Săptămâna #28 și călătorii lungi cu electrica

Mulți ne mai întreaba dacă se poate merge la drum lung cu electrica. După zeci de articole pe blog în care s-au descris astfel de călătorii pare ireală o astfel de întrebare. Câteva cuvinte despre subiect alături de cronica #konașilor pentru săptămâna #28.

Călătorii lungi cu electrica?

Simple căutări pe blog după #electrip sau roadtrip vor returna articole scrise de participanții la proiectul Electromobilitate. Călătorii mai lungi, mai scurte, după nevoi. Toate făcute cu o mașină electrică.

E normală teama de nou, doar daca ne gândim la trecutul omenirii. Pe rând a fost cultivată „rezistența” la industrializare, la automobil, telegraf și altele. Pe rând, în ultimii 10 ani au fost promovate teama de autonomie, lipsa stațiilor de reîncărcare, electricele iau foc și faptul că mașina electrică e mașină de oraș. Scăderea numărului de mașini electrice înmatriculate e un caz aparte, care se rostogolește pe rețelele de socializare ca un bulgăr de zăpadă, chiar daca statisticile din prima jumătate a anului dovedesc contrarul la nivel global.

Sunt toate aceste teme reale? Cine ocolește sau denaturează adevărul? Aici fiecare trebuie să găsim informația corectă. Autonomia ne-o comunică producătorul după standardele în vigoare (WLTP, EPA, etc), apoi fiecare o influențează cu stilul propriu de condus din fiecare anotimp.

Stațiile de încărcare sunt acum cam peste tot, PlugShare e prietenul nostru.

Da, se mai întâmplă ca electricele să ia foc, dar asta nu înseamnă că într-o mașină PE COMBUSTIE ești complet protejat. Ba dimpotrivă, statisticile dovedesc și în acest caz că frecvența incendiilor la ICE este mai mare, dar nu se face atâta circ în media!

Mașină de oraș? Oare?

Ei bine… Kona noastră și cea a lui Daniel (CJ) a văzut drumurile Croației, Dani (AR) și Marius (CS) și-au dus #konițele în Grecia, 2-3-4 mii de kilometri dus-întors până la destinație. Nu mai spunem de faptul că și Dacia Spring a ajuns împreună cu Marcel sau Mihai în Germania, Polonia sau Bulgaria. Exemplele pot continua cu Turcia, Grecia, Olanda, Italia, etc. Să nu uităm cum a venit Tesla Model 3 din SUA în periplu prin Europa si cum a ajuns Model Y la Capul Nord cu colegul nostru Andu la volan.

Totuși, recunosc un lucru, electricele sunt imbatabile la naveta pe care o facem noi (70-100 km/zi). Peste 66.000 km în trei ani cum spuneam în Primii trei ani electrici, 80.150 km cu un cost de 12.2 RON/100km, dar restul de 14.000 km sunt drumuri lungi.

Kona noastră își vede liniștită de ale ei, iar în această lună va face cunoștință cu drumuri noi. Vom traversa Europa spre nord prin Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania pentru a ajunge la destinația noastră, Danemarca. Aproximativ 2.000 km pentru dus și tot atât pe retur. Și da, vom circula și prin orașe, cu siguranță! 🙃

Dacă e să tragem o concluzie, cel mai important aspect legat de o corectă informare este să ne alegem canalele de comunicare cu o bună reputație, unde sunt prezentate statisticile concis și clar.

Săptămâna #28

O nouă săptămână cu cu parcurs de peste 5.600 km pentru echipa Kona, în formulă completă.

Din punct de vedere consum vedem un interval de 4.6 kWh/100km între minim (11.8 kWh/100km realizat de Daniel/CJ) și maxim (16.4 kWh/100km realizat de Marius/CS). La o medie de 13.8 kWh/100km.

Dacă ne dăm un an în spate vedem că sunt posibile și consumuri mai bune. În articolul dedicat aceleiași săptămâni din 2023 avem o medie de 12.6 kWh/100km cu un minim de 10.5 și un maxim de 13.9. Cu siguranță diferențele de temperatură sunt în defavoarea lui 2024, după cum bine am văzut în articolele cele mai recente citând statisticile climatice. Dar nu este singura condiție care a produs impact asupra consumului. Drumurile lungi de tranzit, pe autostradă ne aduce consum suplimentar, cazul lui Marius.

Să aruncăm o privire asupra graficelor obișnuite și asupra informațiilor primite direct de la utilizatorii mașinilor din garajul nostru virtual.

Titus (SB)

Săptămâna 08-14.07:

  • distanță: 1431 km
  • consum mediu: 14 kWh/100km
  • cost: 254 ron

Daniel (CJ)

În săptămâna 08-14 iulie Kona a acumulat următoarele date:

  • Km parcurși: 541
  • Consum mediu: 11.8 kWh/100km
  • Încărcări: 84 kwh
  • Cost încărcări: 0 lei

Gabriel (MS)

Săptămâna #28 a arătat așa:

  • distanță parcursa: 506.0 km
  • consumul mediu: 12.9 kWh/100 km
  • încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri

Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:

  • naveta: Luni – Vineri
  • în weekend doar prin zonă ne-am învârtit.

George (DB)

Bilanț săptămâna 2 (din iulie):

Am parcurs în această săptămână 149 km, drumuri numai în oraș. Consumul mediu general a fost de 13,2 kWh/100 km.

Am încărcat 23 kWh din fotovoltaic, cost 0.

Marius (CS)

Săptămâna 28 (8 – 14 iulie 2024)

O săptămână cu un număr de 939,1 km parcurși. Consum: 16,4 kWh/100km. Cost încărcări: 692,5 lei. Kilowați încărcați: 238,05.

Încărcări făcute la stațiile din Serbia, Macedonia, Grecia și România.

Dani (AR)

Kokoana se pare a fi prietenoasă în continuare atât cu mediul cât și cu buzunarul “stăpânului”. În ciuda acestor temperaturi caniculare, Hyundai Kona își păstrează capriciul de a consuma cât mai puțin. Nu e de neglijat nici șoferul, cel mai probabil!🤭

Cât despre ultima săptămână:

  • Distanta parcursa: 659,8 km
  • Consum mediu: 11,9 kWh/100km
  • Cost: 0 lei.

Distanța reprezintă naveta Arad-Oradea la temperaturi peste 35°C, cu o viteză în afara localităților 90-100 km/h. În continuare fără probleme!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.