2 ani ca prosumator cu Spring și Kona

Îmi place să spun că marele merit al Springului pe care l-am avut timp de 2 ani a fost să mă educe în spiritul electromobilității. Deși am vândut mașina de ceva vreme, trecând la un Hyundai Kona, Springul a mai avut o influență puternică, aceea de a-mi deschide noi orizonturi, care m-au condus aproape de asigurarea independenței energetice a locuinței.

Cum s-a întâmplat?

La sfârșitul lui martie 2021, mă număram printre cele câteva sute de persoane care plătiseră ”în orb” o rezervare de câteva sute de lei pentru prima mașină electrică cu numele Dacia, produsă de Dongfeng în China. Apoi, prin toamnă, a venit mașina. De aici, a început un întreg proces de învățare: cum și unde să încarc, cum să refac instalația electrică a casei etc.

Încărcarea gratuită de la Kaufland și de la Lidl din acea perioadă, pe lângă partea negativă a timpului de așteptare, însemna și un mare avantaj de care mi-am dat seama mai târziu: socializarea. Așteptând să-mi vină rândul la încărcare, intram în contact cu posesori de mașini electrice de tot felul: unii mai experimentați, alții la fel de începători ca mine. Ei bine, din schimbul acela de idei, mi s-a aprins beculețul continuării într-un fel a investiției în mașina electrică, instalarea unui sistem fotovoltaic.

Astfel, în vara anului 2022, instalam primii 6 kWp ai sistemului fotovoltaic. Fix la 3 săptămâni după ce am instalat sistemul, am aflat că fusesem declarat eligibil și pentru Casa Verde, pentru care depusesem dosarul încă din anul anterior, dar nu aveam nicio speranță că voi obține finanțarea. Prin urmare, am suplimentat sistemul cu încă 5 kWp, până la maximul de putere pe care mi l-a permis distribuitorul de energie electrică.

Ce tip de sistem am ales?

După ce m-am documentat cât am reușit de bine, am decis să aleg Canadian Solar ca marcă de panouri și Huawei hibrid pe partea de invertoare. Alegerea a fost un compromis între calitate și preț, deoarece posibilitățile financiare nu mi-au permis să merg pe un sistem Fronius sau Victron, iar alte soluții accesibile care se găsesc acum pe piață nu erau disponibile la acea vreme.

Inconvenientul ”estetic” al instalării a două sisteme la intervale diferite de timp a fost că dimensiunile panourilor au fost diferite, așa că așezarea pe acoperiș nu este simetrică.

Ce probleme am întâmpinat?

Dacă relația cu instalatorul a mers șnur în cazul ambelor sisteme deși, fiind abia ieșiți din pandemie, toate firmele se plângeau de lipsa materialelor și de dificultățile logistice, relația cu autoritățile a fost o experiență la care și acum, după doi ani, mă gândesc cu groază.

Inițial, m-am bucurat că mi s-a schimbat relativ rapid contorul cu unul inteligent. Dar emiterea certificatului de racordare de către distribuitor, penultimul pas pentru dobândirea calității de prosumator, a durat peste 3 luni. În acest timp, am livrat în rețea peste 1 MWh de energie, pe care l-am făcut cadou distribuitorului pentru că, neavând calitatea de prosumator, nu puteam valorifica injectarea în rețea.

Pe la sfârșitul lui august 2022 am primit avizul tehnic de racordare și după încă 3 săptămâni, eram prosumator cu acte în regulă.

Coșmarul nu se terminase încă, ba chiar era mai rău! Eu, având branșament trifazat, contorul nu făcea suma vectorială a fazelor. Altfel spus, dacă depășeam pe o fază puterea aprobată (11 kW putere aprobată/3 faze = 3,66 kW limită maximă de consum pe o fază), contorul lua din rețea ce depășea 3,66 pe acea fază și injecta în rețea producția de pe celelalte 2 faze. Astfel, chiar dacă aveam o producție instantă din fotovoltaic de 8 kW, dar un consum pe o fază mai mare de 3,66 kW, în loc de consum 0, contorul lua energie din rețea.

Abia în februarie 2024, după mai bine de 1 an de petiții, audiențe și reclamații am reușit să-l conving pe distribuitor să-mi schimbe contorul cu unul care face suma vectorială a fazelor. Astfel, atâta vreme cât producția din soare este mai mare decât consumul casei, indiferent pe ce fază este acesta, nu se ia niciun kWh din rețea.

O altă problemă majoră pe care a trebuit să o rezolv a fost refacerea panoului general de siguranțe al casei. Nefiind o construcție nouă, instalația electrică a casei a fost făcută după norme care nu mai erau de actualitate iar panoul de siguranțe, subdimensionat și ”firele” de curent subțiri erau total inadecvate susținerii noilor necesități de consum.

O provocare a fost și găsirea persoanei potrivite pentru refacerea instalației electrice iar rezultatul, chiar dacă nu este cel final, reprezintă un nivel superior de protecție.

