Citigo, e-Up! și încărcarea cu energie electrică de la soare

Seria de articole publicate de proprietarii de automobile electrice despre instalațiile foto-voltaice, folosite pentru încărcarea acasă, stau dovadă că electromobiliștii „gândesc dincolo de priză” și că o investiție inițială, poate proteja bugetul familiei de fluctuațiile mari la prețul energiei din ultima perioadă.

Ultimele vești și imagini le-am primit de la Laszlo, care ne scrie:

Suntem verzi începând cu această săptămână. Încă neconectați la sistem, dar ce se produce se poate consuma. 

Sunt 2 string-uri, 30 de grade (7 panouri) vs. 60 grade (5 panouri). Sistemul este de 4.6 kW și este susținut de un invertor Fronius.

Consumul mediu săptămânal

Despre consumul din ultima săptămână Laszlo ne scrie:

Statistica e-UP! Cluj pentru ultima săptămână.

În mod interesant, consumul a scăzut pe contor și se apropie cu ce arată și mașina. Nu știu de ce, nu pot să-mi explic.

Poate totuși există pre-condiționare a bateriei, chiar dacă încălzirea staționară e oprită? Când e frig diferența pe contor da și 30%.

Deci, am parcurs 406 km cu un consum mediu de 13.55 kWh/100km (conform contor).

O noutate este că am primit o factură storno de la Nova (unde eram înainte conectați) și m-am trezit la Hidroelectrica cu contract live din 02.03. Abia ieri am aflat asta. 🙂

Astfel curentul pe acest an este de 0.2954 lei/kWh + taxe și accize. În jur de 0.75 va ieși in final, aștept factura de la ei.

Dacă traseul lui Laszlo include diferențe mari de nivel și dimineți încă friguroase în zona Clujului, Doina și Wiwi sunt pe o pantă descendentă a consumului începând din 17 ianuarie, când au atins consumul maxim din cel de al doilea sezon rece.

Privind la valorile comunicate începând din iunie 2020 se observă o scădere continua a consumului mediu (linia punctată roșie)

Circulând în terenul plat din zona Timișoara, cu Citigo protejat într-un garaj înglobat în casă, Doina și Wiwi au coborât de patru săptămâni consumul sub 10 kWh/100km, o valoare remarcabilă pentru orice model electric.

Alte articole pe tema încărcării de la soare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.