Supravegheați de Traian, pe platoul din fața primăriei, patru #konițe s-au strâns la un eveniment în care diferența de vârstă a participanților o estimez la bine peste 50 de ani. Trei, patru generații prezente în piață. Săptămâna #38 ne-a surprins pe finalul ei la Deva.
Roboți și mașini electrice la Deva
Cele patru #konițe aveau parcurși împreună, în poza de mai sus, 595.908 km. Andrei (BV) a trecut de 222.222 km pe drumul spre Deva. Dan (B) e la a doua baterie (prima fiind rechemată de producător) și cu un bord nou, dar a trecut pe drumul de toamnă spre țară de borna 195.000 km. Mai tinerele #konițe conduse de Gabi (MS) și Cosmin (CJ), sunt ”doar” la revizia de 90.000 km.
Sunt multe concluzii de exprimat după acest eveniment și trebuie să o facem structurat, așa că urmăriți blog-ul, serialul Roboți și mașini electrice.
Aniversare 1 an – Dana & George (Târgoviște)
Acum un an se alătura proiectului Electromobilitate un echipaj din Târgoviște (DB), format din Dana și George, ce făceau saltul de la micul Spring la „micul SUV” Kona. Motivul fiind:
Pentru prețul plătit, Springul a fost o mașină pe care o apreciez. Nu mi-a făcut nicio problemă în cei doi ani în care am condus-o. Dar… când ai familie cu doi copii, când vrei mai mult spațiu interior, când vrei să faci o escapadă rapidă undeva la 300-400 km și când realizezi că Springul este gândit ca mașină de oraș, începi să cauți variante.
George în articolul ”Marele merit al Springului a fost să mă educe în spiritul electromobilității”
Un an mai târziu, după 17.097 km monitorizați cu un consum mediu de 14 kWh/100km, avem statistica parcursului, extrasă din rapoartele trimise minuțios săptămână de săptămână.
Câteva concluzii generale despre autonomia necesară și cea imaginară, care are rolul nefast să împingă potențiali cumpărători spre modele cu acumulatori tot mai mari, mai grei și mai scumpi, sau să-i determine să renunțe din cauza prețului mare de achiziție:
- În cazurile de utilizare descrise de George, doar de zece ori parcursul a depășit 400 km, fiind nevoie de mai multe încărcări. Acesta este scenariul care dă mari bătăi de cap, din cauza ”timpilor lungi de incarcare”, celor ce nu au utilizat vreodată o electrică.
- Teoretic, Kona ar fi avut nevoie de o singură încărcare în alte 10 săptămâni, când a parcurs între 270 – 400 km.
- În 20 de săptămâni, cu parcurs între 100 și 200 km, O INCĂRCARE la DOUĂ SĂPTĂMÂNI ar fi fost suficientă.
Practic însă, lucrurile stau cu totul altfel. Mai ales atunci când ai posibilitatea să încarci acasă de la soare, mașina va fi conectată la sursa de energie fotovoltaică tot timpul staționarii, rezultatul fiind costuri minime. În plus, încărcările de zi de zi se fac până la 80%, de dragul longevității acumulatorului.
”Timpul pierdut” cu încărcarea acasă se rezumă la cuplarea încărcătorului seara și decuplarea lui dimineața, durata de implicare a șoferului fiind la fel de lungă ca cea pentru încărcarea telefonului mobil.
Alte articole despre excursiile cu Kona sau despre cazul de utilizare al sistemului fotovoltaic pe pagina de autor pe blog a lui George.
Mulțumim Dana & George!
Săptămâna #38
Săptămâna #38 înseamnă peste 3.500 km parcurși de #konași cu un consum în creștere de 13.9 kWh/100 km. Mai mult de 1 kWh/100 km dacă comparăm cu săptămâna trecută.
Scăderea temperaturilor, în special cele minime au dus la impactul precizat mai sus față de săptămâna trecută.
În perioada următoare vom vedea variația consumului în funcție de modul de utilizare cu impact din partea temperaturilor.
Așteptăm ca începutul săptămânii viitoare să vedem creșterea consumul în concordanță cu graficul alăturat. Furtuna Ashley va aduce un val de aer polar.
Consum mediu săptămânal
Titus (SB)
Săptămâna 16-22.09
- distanță: 903.1 km
- consum mediu: 16,6 kWh/100 km
- cost: 100 ron
Daniel (CJ)
În săptămâna 16-22 septembrie Kona a acumulat următoarele date:
- 546 km parcurși
- consum mediu: 12.2 kWh/100 km
- cost încărcări: 0 lei
- 65 kWh încărcați
Gabriel (MS)
Săptămâna #38 a arătat așa:
- Distanță parcursă: 1011.5 km
- Consumul mediu: 13.3 kWh/100 km
- Încărcare: încărcat acasă. Hidroelectrica + panouri
Distanța parcursă săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Luni – Vineri : Naveta la lucru.
- În weekend am participat la evenimentul din Deva. O plăcere ca întotdeauna.
Marius (CS)
O săptămână cu un număr de 649,5 km parcurși. Consum 13,4 kWh/100 km. Cost încărcări: 102,06 lei. Kilowați încărcați: 93,27. Încărcări făcute la stațiile din Reșița.
Dani (AR)
Datele pentru Kokoana:
- distanța parcursă: 417 km
- consum mediu: 12.2 kWh/100 km
- cost: 0
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