Majoritatea celor 31 de proprietari, ce ne-au comunicat informații despre viața de zi cu zi alături de modelul ales, au pășit în universul electromobilității în 2020 și 2021.
Între veteranii cu experiență mai îndelungată în domeniu se numără Klara și Attila, care au pornit drum cu un Smart Forfour în aprilie 2019 și au adăugat o Kona în martie 2020, Edi cu Hyundai Ioniq (model 2020) în noiembrie 2019 și Tudor, tot cu Hyundai Ioniq (model 2019), în vara aceluiași an, după primele plimbări electrice la ediția inaugurală a evenimentului ElectRoMania.
Cosmin se află la a doua experiență electrică alături de ID.3, după aproape un an petrecut cu Renault Zoe, iar Tudor a acumulat mii de kilometri cu electro-leul Laurei (Peugeot e-208) și cu Porto (Hyundai Kona).

In primele zile din iunie am aflat cu bucurie (și un fel de tristețe) că Ioniq-ul lui Tudor a găsit un nou proprietar, care îl va îndrăgi cu siguranță la fel de mult ca noi toți, după ce am avut ocazia să mergem în test drive, călătorii paralele sau să rămânem fără electronii păpați cu prea multă poftă pe urcarea spre Muntele Mic, în zăpadă afânată și cu lanțuri obligatorii…

La fel ca Ionică, primul model electric destinat test drive-urilor în cadrul proiectului Electromobilitate, Ioniq-ul lui Tudor va fi utilizat pentru transportul de persoane în Timișoara, ceea ce are un minuscul, dar bine venit impact pozitiv, atât asupra reducerii poluării sonore și cu gaze de ardere în oraș, dar mai ales pentru expunerea unui număr tot mai mare de pasageri plăcerii de a călători în liniște, fără vibrațiile și „parfumul” unui motor termic.
La doar două luni după Ionică, în noiembrie 2018, prima Tesla Model 3 long range cu tracțiune spate (model care se livrează din păcate doar în China în prezent) s-a alăturat proiectului nostru, iar în martie 2019 cel de al doilea model identic își începea călătoriile în Nevada.
Informații din luna Mai

Pe baza informațiilor (consum mediu și kilometri acumulați săptămânal) comunicate de proprietari, după 53.736 km parcurși în luna Mai, consumul mediu ponderat al mini flotei noastre virtuale a fost 14.6 kWh/100 km, o valoare cu care ne vom reîntâlni doar în septembrie sau octombrie.

Spectrul de utilizare foarte larg, de la drumuri strict în oraș, până la alergătorii de cursă lungă, sau navetiștii care adună sistematic între 3000 și aproape 4000 km pe lună, ne oferă o bună validare statistică pentru gama de modele utilizate.
Bilanț de primăvară după 152.000 km
Analizând rezultatul lunilor de primăvară, veți constata că anumite modele ce figurează în statistica lunii Mai lipsesc mai jos. Motivul este fie că proprietarii s-au alăturat mai târziu echipei noastre, sau în cazul Citigo, care a așteptat 47 de zile după o piesă în service, datele sunt incomplete pentru cele trei luni de primăvară.

Veteranii
Veteranii proiectului, Ioniq și cele două Tesla Model 3 LR rwd, se încadrează în jumătatea inferioară a consumului mediu de primăvara, după doi ani de utilizare normală (aproximativ 25.000 km pe an), ceea ce ne face să privim încrezători la viitorul modelelor achiziționate în 2020 și 2021.


Smart-ul a încheiat primăvara cu o valoare medie de 16.7 kWh/100 km, care INCLUDE și pierderile de încărcare de acasă, despre care Attila ne scrie:
Utilizăm un încărcător portabil de 10 A prins de gard și cutia de siguranțe cu contorul legat la circuitul prizei încărcătorului. Cu atât ne descurcăm fără stress să încărcăm acasă, aproximativ săptămânal, autoturismul Klarei, Smart EQ.

Vedeta


Fără îndoială că noul Model 3 Dual Motor achiziționat recent de Tudor Iancu este modelul cu cele mai bune performanțe dinamice din echipa noastră. Nu este de mirare că două motoare electrice cu cuplu instant și peste 320 kW, plasate pe puntea față și spate pot propulsa Model 3 în 4.4 secunde de la 0 la 100 km/h.
Ceea ce poate fi însă surprinzător este consumul realizat de Tudor de la achiziție: 17.9 kWh/100 km. Deși Tesla nu publică indicii clasici de performanță, EVdatabase listează următoarele valori:

Faptul că acest model atinge o autonomie de aproape 500 km, cu un acumulator de 77 kWh (70 kWh util), este meritul formei aerodinamice, dar și al eficienței remarcabile obținută de Tesla cu a patra generație de modele.


Câteva detalii despre veteranele Tesla Model 3 LR, rwd
Modelul long range cu tracțiune spate s-a produs și livrat în SUA din 2018 până în vara anului 2019, în prezent fiind asamblat la Shanghai (deocamdată) doar pentru piața chineză.

Fiind echipată cu un singur motor pe puntea din spate, varianta long range rwd are putere, cuplu și accelerație, dar și greutate proprie mai mică decât Dual Motor. Toți acești factori au dus la valori de consum pe termen lung (peste 50.000 km) foarte bune: 14.2 kWh/100 km pentru TVG și 15 kWh/100 km pentru TM3, puțin mai mici chiar decât valoarea medie indicată de EVdatabase: 15.5 kWh/100 km.


Cu un consum mediu în luna Mai (imaginea din stânga) mai mic cu doar 1.4% fata de cel obținut după 51.365 km de la achiziție, TVG se simte foarte bine la temperaturile plăcute de primăvară din Nevada, înainte de începerea bătăliei cu arșița de vară.


Cu aceeași diferență minimă de -1.3% fata de valoarea medie după 53.103 km de la achiziție, TM3 încheie luna Mai cu un plus de 5.7% față de sora din Nevada.
Diferența este extrem de apropiată de cea realizată de cele două modele de la achiziție: + 5.6%, datorate primei ierni aspre din nordul Europei (Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, sosire în martie 2019 în România) și a următoarelor două din Michigan, care duc la un consum mai mare pentru TM3.
Ce alte informații ați dori să cunoașteți despre comportamentul mini flotei noastre virtuale primăvara? Ne puteți contacta la rubrica de comentarii, pe facebook, în Forum sau la adresa office@elecromobilitate.com.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.