Tesla Model 3 – 3:2 pentru MY2024 și o aniversare

Deși este cunoscut în folclorul online ca ”highland”, în toate materialele oficiale noul Model 3 este menționat cel mult ca MY 2024 (MY-model year).

Raluca și Cătălin (Craiova) au fost primii care au parcat un exemplar în garajul nostru virtual. A urmat Daniel (Chiajna) și de câteva zile Marius (Câmpina) a înclinat balanța echipei Model 3 din cadrul proiectului Electromobilitate în favoarea variantei MY2024.

Pe cât de mult ne bucurăm de participarea acestui automobil mai matur, mai confortabil, dar tot atât de eficient, la proiect, rămânem veșnic recunoscători celor ce au continuat colaborarea dincolo de primele 12 luni convenite inițial. Informațiile transmise pe termen lung privind fiabilitatea diferitelor modele și a costurilor cu întreținerea, sau mai corect exprimat a lipsei costurilor de întreținere, ne oferă o perspectivă unică așa cum se vede doar direct de la volan.

Aniversare doi ani de colaborare – Alex D. (Săbăreni)

Alex a început colaborarea la proiect după prima participare la un eveniment organizat de echipa noastră la Ciugud în luna mai 2022.

De atunci a transmis săptămânal datele captate la bordul mașinii, sau cele din aplicația utilizată, a participat la numeroase alte evenimente de promovare a mobilității electrice și a scris în detaliu despre călătoriile mai lungi din țară și străinătate. MULȚUMIM Alex pentru consistența colaborării, valoarea informațiilor transmise, pasiunea și migala cu care ai continuat să relatezi experiențele la volan.

In primii doi ani am monitorizat săptămânal 37.539 km, parcurși cu un consum mediu de 16.8 kWh/100km. Pentru aducere aminte, după primul an valorile erau 20.625 km, cu 16.8 kWh/100km. Așa cum a scris în repetate rânduri, o singură valoare medie de consum nu ne spune prea multe despre variațiile sezoniere și cele din călătoriile lungi, cu multă autostradă în străinătate.

Statisticile săptămânale oferă însă mai multe detalii.

Parcursul

O privire la parcursul săptămânal, indică modul de utilizare al mașinii preponderent pentru naveta zilnică. Spre deosebire de cei ce nu au folosit vreodată un automobil electric, dar ”stiu” câtă vreme se pierde cu încărcarea, datele transmise de Alex spun o cu totul altă poveste.

Dispunând de încărcare atât acasă, cât și la locul de muncă, în majoritatea timpului încărcarea se realizează în paralel cu activitățile profesionale, cele casnice, sau pur și simplu somn.

Excepție fac șase săptămâni (din 104) cu un parcurs mai mare de 1000 km, descrise meticulos de Alex cu toate detaliile necesare înțelegerii timpului de încărcare, comparativ cu cel de condus, odihnă, masă, etc.

Consumul

Cu ”țurțurii” obișnuiți din cele două ierni monitorizate, dar și câteva vârfuri de consum în perioada toridă, ce pot fi suprapuse cu descrierile călătoriilor din articolele de mai sus, evoluția consumului este dominată de lupta zilnică cu traficul prin jungla urbană.

Despre costurile cu încărcarea, întreținerea și remedierea unor mici incidente în trafic, va relata Alex în al doilea episod despre colaborarea la proiectul Electromobilitate, pe care-l așteptăm cu mult interes.

Pana atunci iată ce ne-a transmis Alex despre săptămâna trecută:

Se fac doi ani de când raportez datele săptămânale cu mare drag! Sper ca acestea să fie folositoare, în aceeași măsură în care mașina ne este alături pentru drumurile zilnice Săbăreni-București și retur!

In curând voi schimba încă o dată filtrele de aer (pentru a 4-a oara în 2 ani și 8 luni de când am mașina.

Datele pentru săptămâna 3-9 Iunie, pentru Tesla Model 3 SR+ 55kWh sunt următoarele:

MULȚUMIM Alex pentru colaborare, pentru datele transmise și pentru promovarea mobilității electrice pe plan personal și profesional!

Echipa Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate

Marius – Câmpina

După o colaborare îndelungată, începută în urmă cu patru ani, Marius a parcat în garajul nostru virtual cea de-a treia mașină:

 • BLU 3 (Model 3 MY2024) vine după Buburuză (VW e-Up!) și EVA (Model 3 SR+), să împrospăteze echipa cu cel mai nou Model Tesla disponibil în Romania.

Iată și primele informații transmise de Marius despre noua sa achiziție:

03 – 09  IUNIE  2024

 • km parcurși – 505
 • kWh consumați în Drive – 60
 • kWh consumați în staționare – 16
 • consum mediu – 11,8 kWh/100 km
 • durată deplasare – 552 minute
 • viteza medie – 54,9 km/h
 • temperatura medie a aerului – 23,8°C
 • kWh încărcați – 117
 • cost încărcări – 0 

Luni, 03 Iunie, am intrat în posesia noii mașini, o superbă Tesla Model 3, de culoare albastră, versiunea RWD, pe care am botezat-o BLU3.

Comanda a fost dată pe 16 Mai, mașina a ajuns pe 30 Mai la București, însă am preluat-o abia pe 03 Iunie, întrucât nu am avut disponibile numerele provizorii.

O săptămână veritabilă de vară, cu temperaturi între 16-34 grade Celsius. Încărcările au fost toate pe Type2, una la București, la preluarea mașinii și două la locul de muncă. Costuri zero.

Raluca și Cătălin – Craiova

Datele pentru săptămâna 3-9 iunie (5 zile de navetă și plimbări prin oraș)

 • Parcurs 378 km
 • Consum mediu de 19,5 kWh/100 km. 
 • Saptamana trecută am încărcat 48.88 kWh acasă cu un cost de 39,10 lei
 • Media de temperatura a fost de 28,51 grade Celsius. 
 • Viteza medie de deplasare a fost de 35,8 km/h

Alex G. – București

In săptămâna recent încheiata am mers doar in București si Ilfov. Căldura excesiva își spune cuvântul si consumul mediu începe sa crească semnificativ

Perioada : 3 Iunie – 9 Iunie

 • Distanta : 248 km
 • Consum mediu : 18.3 kWh/100km
 • Consum total : 45 kWh
 • Incarcare : 68 kWh

Daniel – Chiajna

Pentru săptămâna trecuta nu am ce date sa raportez.

Mașina stă cumințică la Top Lac Drumul Taberei în așteptarea barei de protecție spate, posibil să nu fie gata nici săptămână aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.