2500 km cu Kona, prin România

Având în vedere sărbătorile pascale și acțiunile noastre planificate la Timișoara – întâlnirea cu jurnaliștii și studenții, precum și Ziua Pământului, am avut o săptămână de foc în care a trebuit să parcurg peste 2500 km cu konița din dotare.

Astfel, a trebuit să împart săptămâna între o vizită la părinți, în județul Botoșani și două drumuri dus-întors între Brașov și Timișoara, unul din ele fiind făcut într-o singură zi.

Prilej numai bun de făcut o „calibrare cu realitatea” în ceea ce privește costurile și timpul de deplasare. Pentru că nu e niciodată rău să îți pui din când în când întrebarea dacă mai merită sau nu o mașină electrică. Mai ales când știi deja răspunsul….

Așa că, sâmbătă, 15.04, m-am pornit din Brașov spre Cristinești, Botoșani, cu bateria plină. Am zis că tura asta mă las în brațele Google Maps și ale Waze-ului să îmi zică cea mai optimă variantă de traseu, având în vedere că nu eram singurul de pe drum ce vroia să ajungă la plăcinte și sarmale.

Întrucât aceste două sisteme de navigare abia mai puteau distribui bucureștenii și brașovenii get-beget în drumul lor spre părinți și bunici 😁, am fost redirecționat prin Livezi-Tarcău-Roznov-Târgu Neamț spre Suceava-Dorohoi. La plecare am zis că fac o deviere pe la Hanul Ancuței și, dacă o mai fi nevoie, mai încarc la proaspăt montata lor stație de la EvSpots. Dar din motive de aglomerație, am mers într-un tren continuu ce rula cu 70-90km/h, ceea ce făcut să obțin cel mai rapid și cel mai econom drum până la socri, ajungând la destinație fără oprire, cu o rezervă incredibilă de baterie.

Am parcurs astfel 389 de km cu un consum de 12,7 kwh/100km, ajungând la destinație cu 22% SoC BMS (23% afișat)

Cât am poposit la socri am pus mașina la încărcat, alimentând cam 9 ore de la rețea și 6 ore jumătate de la soare.

A doua zi am plecat la tatăl meu, la 35 km distanță de socri. Peste noapte nu am mai încărcat mașina. Pe la amiază am plecat spre Brașov, pe o ploaie destul de urâtă, ce nu s-a oprit până la destinație. Am crezut că sunt singurul care „fură” startul întoarcerii spre casă, dar – țeapă… Așa că în același și etern „trenuleț”, am plecat prin Siret, iar după Suceava am urmat același traseu spre casă ca și la venire.

Am oprit la OMV Fălticeni să iau o cafea, iar apoi am mers direct până la Târgul Secuiesc unde am oprit la stația Polyfazer de la PoliProd, pentru a mai face un mic top-up, de siguranță. Întrucât eram după atâta drum, am preferat să fac acest top-up pe Type2, deși stația e capabilă de 60kW pe CCS. Totuși, trecuseră peste 5 ore de la ultima pauză…

Mi-am întins picioarele până la un market local din apropiere, unde am mai făcut ceva cumpărături pentru casă. După 35 de minute, mașina primise 4kWh de energie, am mai mutat 3 min pe CCS pentru a verifica stația iar apoi am plecat spre casă prin Dobârlău-Prejmer-Budila, DN11 fiind extrem de aglomerat de traficul pascal.

Am ajuns acasă cu 8% baterie

Ajuns acasă, am lăsat mașina la încărcat la priza Schuko, urmând două zile pline de lucru, ce nu mi-au permis să fac un mare rulaj de km, adunând doar 31 de km pentru câteva treburi prin oraș.

Apoi, joi la 4:40 dimineața m-am pornit spre Timișoara, unde aveam întâlnirea cu studenții și presa, dar și ceva treburi de rezolvat la primăria capitalei culturale europene din acest an. Am zis că plec de acasă cu 100% și pe la Orăștie savurez cafeaua împreună cu colegul nostru Marcel Chiorean.

