Costuri cu încărcarea în luna noiembrie – realități, mituri și distorsionări

Începând din februarie, când era evident că războiul din țara vecină va afecta prețul energiei în Europa, am urmărit lună de lună evoluția costurilor cu încărcarea, așa cum au fost comunicate de colegii din echipa proiectului Electromobilitate. Lista articolelor dedicate acestui subiect o găsiți la final.

În paralel, am lansat un alt serial, în care participanți la proiect și membri ai comunității, care utilizează în paralel mașini echipate cu motoare termice și electrice, ne-au relatat experiențele personale și costurile cu diferite modele cunoscute.

Dacă nu ați citit articolul lui Andrei (Kona, Brașov), care analizează în detaliu subiectul și lecțiile învățate după mai mult de 130.000 km cu Kona, vă îndemn să o faceți (5 lecții învățate cu electrica, în plină criză a pieței energetice). În stilul caracteristic, foarte bine documentat, Andrei descrie modul sau de utilizare al Konei și demolează pas cu pas miturile și exagerările lansate în spațiul electronic, cu voie sau din neștiință, de cele mai multe ori de cei ce nu utilizează automobile electrice.

La originea informațiilor false sau denaturate, putem găsi industrii sau indivizi ce au mult de pierdut din tranziția irevocabilă spre mobilitatea electrică. Pentru a înțelege demersul coordonat, și foarte bine finanțat pe termen lung, recomand documentarul BBC: The audacious PR plot that seeded doubt about climate change.

Costurile NU sunt determinate de consum

La fiecare început de iarnă, când electro-bobocii se ciocnesc cu primele salturi de consum, media socială este inundată de imagini cu „consumuri oneroase”, care „înjumătățesc autonomia” și riscă să te „lase în drum”. In plus, deplasarea cu „energie electrică costă mai mult decât carburanții”. Exagerările între ghilimele sunt citate din folclorul anti-electrificare, bine alimentat de interese și propagat de ignoranță sau pur și simplu o viziune pesimistă asupra vieții în general.

Am subliniat în repetate rânduri, costul cu încărcarea electricelor nu este proporțional cu consumul, cum am fost obișnuiți de la mașinile cu motoare termice. Vom analiza, pentru a sublinia acest aspect important, încă două exemple furnizate de colegii noștri pentru luna noiembrie.

* Bilanțul pentru luna noiembrie 2022 a fost actualizat față de prima publicare din 6 decembrie

Dacă ați urmărit de mai mult timp rapoartele săptămânale ale colegilor noștri, cu siguranță ați observat că Marcel (Deva) a trecut recent cu Dacia Spring de 60.000 km și în fiecare lună a realizat un consum plasat în pătrimea inferioară a domeniului de valori comunicat de echipa noastră.

Nicio supriza din acest punct de vedere în luna noiembrie. Cu o medie de 13.2 kWh/100km (cercul verde) consumul lui Marcel, influențat în mare parte de călătoria în Germania, este cel mai scăzut dintre Sping-urile participante la proiect.

La polul opus regăsim pe Silviu (B), care a participat cu prima electrică, Peugeot e-2008, la o competiție de slalom, dovedind că plăcerea de a conduce cum iți place și când iți place, este cu mult mai importantă decât obsesivele comparații ale consumului (mai ales cele pe distanțe foarte scurte).

Cu noul său electro-mobil, Tesla Model 3, Silviu nu a mai lăsat urme de îndoiala (cercul roșu), dacă eficiența sau accelerația au prioritate. Dacă nu ați ascultat interviul lui Silviu, cu ocazia electro-sezătorii organizate în primăvară la Ciugud, merită sa o faceți, fiindcă este o declarație de entuziasm pentru dinamica mașinii și efervescența comunității.

Cu alte cuvinte: „The joy of electric driving!”… oare unde am citit acest motto?

„Plăcerea condusului electric” este motto-ul blogului din prima zi

Sursa de încărcare definește costul încărcărilor

Privind cheltuielile cu încărcarea din luna noiembrie, comunicate de colegii noștri, vom vedea o inversare între Marcel și Silviu.