Merită să instalez un sistem fotovoltaic?

Fără nicio îndoială, da!

Să luam ca exemplu ziua de 29 iulie 2024: am produs din fotovoltaic 60,33 kWh și am consumat 50,06 kWh. Consumul acestor 50,06 kWh a fost structurat astfel:

  • 44,67 kWh au fost luați din producția fotovoltaică (adică 89,23% din consumul total)
  • numai 5,39 kWh au fost luați din rețeaua electrică (adică 10,77%), pe perioada nopții.
  • În timpul zilei, consumul a constat în încărcarea mașinii electrice, în funcționarea aparatelor de aer condiționat și în asigurarea funcționării celorlalte electronice și electrocasnice.
  • 15,66 kWh diferență între producția din fotovoltaic și consumul zilei au fost injectați în rețea.

Pentru luna iulie 2024, statistica este astfel:

  • am produs din fotovoltaic 1,78 MWh

  • am avut un consum al casei de 688 kWh, care este acoperit din:
    • 541 kWh produși din fotovoltaic (78,65%)
    • 147 kWh luați din rețea (21,35%).

În termeni financiari, factura de electricitate pentru luna iulie a însemnat: 29,09 lei de plată pentru energia consumată din rețea și 664,27 lei pe care furnizorul mi-i va compensa la nivel de energie activă cu consumul pentru lunile de iarnă, când poate nu voi mai avea surplus de producție sau îi va transforma în bani peste 24 de luni.

De la începutul acestui an:

  • am produs din fotovoltaic 10,53 MWh
  • am avut un consum de 5,05 MWh.
  • Din acest consum,
    • 3,52 MWh (adică 69,54%) au provenit din producția fotovoltaică
    • 1,54 MWh  (adică 30,46%) au fost luați din rețea.
    • 7 MWh au fost injectați în rețea, urmând să fie valorificați în lunile de iarnă prin compensarea consumului la nivelul energiei active.

În 2 ani și 2 luni, adică de la 1 iulie 2022, de când am pornit pentru prima dată sistemul fotovoltaic am produs 28,21 MWh. Din aceștia:

  • 7,69 MWh s-au dus în consum (la care se adaugă 5,75 MWh din rețea)
  • 20,52 MWh i-am injectat în rețea.

În acești 2 ani și 2 luni am avut așadar o pondere de 57,23% a energiei produse din soare și utilizate pentru consumul casei.

Sistemul fotovoltaic și mașina electrică

În opinia mea, pentru cine locuiește la casă și are o mașină electrică, sistemul fotovoltaic este un ”must have”.

După ce am reușit, la începutul acestui an, să rezolv și problema funcționării corecte a contorului distribuitorului, următorul pas a fost instalarea unei stații de încărcare pentru mașină. Eu am optat pentru Lektri.co deoarece oferă mai multe moduri de încărcare, cel mai interesant fiind acela prin care se ia energie numai din panourile fotovoltaice.

Am încărcat în total 960 kWh de când am instalat stația, dintre care 847 kWh numai din fotovoltaic, diferența de 113 kWh fiind reprezentată de încărcări din rețea, când nu am avut producție fotovoltaică sau când am avut nevoie urgentă de încărcare.

Sistemul fotovoltaic nu este complet fără o soluție de stocare

După multe analize, mi-am dat seama că odată cu eliminarea plafonării prețului la energie electrică, costul per kWh va crește în următorii ani, chiar dacă dețin un sistem fotovoltaic. Așa că de curând am instalat și un sistem de stocare de 10 kWh. Huawei este un ecosistem care nu permite instalarea de baterii decât tot Huawei. Acesta ar fi un dezavantaj al invertoarelor Huawei față de alte mărci, la care se adaugă și faptul că aceste baterii sunt mai scumpe decât cele care sunt suportate de alte invertoare. Eu mi-am asumat din momentul în care am ales invertoarele că nu voi avea de ales în viitor decât să instalez tot baterii Huawei.

Calculele spun că cel puțin 7-8 luni pe an ar trebui să asigur din baterii aproape tot consumul casei pe timp de noapte, eliminând astfel utilizarea energiei electrice din rețea.

Deocamdată, calculele arată bine: în ziua de 23 august, am produs din fotovoltaic 60,57 kWh și am avut un consum al casei de 31,95 kWh, format din 31,74 kWh proveniți din fotovoltaic (adică 99,34%) și din 0,21 kWh luați din rețea (adică 0,66%).

Din grafic se observă că bateria se încarcă până la amiază, după care consumul casei e format preponderent din încărcarea mașinii și din funcționarea instalației de aer condiționat. Apoi, odată cu apusul soarelui, consumul casei este susținut din energia stocată în baterie.

Ce se întâmplă cu energia electrică injectată în rețea?

