temperatura ambientală.

Cele 7 companii, care au achiziționat cele 27 de unități ce vor fi livrate pe cea mai mare piață din Europa, au primit acordul Ministerului Transportului și a Infrastructurii Digitale pe un program cu un buget de 1.6 miliarde de EURO de consumat până in 2024.

Mai multe informații se găsesc în materialele: colaborarea din Germania și informații suplimentare despre XCIENT Fuel Cell.

Nu pot trece cu vederea denumirea acestui minister din Germania. Transportul si Infrastructura Digitală!

Date săptămâna #31

Săptămâna #31 ne aduce 2365 km rulați cu o medie de consum de 12.53 kWh/100km. Vom observa lipsa lui Titus (SB), care se odihnește după ce a bătut mai multe recorduri personale în ultimele 2 luni.

Tabelul care agregă informațiile transmise de colegii de echipă:

Pe graficul de consum mediu observăm scăderea consumului pentru Dan dupa revenirea în Elveția. După cum vom vedea în relatarea lui, consumul de 11 kWh/100km la o viteză medie de 46.6 km/h și temperatura medie ambientală de 27.4°C.

săptămâna #31: grafic consum mediu

Graficul domeniului de consum pe ultimul an ne arată o curbă (linia albastră groasă) pentru consumul minim sub și în jurul valorii de 12 kWh/100km începând cu finele lunii aprilie. Un maxim (linia roșie groasă) sub 16 kWh/100km aproximativ din a 2-a săptămână a lunii aprilie.

Mai jos informațiile transmise de colegii din echipa Kona pentru săptămâna #31:

Adrian (PH)

săptămâna #31: date Adrian (PH)

Datele săptămânii 01.08 – 07.08:

  • distanță parcursă: 990,2km
  • consum mediu: 13,3kWh/100km
  • energie consumată: 131,7kWh
  • costuri încărcări: 0

Andrei (BV)

Datele pentru săptămâna trecută, mai jos:

săptămâna #31: date Andrei (BV)

Pe parcursul săptămânii trecute nu am apucat să testez decât stația celor de la EnelX de la OMV Predeal. Săptămâna asta am reușit să mai adaug în lista de teste și testele de la elDrive. Rezultatele le găsiți aici.

Dan (CH)

Cu o întârziere destul de mare, revin și eu cu datele pentru prima săptămână a lunii August 2022

  • distanță: 363.8 km
  • consum: 11 kWh/100 km
  • temperatură: 27.4°C
  • viteză: 46.6 km/h

Duminică am trecut puțin prin față viitorului sediu al companiei și eram curios care ar fi timpul de deplasare, precum și consumul, pentru a estima cât mai bine costurile de deplasare.
Până acum, naveta zilnică de aprox. 23-35 km (drum „național” vs. autostrada) este de cel puțin de 4 ori mai ieftină cu mașina electrică, în comparație cu sistemul (foarte bun, de altfel) de transport în comun.
Însă noul sediu se va află în zona Zurich-ului, la aprox. 37 km, deci implică o naveta zilnică de 74-75 km. Cu toate acestea, cele 21 de zile de încărcare doar la stațiile publice contra-cost, mă ajunge, la un consum estimat la 16 kWh/100 km (combinație vara și iarnă), aproximativ 115 CHF. Dacă mai pun în plus și cel mai scump loc de parcare 250 CHF/luna, ajung la un cost lunar de transport de 365 CHF, cu mașina electrică.
Cu transportul în comun… 478 CHF 🙂 Iar asta doar zilele efective de lucru.

De notat o încărcare, la birou, la un grill-party, contra cost, precum și una gratuită la Lidl Oeschgen.

săptămâna #31: date Dan (CH)

Cosmin (CJ)

Date săptămâna #31:
Distanță: 322.7 km
Consum mediu: 13.10 kWh/100km

O săptămâna mai bogată, cu câteva drumuri la Cluj-Napoca și un drum mai lung de weekend. Așadar, 127.6 km urban și periurban și 195.1 km care au inclus și DN.
Pentru plimbarea de weekend am ales să mergem la Cascada Vălul Miresei. Am urcat din nou în Apuseni de la 295 m deasupra nivelul marii până în jur de 930-940 m.

Drumul de la parcare la cascadă se face pe un drum forestier, care oferă peisaje minunate. Ar trebui să fie un drum de 15 minute, dar se lungește în funcție de câte poze se fac sau de cât timp au copii nevoie să studieze locurile. La cascadă a fost puțin aglomerat, dar totul relativ civilizat. Pe cât se poate, vorba aia. Overall o experiență excelentă pentru toată familia.

Un drum de 98.6 km la urcare pentru care am avut un consum de 15.9 kWh/100km. La întoarcere am parcurs 96.5 km cu un consum de 8.4 kWh/100km. Am plecat de acasă cu 75% baterie, iar la întoarcere am oprit mașina la 38% baterie. Rezultă un consum de aproximativ 24 kWh. După acest drum am făcut și singură încărcare din săptămâna 31, de la 38% la 100%, pe AC (10A) în garaj.

Am atașat o galerie cu câteva poze din această mini aventură 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.