3 ore mai târziu, la Orăștie, am avut plăcuta surpriză de a da peste un spațiu de servicii foarte bine organizat, cu toate serviciile pe care ți le poți dori la un drum lung: stație de încărcare, toaletă, cafea, mâncare, loc de luat masa. Cât Marcel a încărcat la Sebeș, am zis că iau micul dejun și după plecăm mai departe. Am ales Orăștie strict pentru restaurantul disponibil, întrucât la 4 dimineața e greu să ai un „mic dejun”.

Pe sensul spre Timișoara, cele 3 porturi CCS împart cei 50kW disponibili per locație, deși stațiile sunt capabile de 150kW (max 400A) pe port. Pe sensul opus, fiecare port disponibil deja livrează 100kW, ceea ce satisface mai orice nevoie de încărcare.

Din fericire, pe autostrada A1, de la Sibiu la Timișoara, chiar avem o monstră de civilizație și normalitate, având stații de încărcare rapidă la maxim 50km distanță, pe ambele sensuri, nemai trebuind să ieși de pe autostradă pentru a încărca.

Acest lucru a fost posibil după o serie de licitații organizate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Bravo pentru inițiative, apreciem că, forțați de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, CNAIR acordă atenție sporită stațiilor de încărcare rapidă, mai toate proiectele lansate în licitație în ultimii 2 ani având impuse montarea de stații de încărcare rapidă în spațiile de servicii.

Sper că și pe A2 se va găsi o soluție astfel încât furnizorii de servicii (OMV, Rompetrol, Petrom, Mol) să monteze stații rapide și în actualele benzinării, nu doar în cele nou-construite.

După o serie de poze la Orăștie, deja timpul trecuse destul de mult (peste 1h, deși încărcarea era terminată de peste 30 de min) și repede, așa că eu „i-am dat talpă” spre Timișoara, lăsându-l pe Marcel să descopere zona de eficiență maximă a id3-ului (el a rulat cu 100-110 km/h, eu am mers cu 135 pe CC – 132 GPS).

Am ajuns la primăria Timișoarei pe la ora 10:15, după ce mi-am luat inevitabila porție de ambuteiaj de pe Calea Dorobanților.

După ce am rezolvat treburile la primărie, am plecat spre Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara unde pentru următoarele 4 ore am avut discuții cu presa locală, studenții și cadrele didactice din UPT.

După eveniment, am tras mașina la stația de încărcare a primăriei de lângă Facultatea de Mecanică, și am lăsat-o să se încarce pe CCS, în timp ce am servit un prânz excelent pe malul Begăi, condimentat cu prezența lui Tudor și a lui Marcel Banu. Pornirea stației a fost cu probleme, aplicația EV Go având nevoie de „încurajări” și un depozit de carne până să putem porni încărcarea.

După așa prânz copios, împreună cu Marcel ne-am întors la mașini, unde Konița era deja la 92% SoC (da, știu, nu se lasă mașina peste 80%). Era deja ora 16:00 și am zis că e timpul să ies cât mai repede din Timișoara, pentru a nu gusta iarăși din aglomerația de pe Calea Dorobanților.

Peste 2h:30 de la pornire, am oprit iarăși la Orăștie pentru a trimite un mail urgent și pentru a mă revigora puțin, oboseala și mersul monoton de pe autostradă începând a-și face simțite efectele. La Orăștie m-am reîntâlnit cu Marcel C, iar după o pauză de 20 de minute am purces spre casă.

Numa că pe la Sibiu… era să pierd lupta cu somnul, așa că am decis că e cazul să dorm puțin pentru a evita evenimente neplăcute. Fiind și ziua în care îmi expira abonamentul la EnelX, am zis să îl consum, motiv pentru care am tras la stația de la Shopping City Sibiu, unde iarăși am ocupat stația aiurea, mașina încărcându-se de la 55 la 98% în aproape o oră cât am dormit în mașină.

De acolo am plecat mai departe spre casă, unde am ajuns pe la 22:30, iar Kona s-a odihnit și ea până a doua zi la ora 17, când am plecat iarăși spre Timișoara (între timp eu am avut niște treburi de rezolvat, motiv pentru care nu am rămas în Timișoara).