Cele mai mari costuri în noiembrie le-a avut Marcel (cercul roșu) cu Dacia Spring, încărcând în străinătate (Ungaria, Austria, Germania). A fost urmat de Dan (Kona), care a alimentat electroni în Elveția.

Foarte jos în clasament, cu doar 3.20 lei/100km regăsim pe Silviu (cercul verde), campionul consumului din luna noiembrie, care beneficiază de încărcarea încă gratuită în rețeaua Tesla Supercharger din România. Deși pare contraintuitiv, fiind total opus experienței de peste 100 de ani, când consumul mare a fost egal cu costuri mari, aceasta este încă o dovadă că sumele plătite pentru încărcare sunt determinate de sursa de încărcare și în mai mică măsură de consumul mașinii.

Repetăm până va deveni de la sine înțeles, SURSA de ÎNCĂRCARE este cea care definește prețul, scenariile utilizate de echipa noastră fiind:

  • încărcare rapidă în tranzit;
  • încărcare lentă la destinație, în parcări, în timpul cumpărăturilor sau la locul de munca;
  • încărcare acasă la prețul energiei casnice;
  • încărcare acasă de la panouri fotovoltaice.

Sursele de încărcare gratuite, utilizate inițial pentru încurajarea mobilității electrice de la Tesla până la unele primării locale, se reduc ca număr. Centrele comerciale, dispuse să achite curentul necesar încărcării pentru a atrage clienți, își revizuiesc politica promoțională și reduc gratuitățile, pe măsura ce adoptarea mobilității electrice crește și abuzurile generează costuri disproporționat de mari.

Dacă gratuitatea încărcării a fost singurul criteriu pentru achiziția unui automobil electric, dezamăgirea bate la ușă. Cu toate acestea, numeroase exemple, printre care și cele furnizate de echipa noastră, dovedesc că în noiembrie 2022 a fost mai ieftină deplasarea electrică decât cea cu carburanți.

Cum este atunci posibil că pentru luna noiembrie cinci colegi au raportat costuri ZERO? Fie că încarcă la locul de muncă, unde angajatorii oferă acest avantaj echipei, sau la centre comerciale, pensiuni, restaurante sau puncte încă puse la dispoziție de primării, posibilitățile de încărcare gratuite nu au dispărut cu totul, dar sunt mult mai aglomerate, fiind abuzate de o mulțime de utilizatori pentru transport marfă și persoane în scop comercial.

Mitsubishi Outlander PHEV

Cu ajutorul lui Octavian (Sibiu) monitorizăm de 18 luni costurile lunare cu benzina și energia electrică pentru un hibrid plug-in (Mitsubishi Outlander PHEV).

Fără excepție, în fiecare lună costurile au fost mai mari decât valoarea maximă raportată de colegii cu modele 100% electrice. În noiembrie, costul pentru 100 km cu Outlander în Romania, 57.7 lei/100km, a fost mai mult decât dublul celor mai scumpe încărcări, cele făcute de Marcel în Ungaria, Austria și Germania (25.28 lei/100km).

Comparația cu orice alt model, inclusiv cele din Grupa Mare (ID.4, Enyaq și IONIQ 5), în condițiile de încărcare utilizate de proprietari în luna noiembrie, sunt și mai favorabile electricelor.

Alte episoade dedicate costurilor cu încărcarea

  1. SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile septembrie și octombrie (episodul 7)
  2. SERIAL – costuri cu încărcarea luna august (episodul 6)
  3. SERIAL – costuri cu încărcarea luna iulie (episodul 5)
  4. SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile aprilie și mai (episodul 4)
  5. SERIAL – costuri cu încărcarea în luna martie (episodul 3)
  6. SERIAL – cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică? (episodul II – februarie)
  7. SERIAL – Cu cât s-a scumpit încărcarea cu energie electrică?
  8. Care este prețul real pentru încărcarea electricei cu 1KWh ?

1 Response

  1. Gabi spune:

    Și eu am avut un cost de 0 lei/100km cu Dacia Spring in noiembrie, iar consumul mediu a fost de 11 kWh/100km (exclusiv urban). Am incarcat doar cu cupoane gratuite la Kaufland (5 cupoane pe lună la cumpărături de minim 500 lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.