Startup-uri electrice – trei evenimente majore în aceeași săptămână (Rivian, Lucid și Faraday Future)

Despre Rivian și Lucid Motors am scris în reptate randuri, fiind două din cele mai promițătoare startup-uri americane dedicate proiectării și producției de vehicule electrice.

Probabil nu cu totul întâmplător, cele două firme au avut vești importante săptămâna aceasta, la care s-au adăugat cele din jurul cotarii la bursă a altei firme cu un istoric foarte zbuciumat, Faraday Future, care pare că și-a găsit direcția sub conducerea unui veteran al programelor electrice timpurii cu BMW i3 si i8: Dr. Carsten Breitfeld.

Rivian

Cel mai bine finanțat startup, cu investitori de talia Amazon, Ford și o serie de instituții financiare de anvergură, a început săptămâna anunțând încă o întârziere a primelor livrări. Promise inițial pentru 2020, apoi pentru primăvara 2021, urmate de alt anunț pentru luna iulie și în cele din urmă, fiindcă iulie e pe sfârșite, amânate din nou pentru la toamnă.

Așa cum a devenit o practică în industria auto, toate întârzierile au fost puse pe seama pandemiei. Gustul amar al primilor clienți nu va dispărea, dar contra-ofensiva promoționala a urmat zi de zi, pentru a îngropa vestea noii întârzieri sub alte titluri, mai favorabile.

Printre ele, faptul ca Rivian a încheiat un acord cu statul Tennessee pentru a instala stații proprii de încărcare în parcurile administrate local, căutarea unei locații pentru cea de a doua fabrică, unde va produce și proprii acumulatori și în final o nouă rundă de finanțare, în valoare de 2.5 miliarde USD, condusă tot de Amazon și Ford.

Semnalul transmis de investitori prin această nouă majorare de capital, care ridică totalul la 10.5 miliarde USD, este că au încredre în planurile firmei, cu toate întârzierile repetate.

Sursa: google

În perspectiva unei cotări pe bursă în această toamnă, este o tactică de ridicare a valorii firmei, care deși nu a livrat un singur vehicul este estimată între 50 și 70 miliarde USD, în zona valorii actuale a firmelor Ford sau Hyundai, dar mai puțin decât NIO, care a livrat peste 100.000 de modele eletrice clienților din China și Norvegia.

Lucid Motors – LCID o noua stea la bursă?

Sub conducerea veteranului auto Peter Rawlinson, care a venit de la Tesla împreună cu o echipă de ingineri, după lansarea lui Model S, și cu finanțare din Arabia Saudită, Lucid Motors este la cațiva pași de primele livrări.

Veștile pozitive și vâlva generată în jurul primului model, Lucid Air (imagini și povestea primei întâlniri cu Lucid Air în octombrie 2020 o găsiți aici) au generat mult interes în rândul acționarilor, care au aprobat contopirea cu fondul de investiții Churchil Capital (CCIV).

Începând de luni, 26 iulie, noua firmă va fi cotata sub simbolul LCID la New York și evoluția cursului acțiunilor va determina fondurile disponibile pentru viitoarele investiții în fabrica din Arizona și noi modele electrice, următorul fiind SUV-ul Gravity.

Faraday Future

Lansată cu pompă de un miliardar chinez certat cu fiscul, ceea ce a generat multe probleme și presă negativă, Faraday Future pare să fi găsit calea spre viitor sub conducerea experimentatului CEO Carsten Breitfeld.

Prin aceeași metodă ca și Lucid Motors, contopirea cu o firmă financiară special destinată acestor operațiuni (SPAC), Faraday Future a fost cotată săptămâna aceasta la bursă și a colectat un miliard USD de la investitori. Despre fondurile necesare lansării producției de serie foarte mică pentru primul model FF 91 și următorii pași strategici puteți asculta un interviu acordat pentru yahoo finance.

Ce importanță au pentru viitorul mobilității electrice aceste trei evenimente?

Din toate startup-urile primului val de firme dedicate mobilității electrice moderne, a rămas în picioare Tesla, care a devenit de departe cea mai valoroasă firmă auto în ochii investitorilor.

Cu toate că următorul val de firme pornite din China, dar cotate pe bursa americană, NIO, Xpeng și Liauto, au livrat până de curând doar pe piața locală și valoarea lor depășește pe cea a multor firme auto tradiționale.

Dacă privim mai atent la faptul ca 40% din vânzările globale ale grupului VW sunt în China, avem o imagine de succes pentru produsele VW tradiționale. În schimb, modelul ID.4 nu reușește să patrundă în clasamentul înmatricularilor sub locul 15, deși este asamblat în două fabrici locale, în timp ce NIO, Xpeng și Liauto au mai multe modele clasate în fruntea preferințelor clienților.

Flexibilitatea și viteza mai mare de execuție a micilor firme la început de drum, care nu iși risipesc energia în lupte interne pro și contra electromobilității, lasă mult loc pentru a acapara un segment de piață cu forme mai curajoase, tehnologie de vărf și mai ales cu autonomia și viteza de încărcare asteptată în prezent de proprietarii de vehicule electrice.

În timp ce succesul la început de drum pentru firmele din China are mult de a face cu ajutorul guvernamental, cele mai de vază startup-uri europene e.Go Mobile și Sono Motors se chinuie între faliment, răscumpărare și amânări repetate ale producției, lipsindu-le mecanismele de finanțare americane sau suportul guvernamental din China.

Abundența capitalului de risc și a investițiilor pe bursele americane a atras sume enorme către electromobilitate, inclusiv pentru finanțarea unor furnizori dedicați producției de acumulatori sau sisteme necesare conducerii autonome.

În ce măsură acest capital va fi utilizat cu folos, rămâne de văzut, exemplele negative fiind mai abundente în ultima perioadă, dacă ne gândim doar la fraudele Nikola și Lordstown.

Cu speranța că cele trei anunțuri din această săptămână venite de la Rivian, Lucid Motors și Faraday Future vor fi de bun augur pentru progresul electromobilității, promitem să păstram o privire atentă pe evoluțiile lor viitoare.

Alte articole despre Rivian, Lucid Motros și Faraday Future:

In vizită la primul Lucid Motors Studio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.