Costuri cu energia și combustibilul pentru Niro, ID.4, e-2008 și Mitsubishi Outlander PHEV

Înșiruirea de mărci și modele din titlu reprezintă cele mai mari autovehicule din garajul nostru virtual, despre care proprietarii ne transmit informații săptămânale în cadrul proiectului Electromobilitate.

Kia Niro

Cu mașina lui Marius parcată cuminte în garaj, consumul săptămânal comunicat de Teo și Tibi diferă în principal datorita modului de utilizare specific, Tibi având de obicei bicicletele pe portbagaj. Ultima săptămână este o excepție, deoarece chiar și fără biciclete, un roadtrip de 1200 km prin Bulgaria pe drumuri extraurbane/autostrăzi (și ploaie) a reușit să țină consumul mediu destul de sus pentru Tibi. Mai multe detalii despre acest roadtrip într-un articol viitor.

Peugeot e-2008

Tot din București primim datele de la Silviu și Ovidiu, care au avut o săptămână mai deosebită, despre care ne povestesc în continuare.

Silviu – Peugeot e-2008, București

Informațiile pentru ultima săptămână: parcurs 481 km, consum mediu 20,9 kwh/100 km, viteza medie 67 km/h.

Consumul a fost făcut pe drumul București-Cluj, în rest nu am folosit mașina săptămâna asta. Scurt summary al călătoriei: 

1. Plecare cu 85% din București

2. Oprire la Pitești pentru 45 min, aveam nevoie de 35 min, dar ne-am lungit la masă. 

3. Oprire de 15 min. la Rompetrol Gura Văii, pe Valea Oltului

4. Oprire de 35 min. la Kaufland Alba Iulia

5. Am ajuns cu 25% baterie în Cluj.

8 ore de călătorie, cu 1,5 ore de încărcare (și pauze pentru pasageri) și 6,5 ore de condus. Am condus ca orice altă mașină, limitat doar de vitezele legale.

Atașez și două poze, una la destinație, plină de insecte de pe drum 😀 și una cu peisajul privit din apartament, unde se poate vedea și Peugeot-ul pe stradă parcat :D.

Pe lângă excursia la Cluj, Peugeot-ul a fost folosit într-un promo al PRO TV. Chiar dacă secțiunea cu mașina este foarte scurtă, scopul lor a fost să arate o mașină electrică în promo, ceea ce mă bucură foarte tare și sperăm să includă tot mai multe mașini electrice în viitor. Atașez un screnshot al secvenței + link la video de pe youtube.

Ovidiu – Peugeot e-2008, București

Săptămâna trecută am parcurs 654 km cu o viteză medie de 33 km/h și consum 19 kWh/100km. Consumul este ceva mai mare, întrucât pe 1 iunie am făcut din nou un drum pana la Călărași via Lehliu-Gară în condiții de ploaie torențială și 11 grade la exterior fără a merge economic în vreun fel 🙂 .

Prima parte a săptămânii a fost ceva mai răcoroasă decât în mod normal, ceea ce a afectat autonomia. Am atașat consumul pentru săptămâna trecută, dar și cel cu Călărași (imaginea de sus). In total, 300 km au fost parcurși în regim extraurban și restul urban.

VW ID.4 – Laurențiu, Cluj

Încă o săptămână încheiată, cu al nostru ID.4, doar cu o problema minoră.

ACC-ul s-a hotărât că nu vrea să mai funcționeze, cu martorul portocaliu care s-a aprins, dar după o oprire de vreo 30 de minute și-a revenit.

252 de km, 34 km/h media, 14,5 kwh/100km, ca de obicei jumătate-jumătate, oraș/în afară

Comparația costurilor pentru 100 km: BEV – PHEV

Comparația costurilor cu energia electrică și combustibilul pentru modele cu gabarit și performanțe asemănătoare nu este nouă în cadrul proiectului nostru, la final găsiți articole scrise de diverși autori pe aceasta temă în ultimii trei ani.

Mircea și Tudor ne delectează cu un serial lunar ajuns la episodul 9, în care compară costurile cu varianta hibridă și electrică pentru doua Hyundai Kona, care circulă în Timișoara.

Nici discuția despre costurile cu energia și combustibilul pentru un model PHEV nu este nouă, Tudor prezentând câteva date despre BMW-ul tatălui său. Cum însă acumulatorul cu care este echipat modelul lui Teo nu acoperă nevoile de deplasare zilnică, am considerat soluția aplicată de BMW doar o găselniță, permisă de legile europene, pentru evitarea amenzilor din cauza depășirii emisiilor de CO2 pentru flota produsă.

Când Octavian ne-a scris că Mitsubishi-ul său are un acumulator suficient de mare ca să-i acopere nevoile zilnice de transport 100% electric în Sibiu, după încărcarea acasă în fiecare noapte, am ajuns la linia de start a unei călătorii comune.

Octavian – Mitsubishi Outlander PHEV, Sibiu

Incep și eu să transmit consumul săptămânal și lunar cu Mitsubishi PHEV. Am început de la data de 1 iunie contorizarea acestuia.

Mi-am instalat un contor electric dedicat prizei pe care o folosesc doar pentru încărcarea mașinii. 

Am parcurs până în data de 06.06.2021(inclusiv) 441 km.

Am consumat 32,1 kWh energie electrică și am alimentat cu 34 L benzină, la un cost de 187 Lei (5.5 RON/Litru). 

Comparația costurilor cu energia electrică și benzina consumată pentru 100 km în perioada 1-6 iunie, a celor mai mari modele participante la proiectul Electromobilitate include trei modele electrice diferite: Kia Niro, Peugeot e-2008 și noul VW ID.4, condus de Laurențiu la Cluj.

Precizăm că pentru cele cinci electrice am considerat prețul de 1.9 RON/kWh, care este cazul cel mai defavorabil, cu toate că sistemul de cupoane la stațiile Kaufland și gratuitatea încă existentă în diferite rețele sau localități, duce în prezent la costuri mult mai mici de încărcare pentru BEV.

Câteva exemple despre costul real al încărcărilor

În cazul lui Tibi, deși în ultima lună s-au strâns mai mult de 2000 km electrici, costul total de încărcare a fost undeva la 50 de lei (două sesiuni scurte la stații de încărcare rapidă). Restul energiei a fost luată de la stații gratis (hoteluri, parcări publice, magazine sau cupoane Kaufland). Așa rezultă un cost REAL al energiei electrice: 2,5 lei /100 km.

Alte experiențe asemănătoare, de încărcare la costuri medii extrem de reduse, au fost comunicate după un an alături cu VW e-Up! de Marius (1,31 lei /100 km) și în fiecare lună începând din septembrie 2020 în serialul publicat de Mircea și Tudor pentru comparația Kona electric și hibrid.

Pentru calcule pe termen lung, mai ales dacă nu puteți încărcă acasă, recomandăm să nu va bazați pe gratuitate eternă la stațiile publice, chiar dacă pentru lansarea electromobilității în țară această opțiune există în prezent.

Alte articole comparative:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.