SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile aprilie și mai (episodul 4)

Serialul nostru analizează costurile cu încărcarea și a demarat în luna februarie 2022, când primele scumpiri de energie au trimis fiori reci în rândurile electromobiliștilor și au generat titluri bombastice despre moartea iminentă a aventurii electrice, care au bucurat electro-scepticii naivi.

De atunci ecuația s-a modificat radical și odată cu conflictul din țara vecină costul carburanților a explodat. O componentă strategică (și morală?) a politicii europene a devenit reducerea dependenței de petrolul și gazul importat din Rusia și una din soluții este accelerarea tranziției spre transportul electric de mărfuri și persoane.

În acest context, este mai important ca oricând să aruncăm o privire mai atentă asupra economiilor realizabile prin utilizarea zilnică a unui automobil electric, mai eficient, ce poate fi încărcat acasă, la serviciu, în timpul cumpărăturilor și în rețeaua publică în curs de dezvoltare, pentru călătorii mai lungi.

Scriam în ultimul episod că spre deosebire de relația consum mai mare = costuri mai mari, cu care ne-am obișnuit în decursul timpului de la motoarele cu ardere internă, în universul mobilității electrice costul depinde în cea mai mare măsură de sursa de încărcare.

Între încărcarea acasă, eventual de la soare, sursele (încă) gratuite oferite de primării sau centre comerciale și prețurile mari pentru energie întâlnite la călătoriile în străinătate, variația este de la zero la… maxim 35 lei/100 km raportat de Peter (IONIQ 5 awd, TM) după călătoria cu IONIQ 5 la Viena.

Costuri cu încărcarea luna aprilie

Pe lângă maximul comunicat de Peter, de care am discutat mai sus ca un avertisment la cei ce plănuiesc excursii în străinătate, amintim că trebuie să adauge taxele de drum cu mult mai ridicate ca în România.

Dan (Kona) semnalează că prețurile din Elveția deși sunt ridicate, oportunitățile de încărcare gratuita încă mai există, media realizată de el în aprilie fiind mai mică decât cea raportată de Șerban (ZOE) la Suceava.

Dan (ID.3, TM), Marius (Model3, PH) și Laurențiu (ID.4, CJ) au menținut costurile cu încărcarea la zero in aprilie.

Costuri cu încărcarea luna mai

Valorile din luna mai confirmă că încărcarea în Elveția, chiar și în combinație cu unele încărcări gratuite, rămâne mai scumpă decât cea de acasă.

În prima lună de participare la proiectul Electromobilitate, Marcel (ID.3, CJ) ne-a relatat despre încărcările gratuite oferite de angajatorul său și de cele oferite de primăria Cluj, care au rezultat într-o valoare medie de 0.27 lei/100 km pentru cei 3370 km parcurși în luna mai.

Numărul colegilor care au avut răbdarea să caute, și norocul să găsească stații gratuite neocupate, s-a ridicat în luna mai la cinci, care au totalizat 10.920 km, reprezentând 16.7% din parcursul total al echipei (65216 km).

Alte informații încurajatoare despre costul încărcărilor, chiar și după scumpirea energiei electrice, găsiți în cele trei episoade dedicate lunilor ianuarie, februarie și martie din acest an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.