Rezultatele sondajului anual Cum încărcăm? – ediția a VI-a

In așteptarea lansării programului rabla 2025, când câteva modele noi extrem de interesante se vor alătura mini-flotei electrice din garajul nostru virtual, aruncăm o privire la progresul făcut cu încărcarea în ultimul an.

Cronicarul Grupei Mijlocii, Alex (ID.3, București), a caracterizat cel mai bine evoluția personală la acest capitol foarte important conviețuirii plăcute cu orice model electric:

Uimitor cum am trecut de la an la an de la încărcare exclusiv la stații publice, la încărcare acasă, la încărcare acasă din fotovoltaice și în prezent la încărcare acasă din fotovoltaice și cu acumulatori. Planul pe viitor e sa mai adaug un acumulator.

Fără să divulg prematur detaliile rezultatelor din 2025, este bine de știut că acest proces este firesc pentru majoritatea electromobiliștilor. Dorința de a-și câștiga independența energetică și de a fi siguri că încarcă energie regenerabilă este un subiect de dialog intens pe numeroase grupuri dedicate. În plus, oferta pentru echipamentele necesare este în creștere, în paralel cu priceperea unor firme, sau persoane private dispuse să ofere o mână de ajutor la instalare.

Investiția este considerabilă, însă urmărind datele de amortizare publicate de colegii noștri și mulți alți utilizatori, fiecare își poate face propriile socoteli în funcție de nevoile personale și bugetul disponibil.

O simplă căutare pe blog pentru ”încărcare de la soare” rezultă (la ora scrierii acestui rezumat al sondajului) în 585 titluri de articole.

Participanți

Cu MULȚUMIRI adresate tuturor participanților din țară și străinătate ce au răspuns întrebărilor din ediția a VI-a a sondajului anual Cum Încărcam? începem cu câteva clarificări:

  • harta localităților de reședință și graficele reprezintă răspunsurile colegilor electromobiliști din țară;
  • pentru colegii ce au răspuns din străinătate (Elveția și SUA) răspunsul a fost 100% încărcare acasă.

Anul acest am primit 69 răspunsuri din România, în creștere față de primele cinci ediții, al căror rezultate le găsiți în articolele listate mai jos:

  1. Aprilie 2020 – Rezultatele sondajului: Unde, cum si cand incarcati?
  2. Mai 2021 – Update: Rezultatele sondajului: Unde, cum și când încărcați?
  3. Mai 2022 – Unde încărcăm ”electricele” ediția 2022
  4. Mai 2023 – Unde încărcați? – ediția 2023
  5. Aprilie 2024 – REZULTATE SONDAJ 2024 – Cum încărcăm? (primul episod)

Ediția a VI-a, 2025

Prima întrebare: Unde încărcați majoritatea timpului?

Desigur, toți încărcam în rețele publice, cel puțin la drumuri lungi și în concedii. Prima întrebare are scopul de a afla dacă stațiile publice sunt singura opțiune disponibilă sau există alternative mai bune pentru nevoile zilnice, cum sunt încărcarea acasă și/sau la locul de muncă.

Numărul colegilor ce pot încarca majoritatea timpului în rețele publice a crescut față de edițiile anterioare. Este un semn încurajator despre dezvoltarea continuă a opțiunilor de încărcare disponibile, care ajută la adoptarea mobilității electrice dincolo de numărul limitat al celor ce pot încărca acasă și/sau la locul de muncă.

A doua întrebare: adresată celor ce încarcă acasă

Scopul celei de a doua întrebări a fost să determinăm ponderea colegilor care încarcă acasă producându-și singuri energia sau au contract cu un furnizor de energie verde, cel mai des fiind numită Hidroelectrica.

A treia întrebare: Dispuneți de posibilități de stocare a energiei?

Pe parcursul anilor trecuți mai mulți colegi și-au exprimat nemulțumirea față de modul de derulare a procesului și de decontare a energiei produse ca prosumatori. Discuțiile continue despre metode și prețul soluțiilor de stocare a energiei au generat pentru prima oară întrebarea legată de metodele utilizate.

Din cei 49 de colegi ce pot încărca acasă cu una din metodele identificate mai sus, 28 dispun de metode de stocare, după cum urmează:

A patra întrebare: adresată celor ce încarcă la locul de muncă

Având colegi care beneficiază de încărcare la locul de muncă cu energie produsă local cu instalații fotovoltaice, am dorit să aflam cât de răspândită este această situație la alte locuri de muncă.

Majoritatea răspunsurilor (45%) au fost ”nu știu”, dar toți cei 9 colegi care au răspuns bifat ca sursă primară de încărcare locul de muncă (prima întrebare) au confirmat că sursa de energie este regenerabilă.

Ultima întrebare: investiții 2025

Un număr îmbucurător de mare al colegilor electromobiliști afirmă că au în plan o investiție legată de panouri fotovoltaice și mai ales instalații de stocare a energiei.

Cu MULȚUMIRI pentru toți cei ce au contribuit la această imagine a modului de încărcare, producție și stocare a energiei la începutul anului 2025, vom reveni cu ediția a VII-a a sondajului anul viitor. Atunci vom vedea cum au decurs planurile legate de câștigarea independentei energetice și asigurarea unui preț previzibil al energiei produse pe termen lung.

Să ne revedem cu bine în 2026!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.