#konașii: săptămâna #47 și încă o baterie de 12 V căzută la început de iarnă

Săptămâna #47 este o punte între toamnă și adevăratul sezon rece. Următoarea săptămână ne rezervă dimineți cu temperaturi negative. Astfel, pe lângă cronica săptămânii precedente, vom trece în revistă si evenimentele intrării în iarnă.

Săptămâna #47

Săptămâna #47 în echipa Kona au însemnat 2498 km parcurși cu un consum mediu de 16.61 kWh/100km. Ca de obicei tabelul agregator și cele 2 grafice compilate din datele echipei.

Săptămâna #47: tabel agregator

O nouă săptămână în care ne-am grupat apropiați unii de ceilalți, cu o singură ieșire din pluton.

Săptămâna #47: consum mediu
Săptămâna #47: domeniul de consum

Vedem în prim plan relatarea lui Dan (CH) pentru săptămâna #47, care surprinde din Elveția modificarea regimului de temperatură și condițiile mai vitrege de trafic pentru toată lumea.

Dan (CH)

În săptămâna această am acumulat următoarele date:

 • distanță: 371 km
 • consum: 15 kWh/100km
 • temperatura: 5.4°C
 • viteză: 43.2 km/h

încărcări 22 kWh după cum urmează:

 • gratuit: 13.8 kWh
 • contra-cost: 8.2 kWh
 • cost: 3.21 € (0.39€/kWh) sau 15.9 RON (1.94 RON/kWh)

Săptămâna această nu s-a remarcat decât prin temperaturi scăzute dimineață și vreme ploioasă.
Noroc cu zilele de Sâmbătă și Duminică, unde am ieșit la aer, prin păduri, la căutat de conuri, crenguțe de brad și alte lucruri necesare soției pentru creațiile sale de Crăciun 🙂

Vremea aceasta a venit, totodată, cu necesitatea unei atenții sporite la pietoni, dar mai ales la cei mai enervanți participanți la trafic: bicicliștii.
Îmi aduc aminte de trotinetiștii noștri, Zeii străvechi ai Asfalturilor, care nu au prins Facerea Legilor.
Pe scurt, nu a fost zi de lucru în care să nu fi fost foarte aproape de a lua cu mine, la serviciu, un biciclist (sau biciclistă, după caz) în majoritatea sensurilor giratorii, fiindcă dânșilor nu prea le pasă că există o mașină de aproape două tone deja în sens…
Evident, sunt și bicicliști care respectă regulile de circulație, chiar foarte mulți, însă cred că elvețienii au Bicicliștii de Duminică, cum avem noi Șoferii de Duminică în România. 🙂

Andrei (BV)

Datele pentru săptămâna 21-27 nov le găsiți mai jos:

Titus (SB)

Datakmconsum
21.11.20221320,7
22.11.20222421,2
23.11.20221518,3
24.11.202237718,0
25.11.2022627,3
26.11.2022
27.11.2022
43518,37

A venit iarna și am rămas fără bateria de 12v. Am măsurat și mai arata 4v :(. Garanția la bateria era numai de 2 ani și a apărut după 2 ani și 4 luni.

Nu este un caz unic la Kona (model 2020), căderea acumulatorilor la scurt timp după ieșirea din garanție fiind semnalată de mai mulți proprietari. Este timpul pentru o sesizare colectiva la Protecția Consumatorilor?

Adrian (PH)

Săptămâna 21.11 – 27.11:

 • distanța parcursă: 445,9 km
 • consum mediu: 16,6 kWh/100km
 • energie consumată: 74kWh
 • costuri încărcări: 20 Lei

Cosmin (CJ)

 • rulaj: 418.6 km
 • consum mediu: 16.6 kWh/100km

De 2 săptămâni ni s-a modificat puțin pattern-ul navetei. Mai exact vinerea avem de făcut câțiva kilometri suplimentari. Astfel am observat că aș fi la limita cu o baterie plină de luni până vineri. Am decis să am o încărcare suplimentară joi noapte. Temperatura medie față de săptămâna trecută a scăzut cu un singur grad, până la 3 grade, dar consumul s-a menținut în jurul valorii de 16.6o. Săptămâna ce urmează, de trecere din noiembrie în decembrie, ne va rezerva valori negative în fiecare dimineață din ce se vede pe aplicații.

Noi deținem și un VW Polo 6R cu motor diesel 90CP. Ultimul plin a fost în septembrie cu un preț de 8.83 RON/l. Vineri m-am plimbat cu el, am fost să schimb anvelopele. Dincolo de fum și gălăgie am observat că pentru cei ~50km parcurși am avut un consum de 6.7 l/100km sau un cost de 59.2 RON/100km.

Este evident că prețul de încărcare acasă e momentan ok (13 RON/100km pentru luna noiembrie). Eu calculez în continuu după ureche, nu am facturi de la Hidroelectrica din martie. Aștept să-și finalizeze modificările la soft și sper să pot vedea și eu niște prețuri recente.
Legat de ICE am făcut câteva referiri în articolul care a marcat 1 an de date și informații: Mulțumim Cosmin pentru primul an de colaborare la proiectul Electromobilitate Am ales să colectez datele de la Polo într-o aplicație și o fac în continuare, chiar dacă sunt din ce în ce mai puține date. În articol am luat din aplicație consumul mediu de 6.2l/100km, iar prețul combustibilului a fost selectat că cel mai mic din luna respectivă.

Început de iarna în echipa Kona

Iarna vine pentru orice vehicul cu anumite schimbări. Schimbarea anvelopelor este literă de lege. Pentru mine ultimul schimb a venit cu un răspuns la întrebarea: de ce scârțâie la frânat fin? Am observat că discurile de frână nu au tocmai culoarea lor de metal lucios. Utilizând preponderent frânarea regenerativă plăcuțele si discurile sunt folosite prea puțin. Voi încerca să le lucrez puțin. Vedem, cum zicea Alex (raport echipa VW ID.3), și o protecție la distrugerea lor prin ovalizare la momentul trecerii de la un regim termic (cald) la altul (rece).

Titus (SB) ne-a relatat începutul său de iarnă cu problema bateriei de 12V, care mai arăta la măsurătoare doar 4V. El a descoperit că această baterie e acoperită de garanție pentru 2 ani, componenta lui ieșind din garanție de 4 luni.

Pe Adrian (PH) l-a ajuns revizia de 15.000 km la început de iarnă. A ieșit de acolo cu o observație asupra bateriei de 12V. Testul făcut de personalul Hyundai indică o degradare. Va trebui „să urmărească semnele și să anunțe când consideră că e necesară schimbarea”. Ne gândeam amândoi cât de simplu era ca Hyundai, știind că are o problemă cu această componentă, să mențină un stoc la fiecare reprezentanță si să acționeze proactiv. Simplu, dar și cu impact la client.

Voi încheia cu câteva cuvinte despre update-ul de software anunțat pe 23 noiembrie de Hyundai. De atunci Navigation Updater ne întâmpină cu mesajul:

Au lămurit-o cu un mesaj nou pe site, mesaj ce-l puteți vizualiza aici. Teoretic din ~5 decembrie ar trebui să putem începe să încercăm noua versiune. Până atunci așteptăm trecerea la serverele de iarnă :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.