O masina electrica pentru vremuri grele?

Datorita pretului mare de achizitie, automobilele electrice nu devin automat o prioritate pentru vremuri grele, nici chiar dupa subventia generoasa acordata prin programul rabla plus.

Desi ne confruntam ca societate cu o problema de sanatate, care ne afecteaza pe toti in egala masura si intelegem masurile speciale ce trebuiesc luate, nu exista nici pe departe aceasi perceptie de urgenta si pentru limitarea poluarii, desi ne afecteaza sanatatea, indiferent de cine o produce.

Este contraintuitiv sa vorbesti de achizitia unui produs perceput ca fiind scump, masini electrice, in contextul economic actual. Si totusi … daca analizam cateva cifre si facem cateva socoteli, s-ar putea sa ajungem la alta concluzie.

Mai mult ca oricand, in vremuri de restriste economica, firmele sunt in cautarea rezervelor de unde pot reduce cheltuielile. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Intr-o oarecare masura, firme de transport persoane si de distributie au inceput sa verifice daca nu cumva electrificarea flotei poate reduce cheltuielile cu combustibilul si intretinerea.

Am scris despre multiple exemple pozitive despre electrificarea flotelor de firma in Germania, experienta pozitiva cu flota Tesla de la aeroportul din Amsterdam, cateva incercari reusite la Muenchen si Londra, o flota din California si parcul auto electric de test utilizat de municipalitatea din New York, din pacate nu am obtinut inca date concrete din tara.

Experienta electrificarii flotei firmei timisorene Lek3.co indica economii substantiale, care acopera rata de leasing operational pentru noile automobile electrice, utilizate de echipa atat in oras , cat si la drumuri mai lungi.

Cateva socoteli

Cheltuieli cu energia electrica pentru 100 kilometri, incepand din octombrie 2018

Simplificand informatia din graficul de cheltuieli saptamanale inregistrat cu un Hyundai Ioniq model 2018 pe parcursul a 76 de saptamani de exploatare, doua valori sunt de retinut:

  1. De la mijlocul lunii martie si pana la jumatatea lui decembrie, pentru NOUA LUNI, energia electrica costa mai putin de 10 RON pentru 100 kilometri
  2. In lunile de iarna cheltuielile saptamanale au variat intre 10 si maximum 15.5 RON pentru 100 kilometri

Aceste valori nu sunt anecdotice si au fost verificate cu trei Hyundai Ioniq model 2018, 2019 si 2020, care circula in trei orase (Bucuresti, Timisoara, Sibiu), cu mai multi conducatori.

Pe baza comparatiei cheltuielilor cu consumul de combustibil vs. energie intre Skoda Octavia 1.4 TSI si Hyundai Ioniq in luna februarie am ajuns la concluzia:

Costul pentru 100 kilometri parcursi cu Octavia pe benzina a fost de 4.6 ori mai mare decat pentru Ioniq-ul electric

La ce suma se ridica aceasta diferenta pentru 100.000 kilometri ?

Pornind de la o medie de 10 RON pentru 100 kilometri parcursi cu Hyundai Ioniq, economia DOAR cu combustibilul, comparativ cu Skoda Octavia, este mai mare de 36.000 RON.

Daca adaugam ca pentru acest parcurs masina electrica nu are nevoie de schimburi de ulei, filtre, curele, bujii, economiile trec rapid de 40.000 RON, acumulatorul fiind garantat opt ani si peste 100.000 km de majoritatea producatorilor.

Alte economii se insumeaza considerand ca pentru masini electrice nu se platesc impozite si in unele orase parcarea este gratuita pentru aceasta categorie.

Desigur vor aparea cheltuieli specifice unui parc auto electric, cea mai importanta fiind statia proprie de incarcare.

Indemn la o analiza amanuntita

Chiar daca sanatatea publica este in prezent o urgenta pe care speram ca o vom lasa cat mai curand in urma, lectiile nu trebuie uitate si masurile de limitare a noxelor ar trebui sa se amplifice spre binele tuturor.

Daca argumentul poluarii si bolilor cauzate de emisiile motoarelor cu ardere interna nu este suficient pentru a arunca o privire la alternative electrice, indemnul nostru este sa faceti cateva socoteli de reducere a cheltuielilor imperios necesare intr-o conjunctura economica nefasta, fiindca o solutie mai putin intuitiva ar putea fi electrificarea parcului auto.

NOTA: firma timisoareana Lek3.co ofera sprijin managerilor de flote interesati de experienta si reducerile de cheltuieli obtinute prin inlocuirea unor automobile diesel cu 13 masini electrice. Persoana de contact: doamna Delia Chis, manager al programului de electrificare [email protected]o

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.