Renault Zoe ZE50: autonomie iarna la munte

Iată-ne la un nou articol despre cea mai vândută mașină electrică în Europa în anul 2020, Renault Zoe. De data aceasta, am testat-o puțin la munte și iată ce a ieșit.

Chiar în același weekend în care am testat autonomia pe autostradă la 110 și 130 km/h, am făcut și un test de autonomie printr-o urcare pe munte, până la 1300 metri altitudine.

Video despre autonomia la munte

O urcare de la 300 la 1300 metri altitudine

Am pornit din satul Laz, județul Alba, de la prietenii noștri de la Lazy Cottage și am mers până sus la barajul Oașa, locul unde drumul se bifurcă și o cale merge spre domeniul schiabil Șureanu iar cealaltă spre Rânca.

În prima etapă a călătoriei, adică urcarea, am urmărit trei factori: temperatura bateriei, procentul bateriei și autonomia estimată.

Am plecat la drum cu 74% baterie, temperatura bateriei fiind de 0.6°C și 175 km autonomie estimată. Sus la Oașa, după 50 km parcurși, am ajuns cu 44% baterie, 111 km autonomie estimată și o temperatură de 4.1 °C. Din nou, consumul de pe bord și cel calculat de mine a fost diferit, cu o diferență destul de mare.

La întoarcere consumul jos în Laz a fost doar 7.2 kWh/100 km, dar eu am preferat să-l calculez și asta e ceea ce a reieșit din calcul. Pentru ambele segmente, urcare și urcare + coborâre am decis să calculez și autonomia maximă, bazându-mă pe procentul de baterie consumat pentru a parcurge numărul de kilometri de pe bord.

Concluzie

Am fost suprins plăcut să văd că la urcare autonomia calculată a fost 165 km, având în vedere că pe cei 50 km parcurși am urcat mai bine de 1000 de metri diferență de nivel, temperatura exterioară a fost de -2 °C și drumul a fost ud.

Odată ajunși la Oașa am mers puțin și spre drumul care duce până la Rânca, până când acesta se închide, și pe drum a fost zăpadă. Din nou, am fost surprins plăcut să văd cât de stabil a fost Zoe pe zăpadă chiar și „încălțat” fiind cu anvelope All Season, despre care vorbit în testul de consum anvelope de vară vs allseason.

Pot să spun cu mâna pe inimă că odată ce ajungi să cunoști mașina vei putea merge oriunde cu ea fară stres. Eu cred că am ajuns la acel punct, însă rămâne de văzut, pentru că urmează să încheiem iarna cu un weekend în care temperatura minimă se anunță a fi -11 grade iar cea maximă nu va trece de -5. Mai mult ca sigur voi documenta și acea călătorie, așa că țineți aproape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.