Când am spus că s-a odihnit Kona, s-a odihnit inclusiv de la încărcare, întorcându-mă cu suficientă baterie de la Sibiu. Înainte de plecarea la Timișoara, cât am luat prânzul în Coresi, am mai pus mașina pe Type2, plecând din Brașov cam cu 65-70% SoC. Era suficient pentru a ajunge la Sebeș, unde plănuiam să luăm o ciorbă bună la TransIviniș (la Orăștie nu au tot timpul ciorbe)

După 3 ore de la plecarea din Brașov, am ajuns la Sebeș unde la restaurant aveau două evenimente private, așa că am sfârșit prin a lua ceva din Rompetrolul de lângă. După 30 de minute am găsit mașina la 74%, unde trăgea conștiincioasă cu 58 kW. Am mai lăsat-o două minute la încărcat, aveam deja suficientă baterie pentru a ajunge până la destinație, așa că nu avea sens să mai rămân până la 80%.

Așa că, iarăși 135 km/h pe CC, și am purces către Timișoara, bucurându-ne de un apus mirific ce se pogora de peste munții Poiana Ruscă peste culmea Orăștiei, aprinzând rapița de la poalele Metaliferilor.

Pentru evenimentul nostru de peste weekend, am luat cazare la Casa Calfelor Kolping care aveau și o stație Type2. Bineînțeles că vineri seară stația nu era funcțională, dar nu era nici o problemă pentru că ajunsesem cam cu 25% baterie, mai mult decât suficient pentru ce aveam noi planificat sâmbătă.

Sâmbătă dimineață am mers în Piața Victoriei unde am avut plăcerea să mă întâlnesc și cu cititori ai ElMob, mai ales ale articolelor mele. Ceea ce mi-a adus o bucurie imensă și sentimentul că nu scriu degeaba pe aici. Chiar dacă unii încă sunt în expectativa achiziționării unei mașini electrice, unii și-au luat deja o electrică, bașca o parte și-au cumpărat chiar Kona, mi-a făcut mare plăcere să mă văd și în carne și oase cu voi. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și promit că o să revin cu articole despre călătorii și trasee cu mașina electrică. Promit să reînvii și realEVTraffic!

După evenimentul din Piața Victoriei, am lăsat mașina la încărcat pe Type2 la Lektri.Co, timp în ce noi am mai socializat până la parada de la ora 17. A fost timp suficient cât mașina să ajungă la 50%. Numai bine, am primit mesaj și de la hotel că între timp au remediat stația și pot lăsa mașina la încărcat la ei peste noapte.

A doua zi, cu mașina încărcată până la 100%, am plecat de la hotel spre Bastion, pentru a ne lua rămas bun și apoi a ne porni spre casă. Totul bine și lin, o duminică liniștită și însorită până pe la Sibiu. Unde am și făcut primul popas din drumul de întoarcere spre casă

Pe autostradă am rulat cu tradiționalul 135 km/h pe CC, iar pe sectoarele de drum național am rulat în coloană, traficul din contra-sens nepermițând depășiri.

La Sibiu am oprit la aceeași stație EnelX ca și joi, profitând de proximitatea ei de opțiunile comerciale (Mall, McDonalds, Mol, KFC). După o încărcare de 40m (mult peste ce aveam nevoie), am plecat spre Brașov. Chiar înainte de casă am deviat puțin pe la Kaufland-ul de pe Avram Iancu, pentru a mai lua câte ceva pentru noi, dar și niște oase pentru Mura, care ne aștepta nerăbdătoare.

Concluzii

Au fost mulți kilometri făcuți într-o săptămână. Și nu konița a fost factorul limitator. Se simte o îmbunătățire fantatstică a infrastructurii de încărcare, în special după ce au început să răsară stațiile din electricUp. Normal, trebuie să plătești la stații, dar acum au început să fie peste tot, în special la restaurante, pensiuni, hoteluri și centre comerciale, ceea ce face să pierzi timp minim cu încărcarea la un drum lung. Încarci în pauzele tale biologice, nu trebuie să te abați de la drum.

