Scrisoare aniversară, de LMA…

Of Koniță, că nu prea ți-au stat roțile… mai ieri te luam de la Țiriac Auto Brașov, plin de emoție și cu oarecare temeri legate de experiența cu o electrică, după episodul de mega-eșec avut cu Nissan Leaf.

Iar la ceas aniversar am decis să-ți scriu, să nu te mai prezint ca o statistică. Pentru că o meriți! Chiar dacă unora nu o să le placă. Și ce dacă? Să ia loc, cuminți și civilizați, în rândul celor care mă consideră nebun. Îi înțeleg pe cei care nu au apucat „să dea viață sârmelor”. Până la urma urmei ce le pot face eu?!?

Iar pentru cei interesați de statistică, or să găsească mai jos, tot ce le trebuie. Până la urma urmei, am mai scris articolul ăsta, ăsta și cu ăsta, pline de chestii tehnice.

Te-am cumpărat după ani de chinuri de încercări de achiziționare a unei mașini electrice. Unii m-au tot dus cu zăhărelul doi ani că nu vroiau să-mi aducă decât Model 3 Performance, asta în timp ce Kia România își făcea datoria cu brio: prelua comenzi pe care nu le-a mai livrat vreodată (Kia e-Niro).

Nu ți-am dat șanse prea multe din cauza mărcii pe care o porți, dar ai avut grijă nu numai să-mi dovedești contrariul, chiar ai ținut morțiș să faci în așa fel încât să-mi demonstrezi ireversibilitatea către un autoturism cu combustie internă.

Mai întâi ai avut grijă să mă înveți ce înseamnă încărcarea unei mașini. Că în viață nu trebuie să fii habotnic ci ponderat. M-ai învățat când, cum și cât să încarc astfel încât să nu ne încurcăm reciproc. Mi-ai demonstrat că nu trebuie să te aștept, eu pe tine, ci invers. Mi-ai arătat că ești mult mai fericită dacă încarci cât am eu treabă și deloc mulțumită atunci când treaba mea e să te încarc, grăbit.

Ai ajuns în plină iarnă și mi-ai demonstrat că acest anotimp nu e un obstacol pentru tine. Dimpotrivă, cu pompa ta de căldură ai avut grijă de noi în toate escapedele de sfârșit de week-end, fără a afecta autonomia sau sesiunile de încărcare.

Ne-ai purtat cuminte și nerăbdătoare de drum, oriunde am dorit să mergem, oricând am dorit să plecăm. Bine că tu nu îi auzi și nu îi înțelegi pe cei care spun că electrica e mașină doar de oraș. Că doar de aia, din cei 131 de mii de kilometri pe care i-ai făcut până acum, 80 de mii sunt făcuți pe trasee mai lungi de 300km. Nu mai zic câți kilometri sunt făcuți pe autostrăzile de la noi… că doar de aia mulți mă întreabă și de configurația gropilor de pe traseu, nu doar unde e mâncarea mai bună, care e traseul optim sau ce atracții turistice găsește prin diverse zone…

Pe multe trasee ai dovedit că ești cel mai tare birou, pe unele – culcușul ideal pentru un pui de somn, pentru a mă recupera după prea multe ore de muncă și de condus. Pentru Laura ești covorul fermecat pe care poate dormi liniștită până la destinație, fie aceasta și locul de muncă.

Și apropo de Laura – ești prima mașină care a făcut-o să se intereseze despre ce înseamnă mașină… cât consumă, cum se alimentează… a ajuns să dea recomandări de mașini electrice celor din jurul ei… și te așteaptă cu nerăbdare, deși nu știu cât o să-ți priască tihna. Tu n-ai stare…

Mi-ai dovedit că mașina electrică nu este surata mai scumpă și mai puțin capabilă a unei termice. Mi-ai arătat cu fiecare ocazie că ești evoluția transportului personal. Din toate pauzele și segmentele de traseu pe care mi le planificam în PlugShare n-am respectat mai nimic. Pentru că tu știai ce poți, mai bine decât orice soft de estimare din tot internetul.