Potrivit legislației actuale, surplusul de energie injectat în rețea este folosit la compensarea la nivelul energiei active a consumului din rețea. Cu alte cuvinte, dacă ai injectat 200 kWh și ai consumat din rețea 150 kWh, pentru acești 150 kWh consumați, furnizorul îți compensează prețul energiei active, urmând să mai plătești doar taxele (tarife de transport, accize etc.). Pentru restul de 50 kWh din cei 200 injectați în rețea, furnizorul va asigura în lunile următoare compensarea în aceleași condiții sau, dacă acești 50 kWh nu pot fi compensați, furnizorul va plăti contravaloarea lor peste 24 de luni.

Personal, aș prefera ca furnizorul să-mi compenseze total ceea ce consum din rețea cu surplusul injectat și să nu-mi dea niciun ban, niciodată, pentru acest surplus. Adică dacă consum 100 kWh din rețea și injectez 500 kWh, să am factura pe 0 iar furnizorul să-mi ia cei 400 kWh surplus și să facă ce vrea cu ei.

Se pot face bani din fotovoltaic ca persoană fizică?

Teoretic, se pot face bani din fotovoltaic, chiar dacă statul român își stoarce creierii constant să găsească soluții pentru a le pune bețe-n roate prosumatorilor. În ceea ce mă privește, nu obținerea banilor din injectarea în rețea a surplusului de energie a reprezentat motivația de a-mi instala panouri fotovoltaice, ci mai degrabă asigurarea unei independențe energetice pe fondul creșterii constante a prețului energiei electrice. Să pot folosi instalația de aer condiționat pentru răcire vara și pentru încălzire primăvara și toamna, să încarc mașina electrică 90% din timp doar de acasă și să nu plătesc niciun ban la factură, să consum din rețea 1 kWh la 3-4 zile timp de 7-8 luni pe an, acestea au fost motivele mele, nu obținerea unor sume de bani pe care oricum legea mi le plătește într-un termen destul de îndelungat.

Concluzie

Chiar dacă instalarea unui sistem fotovoltaic presupune niște investiții destul de importante, mai ales dacă sistemul este completat și cu baterii, chiar dacă pentru a dobândi calitatea de prosumator e un drum plin cu obstacole și chiar dacă statul român îi privește pe prosumatori ca pe niște adversari, investiția merită și va fi amortizată în câțiva ani.

Dar dacă luăm în considerare și faptul că același stat român oferă o subvenție destul de generoasă prin programul Casa Verde (se pare că în acest an va fi subvenționată și achiziția sistemelor de stocare), obținerea independenței energetice a fiecărei case poate fi cu un pas mai aproape.

Articole pe aceeași temă scrise de participanți la proiectul Electromobilitate

  1. A fi sau a nu fi… proSUMAtor, octombrie 2020
  2. Cum încarc Hyundai Kona de la soare?, martie 2021
  3. Povestea facturii MINUS pe luna Mai, iunie 2021
  4. Cum alimentez o saună și două electrice de la soare, iunie 2021
  5. „99% încarc de la soare” – automobile electrice și energia solară, două subiecte nedespărțite, 01.2022
  6. Citigo, e-Up! și încărcarea cu energie electrică de la soare, aprilie 2022
  7. 12 luni cu un ZOE 41 second hand, alimentat de la soare, mai 2022
  8. Câtă energie produce sistemul fotovoltaic instalat pe IONIQ 5?, iunie 2022
  9. Dacia Spring, e-Up și Citigo – una caldă, una rece și încărcare de la soare, iulie 2022
  10. Peugeot 208, Corsa și Zoe – încă o sursă de încărcare de la soare, august 2022
  11. Niro, ID.4 și IONIQ 5 – călătorii de vară și încărcare de la soare, august 2022
  12. Costuri cu încărcarea în decembrie – cum facem socoteala când încărcăm de la soare? ianuarie 2023
  13. Citigo, Fiat 500, VW e-Up! – grupa mică papă electroni cu pipeta… și de la soare!, iunie 2023
  14. Navetă cu Dacia Spring de 2000 km/lună și încărcare de la sistem fotovoltaic, iulie 2023
  15. Dacia Spring și încărcarea de la soare, august 2023
  16. Dacia Spring, VW e-up, Fiat 500e – sfârșit de iulie cu mult soare în acumulatori, august 2023
  17. Renault ZOE dincolo de 124.000 km cu încărcare de la soare, octombrie 2023
  18. #konașii contra poluare – încărcarea de la soare, octombrie 2023
  19. Panourile solare fac o casă și mai bună cu mașinile electrice decembrie 2023
  20. Sistemul fotovoltaic: independența energetică încotro? – episodul II, aprilie 2024
  21. Sistemul fotovoltaic: caz personal de instalare și utilizare – episodul III, aprilie 2024
  22. Sistemul fotovoltaic: prosumatori vs. autorități – episodul IV, mai 2024
  23. Sistemul fotovoltaic: aport important la mobilitate – episodul V, iulie 2024

1 Response

  1. Nicolae spune:

    Foarte interesant articolul. E clar ca viitorul va fi electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.