Pe măsură ce analiștii specializați în compilarea datelor statistice pentru înmatriculările de vehicule electrice în Europa finalizează rapoartele pentru primul trimestru, o imagine îngrijorătoare se conturează tot mai clar.
Așa cum prevesteau statisticile primului trimestru din Norvegia, înmatriculările în Europa de vest alunecă tot mai mult pe panta hibrizilor plug-in. Influența majoră a pieței germane, unde a fost înmatriculat de la începutul anului fiecare al treilea model electric sau hibrid plug-in din Europa de vest, definește din nou calea unică pe care a pornit industria auto europeană promovând hibrizii plug-in, comparativ cu China sau SUA, unde modelele 100% electrice au prioritate.
Este o situație asemănătoare cu cea din urmă cu două decenii, când producătorii europeni promovau variantele diesel ca fiind soluțiile cele mai ecologice, în timp ce Toyota pornise pe calea hibrizilor, iar China pe cea a electrificării BEV.

Din statisticile ce cuprind 18 piețe din Europa de vest, publicate de analistul german Matthias Schimdt, este ușor de văzut cum creșterea semnificativă a înmatriculărilor de automobile cu posibilitate de încărcare de la o sursă externă (BEV + PHEV= xEV) din primul trimestru, se bazează pe creșterea vânzărilor de modele hibride plug-in.
Rezultatul primului trimestru exprimat în cifre:
- PHEV 245.000 înmatriculări (18 piețe din Europa de vest);
- BEV 198.000;
- PHV+BEV au reprezentat 16% din totalul înmatriculărilor de autovehicule noi în primul trimestru;
- 1.55 milioane de vehicule noi BEV+PHEV au fost înmatriculate în ultimele 12 luni,
- Variantele BEV conduc incă cu 50.000 unități, dar în ritmul actual vor fi depășite în trimestrul II de cele PHEV, fără o intervenție legislativă (puțin probabilă).
Alte tendințe în primul trimestru
- In Germania s-au înmatriculat 32.8% din totalul vest european, depășind ca volum următoarele două clasate luate împreună, Franța + Marea Britanie.
- Suedia, altă piață care preferă hibrizii plug-in, a depășit Norvegia și a urcat temporar pe locul patru în clasamentul european cu 32.400 de înmatriculări (Norvegia 29.800).
- pe 13 din cele 18 piețe naționale, cuprinse în analiza lui Matthias Schmidt, PHEV au dominat înmatriculările în primul trimestru.
Statistici Olanda – EVsales

După cum indică clasamentul înmatriculărilor olandeze, și cumpărătorii din Țările de Jos par să fi descoperit dragostea pentru hibrizii plug-in.
Cu un sistem tradițional de discount-uri pentru modele PHEV și prețuri ridicate pentru cele BEV, producătorii și rețelele de distribuție ghidează cumpărătorii spre PHEV, asigurând astfel venituri din întreținere, schimburi de ulei, filtre și piese de schimb pentru următorii 10-15 ani.
De multe ori opoziția rețelelor de service în fața electrificării este subapreciată, însă efectele sunt devastatoare. De la lipsa de personal calificat, a cărui calificare costă mult și durează ani de zile, până la întârzierea livrării pieselor de schimb, orice artificiu de a nemulțumi clientul BEV este binevenit, cu speranța că pățaniile lor se vor răspândii în media socială și vor încetini ritmul de adoptare a electromobilității.
Prea devreme pentru concluzii?
Campania intensă purtată de ACEA (asociația producătorilor auto din Europa) împreună cu departamentele de marketing ale producătorilor tradiționali despre subdezvoltarea rețelei actuale de încărcare, a determinat numeroși cumpărători să se orienteze spre variantele PHEV.
Comparația numărului de pompe de benzină cu cea a numărului de stații de încărcare rapidă este FALSĂ, fiindcă majoritatea proprietarilor de vehicule electrice încarcă la serviciu sau acasă, la stații de putere mică sau chiar prize casnice, stațiile rapide fiind utilizate doar pentru călătorii mai lungi.
Teoretic un PHEV asigură utilizarea în modul 100% electric în aglomerațiile urbane, în timp ce pentru călătoriile lungi beneficiază de viteza de alimentare și densitatea stațiilor de combustibili fosili.
Cât de mult diferă realitatea de această imagine idilică, au dovedit mai multe analize, sondaje și mai recent măsurători mai precise, bazate pe colectare de date din traficul zilnic al unor modele PHEV. Acestea subliniază că numărul proprietarilor care încarcă zilnic acumulatorii de capacitate mică, cu care sunt echipate majoritatea PHEV-urilor, așa cum procedează colegii noștri Teo la Timișoara și Cristian la Sibiu, este cu mult mai mic decât al celor ce nu o fac cu conștiinciozitate, rezultând practic într-o funcționare bazată pe motorul termic.
Fără o intervenție legislativă la nivel european, trendul spre PHEV este susținut cu toate pârghiile avute la îndemână de industria auto tradițională și cea a petrolului. De la discount-uri pentru PHEV, până la prețuri aberante pentru BEV și dezinformare în masă, orice instrument utilizat pentru continuare producției masive de motoare termice este justificat prin „salvarea locurilor de muncă”, ignorând total câte noi locuri de muncă a generat electrificarea transportului rutier, ca să nu mai vorbim de sănătatea publică afectată de poluare.
Este puțin probabil că dincolo de câteva lăudabile inițiative la nivel național, ca cele de interzicere a vânzărilor PHEV în Marea Britanie și Norvegia, sau sistemul bonus-malus suedez (începând de la 1 aprilie) care favorizează BEV, să vedem o schimbare rapidă a legislației europene. Marile țări producătoare de automobile blochează sistematic inițiativele mai severe împotriva emisiilor poluante, de mai bine de un deceniu.
Sugrumarea din fașă a startup-urilor europene dedicate automobilelor electrice (e-GO Mobile, Sono Motors, chiar și Street Scooter cumpărat de Poșta Germană), elimină un potențial concurent pentru buzunarul clienților. Rămâne interesant de urmărit dacă Tesla va reuși să plaseze un număr mai mare de automobile 100% electrice pe piața europeană in 2021, odată cu lansarea producției la Giga Berlin și dacă producătorii chinezi vor ataca mai viguros piața, profitând de întârzierea voită în acest domeniu a marilor producători europeni.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
„fiindcă majoritatea proprietarilor de vehicule electrice încarcă la serviciu sau acasă, la stații de putere mică sau chiar prize casnice, stațiile rapide fiind utilizate doar pentru călătorii mai lungi.”
Probabil ca in America sau in tarile vestice asa o fi insa pe la noi statiile rapide sunt utilizate indeosebi de cei care ofera servicii locale de taximetrie. Nu inseamna ca este rau, ei circula mai multi km zilnic reducand poluarea.
Suntem cu totul acord că este preferabil ca transportul de persoane și mărfuri să se deruleze cu vehicule electrice, deși am prefera ca încărcarea să se deruleze la propriile stații, în locul aglomerării celor publice, mai ales daca sunt gratuite.
Despre modul in care de face încărcarea rezultatele unui sondaj de anul trecut sunt aici: https://electromobilitate.com/rezultatele-sondajului-unde-cum-si-cand-incarcati/
Poate ca este timpul sa revenim la subiect.