După primul an, ai fost campioană la kilometri devorați. Atât de mulți kilometri am devorat împreună, încât lumea se întreba dacă mai ajungem și acasă. Dar mai puțină lume știe cât a trebuit să alerg în anul precedent. Și de ce. Puțină lume știe de ce maratoane ai făcut în vara lui 2021, când te-am alergat pe trasee precum Brașov-Cluj-București-Brașov sau Brașov-Cluj-Brașov-Timișoara sau Brașov-Cluj-Constanța într-o singură zi. Că altfel cum să faci tu peste 8000 de km într-o singură lună, prin România? Pentru majoritatea, asta era o erezie.

Și apoi ai zis că putem încerca mici „aroganțe” cum ar fi #RO1000. Pentru că… de ce nu? Făcuseși distanțele astea și în trecut, știai că nu tu vei fi problema. În iarnă te-am încurcat eu. Mult. Cumva m-ai iertat că nu te-am adus prima la finiș, dar știi prea bine că sănătatea mea și a Laurei, din păcate, nu este ca a ta. Știu că te-am întârziat două ore, dar în vară ți-am adus tributul pe care îl meritai: nu numai că în România ești printre cele mai bune electrice, dar nici competiția cu o mașină termică nu este o problemă pentru tine.

Ai ajuns la 100 de mii de km, fără să asculți de „experți”, fără să-ți arunc bateria. O mică doleanță ai avut totuși. astă vară ai cerut un reductor nou, pe garanție primindu-l. Asta chiar dacă în așteptarea lui ai făcut vreo 10 mii de km, inclusiv ai venit fără răsuflare din Atena și până acasă, de parcă nici ție nu ți-a plăcut orașul ăla. Nu te-ai oprit nici atunci când toată lumea era alarmată de criza din piața de energie. Parcă te hrănești din demolarea miturilor.

Însă cel mai mare ajutor pe care mi l-ai dat, Koniță, a fost în descoperirea câtorva găști de oameni fantastici.

Am început timid prin comunitatea Kona Electric România, unde de la absorbția de informație am ajuns să fiu contribuitor.

Apoi i-am cunoscut pe Dan Boboescu și Tudor Marchiș în cadrul unei discuții mai tehnice despre cât cuplu poate duce un turism. Dar ca orice ingineri cu facultatea la zi și terminată fără șpârle, toată discuția a fost constructivă, fapt ce încă ne adună.

Și apoi… nu a durat foarte mult până am ajuns să scriu aici. Să descopăr colegii de „redacție”. Apoi au urmat evenimentele în care am descoperit oamenii din spatele „personajelor” acestui proiect. Și ce gașcă frumoasă!… alături de care am petrecut momente de neuitat în întâlnirile de la Păltiniș, Transcarpatica și Ciugud. Precum și în #RO1000 și altele mai puțin oficiale. Oameni cu care abia aștept să mă revăd și să depănăm niște de sticle de vin!

Și să nu uităm o altă comunitate, la fel de importantă: Grupul de Whatsapp Kona EV România. Numai oameni de nota 10! Konașii se aleg după suflet, nu după emblema de pe capotă!

Menirea ta, dragă Koniță, e să demolezi mituri. Să explorezi noi orizonturi. Să conectezi oameni. Alături de EVA lui Paul. Amândouă sunteți vârful de lance al experienței electromobilistice din România. Împreună, sunteți mașinile care au documentat cei mai mulți kilometri electrici, din orice proiect.

Nu-ți promit un 2023 diferit de anii precendeți, dar îți doresc tot binele din lume și să porți stindardul mai departe!

Pentru cei interesați de statistică:

Mai jos găsiți datele consolidate în urma procesului de monitorizare a Koniței, pe ultimii doi ani:

Datele brute, le găsiți aici. Le puteți folosi în orice scop atât timp cât nu le scoateți din context.

Ca și concluzie, până acum Kona a fost peste orice așteptări. Financiar, este singura mașină pe care o pot trece la investiție. Este mașina cu cele mai puține ore de indisponibilitate din motive tehnice. Să nu uitați că vin după câteva variante de FORD – Fix Or Repair Daily.

Nu este la nivelul de comfort al ultimului Mondeo, dar dimensiunile caroseriei își zic cuvântul la acest capitol.

Sper ca ultimii doi ani de date despre Kona să vă ajute în decizia de cumpărare a unui autovehicul. Vă recomand unul nou sau unul cu istorie validată, un vehicul încă în perioada de utilizare, așa cum a fost ea proiectată. După această perioadă există un singur loc unde un autovehicul devine util și econom: la centrul de reciclare. Indiferent de marcă și tipul propulsiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.