Parcursul în această săptămână, reconsitituit pe baza înregistrărilor din CarScanner, ABRP, și poze, este următorul:

DataSegmentDistanțaConsum mediuVit. medie
15.04.2023Brașov – local18 km17,1 kWh/100km
15.04.2023Brașov – Cristinești389 km12,7 kWh/100km 70 km/h
16.04.2023Cristinești – Dersca41 km16,8 kWh/100km
17.04.2023Dersca – Brașov387 km14,6 kWh/100km 60 km/h
18.04.2023Brașov – local13 km16,8 kWh/100km
19.04.2023Brașov – local18 km13,0 kWh/100km
20.04.2023Brașov – Orăștie245 km18,1 kWh/100km 100 km/h
20.04.2023Orăștie – Timișoara174 km18,6 kWh/100km97 km/h
20.04.2023Timișoara – Orăștie184 km16,7 kWh/100 km95 km/h
20.04.2023Orăștie – Sibiu100 km20,2 kWh /100km141 km/h
20.04.2023Sibiu – Brașov149 km15,3 kWh/100km78 km/h
21.04.2023Brașov – Timișoara398 km17,6 kWh/100km76 km/h
22.04.2023Timișoara – Local34 km14,2 kWh/100km
23.04.2023Timișoara – Brașov420 km18,1 kWh/100km87 km/h
Total2570 km16,7 kWh/100km

Sesiunile de încărcare au fost următoarele:

DataLoc încărcareCantitateTimpCostCost/kWh
15.04.2023Acasă66.5 kWh24h:32 min48.55 RON0.73 RON
15.04.2023Cristinești54.9 kWh 15h:39 min51.2 RON 0.93 RON
17.04.2023PoliProd Tg. Secuiesc8.11 kWh 0h:40 min22.36 RON 2.76 RON
18.04.2023Acasă64.4 kWh 23h:50min47 RON 0.73 RON
19.04.2023Acasă5.2 kWh 2h:55min3.8 RON 0.73 RON
20.04.2023Rompetrol Orăștie33.3 kWh 0h:42 min82.56 RON 2.48 RON
20.04.2023Fac. Mecanică TM45 kWh 1h:03 min54 RON 1.2 RON
20.04.2023Rompetrol Orăștie24.3 kWh 0h:31 min60.37 RON 2.48 RON
20.04.2023EnelX Sibiu38.34 kWh 1h:03 min54.3 RON 1.42 RON
21.04.2023McDonalds Brașov13.2 kWh 1h:47 min19.8 RON 1.5 RON
21.04.2023TransIviniș41.4 kWh 0h:42 min102.86 RON 2.48 RON
22.04.2023LektriCo25.4 kWh 3h:40 min43 RON 1.69 RON
23.04.2023Casa Calfelor Kolping33.2 kWh 5h:35 min39.84 RON 1.2 RON
23.04.2023EnelX Sibiu29.8 kWh 0h:39 min42.22 RON 1.42 RON
Total483.05 kWh 666.06 RON 1.39 RON

În acest periplu, costul cu energia per suta de km a fost 25,92 lei. În condițiile în care nu am avut încărcări gratuite, și am încărcat inclusiv la mult blamatul Renovațio, cu 2,49 lei/kWh. Adică din punct de vedere al costului, echivalentul unui consum de 3,85 l motorină/100km sau a unui consum de benzină de 3,94l/100km.

Normal că se putea mai ieftin, normal că se putea mai scump, dar scopul nu a fost optimizarea de costuri, ci efectuarea călătoriilor în cel mai optim timp, adaptat la realitățile drumului.

Da, pare că dacă aș alimenta numai la stații rapide, m-aș apropia de costurile unei mașini termice, de clasă și dotări similare, dar cu motor de ultimă generație.

Însă, mixul serviciilor de încărcare, per total, țin costurile cu electrica mult sub costurile deplasării cu un motor termic. Nu e o dramă ca faci de câteva ori pe an drumuri de 1000km unde încarci la 3.2 lei/kWh (cazul extrem), dacă în restul timpului încarci la prețuri sub 2 lei/kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.