Introducere
Colegul nostru Radu (Crivina, jud. Prahova) ne-a transmis primele informații despre Renault ZOE în 14 septembrie 2020.
După 90 de raportări săptămânale, în care a acumulat 71.011 km cu un consum mediu de 14.4 kWh/100km, Radu a continuat să ne comunice și în 2023 la fiecare final de lună informații despre ZOE și călătoriile mai lungi întreprinse:
- Excursii cu ZOE în luna august, dincolo de 121.000 km
- Dincolo de 118.000 km, cu Renault Zoe pe plaiuri bihorene
- În Grecia cu Renault Zoe, fără încărcare rapidă
- Cu Renault Zoe la CoBuild-Ciugud – ”o experiență neprețuită”
In plus, in 2023 a participat la acțiunile de promovare a mobilității electrice de la Ciugud, Șpring și munții Apuseni și ne-a ținut la curent cu excursiile parcurse cu îndrăgitul său ZOE, care nu beneficiază de încărcare rapidă.
La trecerea de 128.000 km aflăm și de o imobilizare de două săptămâni în service, pe care Radu o dă la o parte, oarecare amărăciune, pe baza experienței îndelungate cu numeroase modele echipate cu motor termic și ajunge din nou la concluzia:
Jurnal de bord la 128.169 km
In luna noiembrie aplicațiile MyRenault și TRONITY, cu care monitorizez mașina, arată că am parcurs 1746 km și că am încărcat/utilizat 307/255 kWh:
Astfel, rezultă că am consumat în medie 14.4 kWh/100 km.
Din aplicația CarManager, cheltuielile de alimentare (luând in considerare aportul panourilor foto-voltaice), sunt: 0 lei.
Aplicația FotoSolar dedicată monitorizării activității sistemului propriu fotovoltaic, sintetizează pentru luna noiembrie că am produs/consumat casnic: 893.49/747.14 kWh
Luna noiembrie a intrat progresiv în zona mai rece a anului, cu ziua din ce în ce mai scurtă și umiditate ceva mai mare. Deși nu mi-am schimbat rutinele zilnice, Zoe a avut totuși parte de un parcurs mai scurt, datorat unei șederi de două săptămâni în service pentru remedierea unei probleme la mufa de alimentare.
De ce două săptămâni?… asta e o altă discuție, dar are legătură cu “minunatul” sistem de programare, prioritizare și efectuare a operațiunilor în service-urile din rețeaua Renault.
În sfârșit, pentru mine e destul de limpede efectul sezonului rece asupra mașinii electrice, având în vedere creșterea consumului cu cel puțin 2 kWh/100 km, diminuarea autonomiei (cel mult 310 km estimat la plin) și nevoia mai mult decât în sezonul cald a pre climatizării dimineața.
În altă ordine de idei, cât a stat în service Zoe s-a “încălțat” cu roțile de iarnă și a avut parte și de o verificare completă a principalelor sisteme (direcție, suspensie, frâne, instalație electrică, software) înainte de iarnă.
Cum sezonul rece e abia la început, trebuie să privim totuși cu încredere viitorul.
Drumuri bune tuturor!
Alt articol despre problemele întâmpinate cu Renault ZOE:
Pasionat de masini din frageda copilarie, conducator auto cu destula vechime si mai multe categorii pe permisul de conducere, cu ceva cunostinte tehnice, dar mai ales dornic de experiente noi;