„Recharge” – Volvo isi onoreaza promisiunile de electrificare

Dupa un an 2018 de exceptie, in care Volvo a castigat doua trofee ravnite de intreaga industrie auto, „masina anului” in Europa cu modelul XC40 si in lume cu XC 60, iar Hakan Samuelsson, CEO Volvo, a fost ales „personalitatea mondiala auto a anului” (World car person of the year), firma suedeza isi onoreaza promisiunea de a livra in 2020 primul model 100% electric.

Hakan Samuelsson, CEO Volvo

Sub noua marca „Recharge” Volvo va lansa pana in 2025 cinci modele electrice, onorand o alta promisiune, cea de a electrifca 50% din productie pana in anul in care Norvegia a interzis vanzarea automobilelor cu motoare termice.

Impreuna cu Polestar 2, tintit direct la cel mai bine vandut automobil electric pe plan global, Tesla Model 3, Volvo XC 40 Recharge intra pe segmentul SUV-urilor premium, unde va concura pentru buzunarul clientilor cu Tesla Model Y, dovedind ca afirmatia „viitorul este electric” nu este doar declaratie promotionala.

Chiar daca la exterior nu sunt vizibile modificari majore, silueta creata de la Ian Kettle, recrutat intre timp de Tesla, ramane atractiva si cu dimensiuni compacte, adecvate conditiilor europene.

Cu un interior clasic si sistem de operare Google android auto, XC 40 Recharge vine in intampinarea cumparatorilor dornici sa regaseasca atat elementele familiare de comanda si intr-un automobil electric, cat si in modul de utilizare al comenzilor vocale cu ajutorul google assistant.

Performantele sunt aliniate cu Model 3, etalonul de eficienta si dinamica in clasa electrica mijlocie pe plan global. Tractiunea integrala si motorul de 300 kW (408 CP) fac posibile deplasari in teren dificil si orice conditii meteo, acumulatorul asigurand o autonomie de 400 km (dupa ciclul de masurare WLTP).

Obiectivul Volvo pentru anul 2020 este atingerea unei cote de 20% din vanzari sa fie alcatuita din automobile electrice si plug in, dovedind o data in plus ca declaratia „viitorul este electric” este pe cale sa devina o realitate la firma suedeza, ce face parte din 2010 din grupul Geely.

Pornind de la vanzari totale de 642 de mii in 2018 si considerand vanzarile in crestere inregistrate de Volvo pe plan global in 2019, estimam ca obiectivul comunicat de Volvo reprezinta o productie de aproximativ 140 mii de automobile electrice si plugin pentru anul 2020.

Comunitatea electromobilistilor, dornici de mai multa varietate in oferta producatorilor, asteapta cu nerabdare ca XC40 Recharge si Polestar 2 sa se alature ofertei imbogatite in 2020 cu modelele anuntate pentru productie de VW, Peugeot, Opel, Mini, Honda, Toyota si in gama premium Audi, Mercedes si Porsche.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.