In prima parte a anului am semnalat momentele când echipa proiectului Electromobilitate a depășit 3.000.000 km monitorizați săptămânal și lunar, sau când participanții activi în acest an au trecut de un total semnificativ: 2.000.000 km la bord.
Intre timp parcursul total monitorizat a depășit 3.2 milioane km, iar cei 45 de colegi electromobiliști, care au furnizat date pentru luna Mai, au un total de peste 2.3 milioane km la bord, ceea ce reprezintă o garanție a valorii informațiilor transmise pe baza unor experiențe îndelungate.
Mult mai importantă este însă realitatea zilnică, acumulată în țară și străinătate, care generează aceste statistici. Acolo regăsim relatările acelor utilizatori dedicați ai automobilelor electrice dispuși să-și investească timpul în folosul tuturor celor interesați de subiect. Colegii nostri captează date de la bord și le transmit săptămânal sau lunar, cu intenția de împărtăși direct experiențele de la volan.
- In luna Mai i-am aniversat pe cei ce au încheiat stagiul primelor 12 luni, așa cum convenim la începutul colaborării la proiect cu fiecare participant. Cu bucurie am scris câteva cuvinte de adânc respect și mulțumire dedicate celor ce au continuat doi, trei și chiar patru ani colaborarea. Contribuția lor la înțelegerea comportamentului pe termen lung al unor modele electrice îndrăgite în România este extrem de valoros și ajută la o deschidere mai mare în fața exemplarelor disponibile pe piața auto second hand.
- Tot în luna Mai am continuat turneul european cu NIO eT5, început în 15 aprilie la NIO House în Frankfurt, pe traseul parcurs în urmă cu cinci ani cu veterana TM 3 (Tesla Model 3 LR rwd). Am vizitat din nou prietenii cărora le-am oferit atunci primul test drive cu Tesla Model 3, o mașină proaspăt ajunsă în Europa în februarie 2019.
Cu bucurie am inclus în bilanțul lunii Mai informațiile primite de la cinci din zecile de beneficiari ai testdrive-urilor din cadrul proiectului, cei care au achiziționat între timp un model electric și sunt dornici să transmită ștafeta pasiunii pentru pasul făcut în universul noii mobilități altora.
La revedere Helmut
In acest șir de vizite de suflet, una va rămâne veșnic adânc întipărită în memorie, prin lecția de viață primită de la Helmut. L-ați cunoscut cu ocazia celor trei ediții IAA și NAIAS trăite împreună pe blog, a testelor cu Hyundai Ioniq și Kona sau a ajutorului oferit în 2019 din Germania în Norvegia cu condusul spre portul Drammen, de unde TM 3 s-a întors în SUA.
L-ați reîntâlnit pe Helmut în diferite etape ale unei lungi excursii nord-americane din 2022, când am acoperit împreună peste 17.000 km electrici de la Niagara până la Pacific.
Vizitând numeroase Parcuri Naționale, majoritatea imaginilor din acest lung periplu documentat pe blog au fost surprinse de bunul meu prieten.
Chiar și după această călătorie, Helmut a rămas un electro-sceptic deschis la dialog și argumente tehnice, fiind inginer de meserie, fost coleg la INMT (Institutul Național de Motoare Termice), dar care nu a găsit un înlocuitor electric pentru mașina ce l-a purtat în ultimul deceniu pe drumuri de munte, prin păduri și pe coclauri, spre traseele de alpinism îndrăgite sau la cele montane de schi fond iarna.
După ce a fost diagnosticat cu o boala necruțătoare, mi-a scris câteva cuvinte pe care ar fi bine să ni le amintim atunci când ne lăsăm luați de valul ambițiilor mărunte, al orgoliilor și bătăliilor deșarte:
”De când ne naștem, știm că vom pleca de pe Pământ.
Singura diferență este că eu știu când…”
Helmut Theil
La două săptămâni după întâlnire, am aflat că suferința s-a sfârșit. La revedere prieten drag!
Ce modele au participat la proiect in luna Mai?
Parcul auto electric monitorizat în cadrul proiectului, pe care-l denumim: ”mini-flota din garajul nostru virtual”, acoperă integral Top 10 al clasamentului de înmatriculări BEV din România pentru anul 2023.
Luna trecută Mihai (Bacău) a introdus noul său Audi e-Tron, iar Silviu (Model 3, București) și-a luat rămas bun, după o foarte îndelungată colaborare la proiect, începută în iulie 2020 cu un Peugeot e-2008.
Pentru luna Mai consemnăm două schimbări marcate cu albastru în lista modelelor participante:
- EVA (Tesla Model 3) a schimbat proprietarul și orașul de reședință, mutându-se din ograda lui Marius (Câmpina) la Ciprian, în Timișoara. Nu este pentru prima oară când o mașină participantă la proiect se întoarce cu noul șofer. Enyaq-ul lui Cristi a plecat de la Brașov la Bacău, de unde Mihai continuă să transmită informații despre exemplarul cu aproape 80.000 km la bord.
- Cea de-a doua noutate este că Andu (București) a renunțat (temporar) la Model Y LR și a achiziționat un Model 3 LR second hand.
Vom reveni la subiectul automobilelor electrice second hand, fiindcă auzim adesea că nu s-ar vinde. În același timp, colegii nostri Attila, Mihai și Andu au achiziționat modele second hand pentru utilizare zilnică. Pe lângă prețul mai accesibil, motivul este tocmai încrederea câștigată după o experiență bună cu prima ”electrică”, când au constatat cât de redusă este întreținerea, chiar și după ce acumulează un număr mare de kilometri la bord.
