Săptămâna #48 ne-a adus un eveniment de absolvire, peste 3400 km parcurși de #konași și un nou coleg în echipă. Hyundai Kona MY2024 produce curiozitate și întoarce suficiente priviri.
Bun venit, Marius!
Marius este primul nostru colaborator din județul Caraș-Severin și parchează cea de-a 16-a Kona în garajul nostru virtual, dar prima din noua variantă denumita oficial MY2024 (MY – model year).
Am primit cu mult interes următoarele informații despre cazul de utilizare, o navetă dificilă iarna cu diferențe de altitudine repetate.
80 % dintre kilometri îi fac pe traseul Bolvașnița – Reșița și retur. Aproximativ 110 km zilnic de luni până vineri.
Am achiziționat mașina în 29 septembrie 2023. Încărcările până acum doar în Reșița și toate gratuite.
Următorii aproximativ 800 km consumul a crescut la 16,6 kWh/100km. Folosesc volan și scaune încălzite și căldură de când au scăzut temperaturile. Primii 6000 km au fost făcuți în condiții de temperatură 7-20 grade Celsius. Plec dimineața pe la 7:00 și mă întorc acasă pe la 17:00.
Reamintim că ne leagă de Reșița un eveniment despre care am găsit un articol cuprinzător:
Pentru mine a fost primul eveniment marca Electromobilitate, unul care a marcat descoperirea unei administrații locale efervescente. Articolul scris atunci îmi amintește de orașul aflat în plină transformare.
Săptămâna #48
Săptămâna #48 a făcut „punte” între noiembrie și decembrie. Voluntarii #konași au parcurs 3430 km cu un consum mediu de 16.7 kWh/100km.
Cum ziceam mai sus, prin cronicile săptămânale comparăm Kona MY2020 (pre-facelift) cu Kona MY2021-MY2023 (facelift) și acum cu noua Kona (MY2024). Alăturat cu bold avem datele pentru MY2024, primele transmise de Marius.
Săptămâna care a trecut a fost una de iarnă, lucru care se vede din valorile de consum afișate. În zona Cluj temperatura media a fost de 0.6 °C, cum se va vedea în raportarea mea din finalul articolului. Graficele reflectă foarte bine perioada pe care o traversăm.
Doar Gabi (MS) mai păstrează un iz de toamnă cu scăderea sa abruptă de consum. Posibil ca această scădere să vină de la trecerea căldurii de pe geam („front”) pe auto, observând că genera un consum mare în cazul vechilor setări. Vedem cum se păstrează trendul în următoarele raportări.
Raportările săptămânii #48 primite direct de la proprietarii sau voluntarii, cum vă place mai mult sa-i numiți, implicați în proiectul Electromobilitate.
Daniel (CJ)
Pentru săptămâna 27 noiembrie – 3 decembrie pentru Kona avem următoarele date:
- 88 kWh încărcați
- 393.9 km parcurși
- consum mediu: 17,1 kwh/100 km
- cost încărcări: 12 lei
A fost o săptămână mai scurtă pe partea de navetă datorită celor două zile libere, de asemenea am profitat că am stat în Cluj în weekend și am încărcat mașina în parking peste noapte, costul încărcării fiind 0 lei dar parcarea e cu plată, de acolo vin și cei 12 lei.
Sărbătoritul nostru, Daniel (Dej) a ales să continue cu raportări săptămânale după primul an de voluntariat în proiect. Am dedicat și un articol de absolvire, se poate relua dacă v-a scăpat:
Florinel (TM)
Perioada: 27 Noiembrie – 03 Decembrie
- Km parcurși: 759.3 km
- Consum mediu: 16.4 kWh
Gabriel (MS)
Săptămâna #48 a arătat așa:
- Distanță parcursa: 494.5 km
- Consumul mediu: 14.5 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă (Hidroelectrica)
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – Miercuri
- Weekend-ul prelungit a fost petrecut pe acasă, câteva ieșiri prin zonă la neamuri.
George (DB)
Am început ultima săptămână din noiembrie de la 3159 km odometru și am încheiat-o, în primele zile din decembrie, cu 3752 km. Am parcurs, așadar, 593 km, în regim urban și extraurban (DN-uri și autostrada). Am încărcat în această săptămână 50 kWh DC de la stații publice (cost 70 lei) și 30 kWh de acasă, din rețea (cost 27 lei).
Săptămâna a marcat un drum Târgoviște-Craiova, 400 km dus-întors. Am mers tot timpul cu căldura pornită pe 22-22,5 de grade. Deși îmi era teamă că mersul pe autostradă, combinat cu căldura pornită, va afecta drastic autonomia, acest lucru nu s-a întâmplat și, chiar dacă am mai încărcat câțiva kWhdoar ca să fiu sigur, cred că aș fi reușit, cu un stil de mers mai cumpătat, să fac întregul traseu de 400 km cu un singur plin de electroni.
Detalii despre acest drum se găsesc în articolul:
Această săptămână a marcat și un record negativ, niciun electron încărcat din fotovoltaic datorită multor zile cu nori.
Marius (CS) – PRIMA RAPORTARE!
Pentru că au fost și câteva zile libere am parcurs doar 508 km. Căldură dimineața setată la 22,5, încălzire și volan încălzit 5 minute. Încărcare gratuită la stațiile din Reșița la AC.
Cosmin (CJ)
Săptămâna #48:
- parcurs: 305.2 km
- consum mediu: 18.3 kWh/100km
- viteză medie: 40 km/h
- temperatura medie: 0.6 °C
Săptămâna #48 a fost scurtă și rece. Consumul… de iarnă. Afectat de scăderea temperaturilor și de staționări cu A/C pornit pentru confort.
Am avut două sesiuni de încărcare, acasă în garaj. Un total de 75 kWh încărcați, vom vedea cât ajung ~64kWh pentru naveta din săptămâna #49. O să revin cu info în următoarea raportare.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