Reîntâlnire cu Hyundai Ioniq și perspectivele proprietarilor actuali

Versiunea noastră a poveștilor despre gama Hyundai electric poate începe cam așa: au fost odată ca niciodată trei frați din familia Hyundai, toți botezați Ioniq, care au pornit la drum în proiectul Electromobilitate începând din 2018 cu Ionică, căruia i s-a alaturat Ioniq-ul lui Tudor în vara următorului an și în decembrie 2019 echipa s-a întregit cu modelul cu acumulatorul „mare” (38.3 kWh), cu care Edi își continuă drumurile zilnice în București.

Ce s-a întâmplat între timp cu cele doua modele de 28 kWh, după ce echipa noastră a trecut la Kona? Amândouă au întărit flota de vehicule electrice ce transportă persoane în Timișoara, care se lărgește pe zi ce trece, atunci când reprezentanțele locale sunt în măsură să livreze aceste modele electrice îndrăgite pentru raportul preț/calitate și autonomie/viteză de încărcare.

De curând, unul din primii noștri colegi de echipă, Edi, și-a răpit câteva clipe din activitatea zilnică foarte aglomerată de toate responsabilitățile cotidiene, peste care se suprapune construirea unei case, și ne-a trimis o actualizare despre ce mai face Ioniq-ul său model 2020.

Până acum nu am ce să-i reproșez lui Ioniq.

O singură problemă a apărut, care se pare că e o boală la majoritatea modelelor noi Hyundai, volanul scoate un zgomot de hârâit. Am crezut că este vreo problemă de ungere inițial. Dar după ce am fost la reprezentanță, se pare că există o notă de service din partea producătorului și este vorba de un rulment de la coloana de direcție.

Până de curând se schimba toată coloana de direcție, între timp au identificat acest rulment care necesită schimbare. Din păcate după comanda acestui rulment, livrarea durează 30 de zile lucrătoare, dar atâta timp cât nu e nici un pericol din punct de vedere al siguranței, aștept.

În rest, mașina merge excepțional, mă apropii de 21.000 km și sunt mulțumit în continuare.

În timp ce Edi a acumulat în medie 960 km pe lună (aproximativ 11.500 km/an), utilizatorii timișoreni pentru flota City Limo au depășit 150.000 km și nu vor să se despartă de ele, deși ofertele de achiziție second hand nu au lipsit. Pe lângă spațiu, confort și viteză de încărcare, flota Ioniq a câștigat aprecierea taximetriștilor prin fiabilitatea remarcabilă, care nu a blocat mașinile în service.

Investigații pentru următorul pas pe calea electromobilității

Desi, am fost la lansarea Ioniq 5 în România la Țiriac Collection și sunt impresionat de exterior, aștept să văd și interiorul.

De asemenea, aștept cu nerăbdare să văd și Kia EV6 construit pe aceeași platformă.

Mă uit și la Renault Megan E, și la Tesla, care a venit oficial, în sfârșit, în România.

Aștept însă ca un model să aibă ceva vechime în piață, pentru că noile mașini Ioniq MY20, asemănătoare cu al meu vin acum cu BlueLink, iar la mine acest modul nu se poate instala.

IONIQ 5

În locul imaginilor din comunicatele de presă, am utilizat cele surprinse de Helmut în timpul test drive-ului cu IONIQ 5 la IAA. Cu siguranță noul vlăstar al familiei Hyundai, primul dintr-o serie ce va fi construită pe o platformă dedicată comună, a câștigat interesul publicului.

Dl. Dan Budurlean de la Casa Auto confirmă atât livrarea primelor două exemplare în Timișoara și Arad, identificate rapid de fani pe străzile orașului, cât și faptul că exemplarul dedicat test drive-urilor din cadrul proiectului Electromobilitate a fost produs și va porni spre Timișoara, unde va ajunge spre sfârșitul lunii octombrie.

Kia EV 6

Pentru cea de-a doua opțiune enumerată de Edi, Kia EV6, imaginile surprinse în standul destul de înghesuit din Odeonsplatz la München, nu-i fac dreptate acestui exercițiu de stil foarte curajos. Deși este construit pe aceeași platformă cu IONIQ 5, EV 6 are o alură mai sportivă și un interior mai degrabă clasic, decât cele doua ecrane minimaliste, ce plutesc în spațiu la IONIQ 5. Prețul, service-ul și desigur capacitatea de livrare vor juca un rol important în alegerile cumpărătorilor, la fel cum se întâmplă în prezent cu Kona și Niro.

Renault Megane

După o lungă perioadă în care Renault și Nissan au mers fiecare pe calea lui cu Zoe și Leaf, o platformă dedicată comună va uni arhitectura de bază a noilor Megane și Ariya. Cel din urmă a întârziat mult lansarea pe piață, vânzările de Leaf acoperind cantitățile necesare evitării amenzilor în Europa. În schimb design-ul proaspăt, dar cuminte, al Megan-ului, comparativ cu IONIQ 5 și EV 6, îl recomandă cu siguranță pentru locuri fruntașe în clasamentele de înmatriculare, dacă Renault va fi în măsură să livreze proporțional cu cererea.

In secțiunea de mai sus, se vede însă păcatul fundamental al noii arhitecturi Renault – Nissan, pentru care, la fel ca la platforma MEB a grupului VW, proiectanții nu și-au bătut capul să facă loc de un frunk (portbagaj față), rezultatul oferind pe tavă un avantaj pentru modelele Hyundai-Kia.

Probabil este dificil pentru un neutilizator de automobil electric să înțeleagă cât de util este frunk-ul în aceste zile timpurii ale electromobilității, când un arsenal de cabluri și adaptoare sunt necesare călătoriilor lungi și sunt perfect găzduite în spațiul dedicat sub capota din față.

O singură călătorie electrică într-o zi cu ploaie torențială sau cu multă zăpadă, când ai urgent nevoie de cablurile sau adaptorul aflat în portbagaj printre bagaje, ar fi suficientă pentru a stimula mai mult efort la capitolul packaging. Cei ce ascultă vocea clienților, sau experimentează pe propria lor piele viața de pionierat a electromobiliștilor, au înțeles. Ceilalți, care se mulțumesc să ne amintească cum călătoream cu canistrele de benzină în portbagaj, fără să ne jeluim că nu avem un frunk, au rămas deja în urma competiției și vânzările următorilor ani vor dovedi acest lucru fără nici o îndoială.

Alte articole despre Hyundai Ioniq model 2020

2 Responses

  1. Alex spune:

    „Modelul mare” de Ioniq are bateria de 38,3kwh nu 34kwh…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.