Cele 17 modele participante la bilanțul lunii mai au un total de peste 2.3 milioane km, ce reprezintă garanția informațiilor bine documentate:
- Hyundai Kona – 10 participanți din Sibiu, Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare, Timișoara, Târgu Mureș, Târgoviște, Bolvașnița (jud. CS), Arad (în ordinea înscrierii în proiect);
- Tesla Model 3 SR – 5 participanți din Câmpina & Timișoara, București (2), Craiova și Chiajna;
- Tesla Model 3 LR – 4 participanți din Ineu, Mangalia, Michigan (SUA) și București;
- Tesla Model Y – 3 participanți din București, Brașov și Sibiu;
- ID.3 – 5 participanți din București (2), Cluj (2) și Timișoara;
- Dacia Spring – 4 participanți Fălticeni (2), Pitești și Iași;
- Peugeot 208 – 2 din Timișoara și București;
- IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
- Renault ZOE – 2 din Crivina (jud. PH) și Târgu Mureș;
- VW e-Up – Cluj;
- Skoda Citigo – Timișoara;
- Fiat 500e – Timișoara;
- Volvo XC40 – București;
- Skoda Enyaq – Bacău;
- Audi e-Tron – Bacău;
- Renault Megane – Deva;
- Kia Niro – București
Informații de la bord transmise de actuali utilizatori, despre parcurs și consumul mediu, am primit în luna Mai și despre alte cinci modele din străinătate:
- Tesla Model S – Ron, Washington
- Tesla Model Y Performance – Daniela și Adi, Roma
- Audi Q4 e-tron – Markus, Sollingen
- BMW i4 – Horst, Achsheim
- Mercedes EQA – Andreas, München
Evenimente în luna Mai
La fel ca aprilie, luna Mai a fost deosebit de bogată în evenimente de promovare a mobilității electrice, despre care au relatat colegii nostri participanți. Fie că este vorba de o nouă întâlnire cu publicul la CoBuild sau de T.H.O.R. EcoChallenge, pasionații electromobiliști au fost trup și suflet parte din acțiune, Marius și Andu urcând pe prima treaptă a competiției de la Târgu Mureș.
- Săptămâna #20, CoBuild – Ciugud și top 5 pentru Kona
- Competiții EV T.H.O.R. – ”Cat & Mouse” (episodul I)
- Competiții EV T.H.O.R. – ECO Challenge (episodul II)
Parcursul, consumul și costurile din luna Mai
Așa cum am scris mai sus, alături de datele transmise de colegii activi în proiect, turneul cu NIO eT5 a inclus vizite sau a generat dialog cu noi proprietari de ”electrice” ce au avut ocazia să conducă pe TM 3 în 2019.
Tesla Model S (MY 2023) – Ron, Washington
Destul de greu de imaginat, dar eficiența proverbială este dovedită și de consumul mediu de 16.8 kWh/100 afișat la bord după 8200 km, parcurși în marea lor majoritate în zona metropolitană a capitalei americane.
O privire la datele acumulate de la ultima încărcare: 95 km cu 18 kWh/100km, sunt rezultatul mersului disciplinat pe autostradă, aproximativ în limita de 75 mph (120 km/h).
Model Y Performance – Dani și Adi, Roma
După testdrive-ul din primăvara anului 2019 pe traseul Reșița – Brebu Nou – Slatina Timiș, Adi scria:
La scurt timp a urmat achiziția unui Smart Fortwo electric, mașina ideală pentru parcările supra aglomerate din capitala italiană. Anul trecut a sosit momentul și pentru cea de-a doua electrică a familiei, destinată călătoriilor mai lungi în afara aglomerațiilor urbane.
Audi Q4 e-tron – Markus, Sollingen
Fost coleg de serviciu la Burscheid (Germania), Markus este un mare pasionat de automobile sport clasice, în special Porsche, pe care le restaurează și le folosește ocazional.
După test drive-ul convingător cu TM 3 în 2019, posibilitatea de a încărca atât acasă, cât și la locul de muncă, a facilitat decizia de tranziție spre mobilitatea electrică a familiei, care a achiziționat două Q4 e-tron, un Q4 40 (albastru) și un Q4 35 (gri), de care sunt foarte mulțumiți.
Pe termen lung, consumul mediu este cel cu care ne-a obișnuit platforma MEB, pe care am cunoscut-o prin intermediul lui Laurențiu (ID.4, Cluj) și Skoda Enyaq (Cristi, Brașov și Mihai, Bacău), dar și a colegilor cu VW ID.3.
Vom reveni cu datele pentru cel de-al doilea Q4 în cronica Grupei Mari.
BMW i4 – Horst, Achsheim
Fiindcă am scris recent despre bucuria de a reveni la volanul unui BMW i4, în special pe Autobahn-ul german, să revedem datele captate de la bordul mașinii la Zusmarshausen, cu ocazia swap-ului de acumulator pentru NIO eT5.
Mercedes EQA – Andreas, München
Într-un articol de la începutul lunii Mai, am relatat despre plimbarea prin Bavaria cu NIO eT5 și un EQA achiziționat recent de Andreas, de unde ați aflat că și el a beneficiat de un test drive cu TM 3 în 2019 (imaginea din stânga), iar acuma este posesorul mulțumit al unui Mercedes electric.
Daca ați beneficiat în 2019 de un test drive sau plimbare cu TM 3, ne-ar face mare plăcere să aflăm ce model electric conduceți în prezent. MULȚUMIM pentru colaborare!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.