Până noi ne-am ocupat săptămâna trecută cu bilanțul de primăvară al participanților la proiectul Electromobilitate, universul auto electric a continuat expansiunea rapidă, însoțită de știri foarte interesante de pretutindeni, din care câteva ne-au atras atenția în mod special.
Nissan amână livrările pentru noul Ariya

Două motive au fost invocate cu predilecție în ultima perioadă pentru toate întârzierile din industria auto: restricțiile legate de pandemie și lipsa chip-urilor. Ariya, în mod oficial, suferă de amândouă.
Cu veteranul Leaf pe locul 6 al înmatriculărilor globale din primele patru luni ale anului, depășit doar de producători chinezi și Tesla, aparent nu este grabă pentru lansarea unui model nou. Cu toate acestea, majoritatea vânzărilor sunt concentrate pe SUV-uri și modele crossover (Tesla Model 3 fiind excepția), prin urmare Ariya nu poate veni destul de repede pentru a repoziționa Nissan pe podiumul producătorilor de automobile electrice.
Producția de Mustang Mach-e a depășit pe cea a Mustang-ului clasic

Supărați foc că numele Mustang, care este simbolul pentru modelul sport cu motor V8 la preț accesibil în SUA, a fost atribuit primului model electric destinat din naștere să cucerească piețele globale, fanii Mustang au mai primit o lovitură.
Sub presiunea livrărilor insuficiente de componente electronice, se pare că Ford a decis să acorde prioritate modelului electric, în detrimentul celui clasic. În acest fel a rezultat o producție mai mare pentru Mach-e în Mexic, decât pentru Mustang-ul clasic în Michigan.
Dincolo de loturile mari expediate în Norvegia, pentru efectul publicitar al primului loc în clasamentul înmatriculărilor din aprilie, aflăm de la partenerii noștri de la Casa Auto Timișoara că Mach-e va ajunge în țară în august-septembrie. Să fie într-un ceas bun!
Bosch lansează producția de chip-uri în noua fabrică din Dresda
Cel mai mare furnizor auto global, anunță finalizarea unei investiții de peste 1 miliard euro în noua fabrică de componente electronice de la Dresda.
Chiar dacă nu este destinată exclusiv pentru industria auto, o parte din producție va ajunge pe liniile de asamblare ale marilor producători, atât de însetați de aceste componente, pentru care sunt în concurență directă cu industria IT și unde vechile năravuri au fost aspru pedepsite de furnizori.
După anularea comenzilor, odată cu lock-down-ul de anul trecut, după modelul cunoscut prin care producătorii pot face orice, oricând, iar furnizorii auto captivi pleacă spășit capul, industria s-a trezit că furnizorii de componente electronice au reorientat producția spre telefoane, laptopuri, console de joc, etc, pentru care cererea a crescut exponențial anul trecut.
Bosch vine cu produsul potrivit la momentul potrivit și chiar dacă nu divulgă volumul planificat, în mod cert investiția a fost extrem de inspirată și va aduce un bun profit firmei germane.
BMW lansează în paralel două modele electrice noi i4 și iX



Alături de iX3 produs în China, BMW anunță începerea livrărilor din toamnă pentru două modele premium electrice i4 și iX.
Cât de departe a eșuat politica de ne-electrificare BMW, după efortul remarcabil de pionierat cu i3 și i8, o dovedesc caracteristicile tehnice de interes pentru pasionații de automobile electrice (autonomie, greutate proprie și viteză de încărcare), care sunt sub nivelul etaloanelor actuale, lansate cu mai mulți ani în urmă.
În schimb pentru amatorii preciziei de asamblare germane și a interioarelor ceva mai familiare, cu siguranță cele două modele BMW vor marca un ușurat „în sfârșit”, chiar dacă masa totală, la care contribuie și acumulatorii de dimensiuni mari, sunt orice altceva decât alegeri ecologice, sau sustenabile. Cum îi place să zică lui Peter Rawlinson, CEO Lucid Motors: „încă un exemplu de dumb range”.
Profesorul Günther Schuh părăsește firma e.GO Mobile
Nu știm dacă BMW va ajunge cu cele două modele mari, scumpe și grele din nou la afirmația că: „publicul european nu este amator de automobile electrice” dar plecarea celui denumit până nu demult „Elon Musk al Germaniei” de la firma pe care a înființat-o este un semnal de alarmă.
Falimentul firmei e-GO Mobile, ca și întârzierile repetate ale lansării primului model Sion de la Sono Motors, indică o barieră majoră pusă în Europa în calea startup-urilor dedicate proiectării și producției de automobile electrice.
In timp ce guvernul chinez pompează sume uriașe pentru susținerea celor mai cunoscute firme pornite le drum cu ambiții globale electrice (NIO, Xpeng, LiAuto, etc), iar investitorii americani au finanțat anul trecut firmele, care doar au amintit o legătură cu autovehicule electrice, în Europa gheara industriei tradiționale reușește să sugrume orice tentativă de a demonstra că se pot produce automobile electrice rezonabile pe bătrânul continent.
Din păcate, după ce profesorul Günther Schuh a arătat cu StreetScooter, că o furgonetă electrică pentru distribuția de pachete este realizabilă în Germania, în perioada când firmele locale continuau să promoveze „clean diesel”, cea de a doua firmă, e.GO Mobile, s-a prăpădit din lipsă de finanțare. Salvarea de către un fond de investiții olandez cu rădăcini stranii în comerțul cu arme, nu a fost însă în concordanță cu viziunea profesorului Schuh, care a susținut în orice luare de cuvânt că actuala direcție spre vehicule electrice tot mai mari, mai grele și mai scumpe, nu are nimic în comun ce descongestionarea și reducerea poluării din aglomerațiile urbane.
Apropos de „clean diesel”, aflăm că Martin Winterkorn și grupul VW, care a depășit 30 miliarde cheltuite ca urmare a scandalului Dieselgate, au căzut la învoială pentru o despăgubire din partea fostului CEO în valoare de 10.8 milioane euro.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.