Una din numeroasele întrebări primite de la cunoștințe și cititorii blogului nostru este: „Ce mașină electrică recomanzi?”
Pe cât pare de simplă, lista modelelor electrice fiind în continuare destul de scurtă, comparativ cu cea a variantelor clasice cu benzină sau diesel, mâna de ajutor întinsă cu plăcere începe tot cu o întrebare: „La ce o vei utiliza?„
Domeniul de utilizare si bugetul
Domeniul de utilizare este cel mai important factor, pe lângă bugetul alocat marelui pas spre mobilitatea electrică, pentru a începe căutarea modelului potrivit.
Dacă mașina va fi utilizată majoritatea timpului în oraș, cumpărătorul se poate orienta spre un model cu autonomie declarata pană la 200 – 250 km, suficientă, chiar și iarna, pentru majoritatea drumurile zilnice urbane.

Avantajul acestor modele este un acumulator mic, care pe lângă faptul că determină prețul mai mic de achiziție, contribuie mai puțin la masa totală a automobilului. Informații despre alegerea făcută de Klara și Attila pentru un Smart Forfour și de Doina și Wiwi pentru Skoda Citigo găsiți în mai multe articole recente.

Pentru călătorii frecvente mai lungi, aș opta pentru modele cu autonomie de peste 400 km, din simplul motiv ca eliminarea stresului cu încărcarea, atunci când suntem departe de casă și priza din curte sau garaj, este cu atât mai probabila cu cât opririle sunt mai rare. Chiar dacă aplicațiile dedicate ne informează despre locația stațiilor, nu toate indică dacă sunt funcționale sau ocupate.

Despre alegerea făcută de Radu pentru un model compact dar cu autonomie foarte bună, ZOE ZE 50 R135 și mai ales încântarea zilnică la volanul primei sale mașini electrice, puteți afla în jurnalul publicat cu regularitate.
Cu siguranță marca, designul exterior și interior, disponibilitatea unui service bun și relația de încredere cu dealerul, formata poate în trecut, toate au un cuvânt de spus. Dar pentru electromobilistul deja convins de avantajele mașinii electrice am constatat ca autonomia și viteza de încărcare sunt factorii decisivi.
Cateva exemple practice din garajul nostru virtual
1. Peugeot e-208, Opel Corsa-e si Peugeot e-2008
Semnalam recent ca un Opel Corsa-e a parcat în garajul nostru virtual, fiind cel de al treilea model al grupului PSA, despre care am început sa colectăm informații săptămânale, din traficul real în Romania.
Fiindcă autonomia declarată conform standardelor WLTP este cel puțin optimistă, preferăm să ne orientăm după cea publicata de EVdatabase.org pe care o verificăm prin datele comparative obținute de la mai mulți proprietari, în diferite zone geografice.

Fiind echipate cu același motor, acumulator și electronică, specificațiile tehnice sunt identice (marcate cu verde în tabel). Formele diferite și masa rezultantă, influențează putin performantele dinamice și ceva mai mult consumul.

Dacă însă cel interesat dorește un SUV mai spațios, singura alternativă electrică venită din Franța pe piața din RO este Peugeot e-2008. Mai lung, mai înalt și cu spațiu interior mai mare, „leul mare” cântărește cu aproape 100 kg mai mult, ceea ce afectează consumul (+10%) și reduce autonomia (-10%), dar oferă spațiu interior generos și un portbagaj mai încăpător.

În ultimele cinci săptămâni Silviu a obținut cu Peugeot-ul e-2008 în București un consum mediu cuprins intre 16.4 și 18 kWh/100km, în condițiile descrise în rapoartele săptămânale, valoarea maximă fiind cea indicată și de EVdatabase (18 kWh/100km)

Consumul „electro-leului mic” realizat de Laura în Timișoara este intre 14.4 și 16.5 kWh/100 km este deasemenea foarte apropiat de cel indicat de EVdatabse.org (16.4 kWh/100km). Când micuțul Peugeot a intrat pe mâna lui Tudor, consumul a crescut pana la 17.6 kWh/100 km, un semnal important că fiecare conducător trebuie să își cunoască bine stilul de condus, pentru a calcula autonomia proprie până la următoarea încărcare.
Despre cel de al treilea muschetar electric al familiei PSA, avem deocamdată un singur punct de măsură al consumului (12.2 kWh/100 km). După câteva săptămâni vom înțelege mai bine contribuția șoferului la aceasta performanță, care este sub norma WLTP. Am aflat de la alți utilizatori ca softul PSA are obiceiul să se „laude” cu consumuri excepționale, dacă mașina rămâne „pornită” (exemplu frecvent în acest anotimp: climatizarea) pe durata încărcării.
2. Hyundai Ioniq 2018/2019 si 2020
Din gama modelelor sud-coreene, am urmărit pentru mai bine de un an două Ioniq-uri, ce fac parte din gama mașinilor spațioase și confortabile cu autonomie redusă, dar încărcare foarte rapidă. Despre cât am fost de incantați de economicitatea lui Ionica la Sibiu și a fratelui mai tânăr din Timișoara am scris în zeci de articole.

Din decembrie 2019, am primit informații săptămânale de la Edi despre Ioniq-ul model 2020 cu care circula in Bucuresti. Cu un acumulator și implicit autonomie mai mare, dar din păcate cu încărcare ceva mai lentă, mașina a devenit putin mai grea și portbagajul ceva mai mic. Dar cu ajutorul unui motor mai puternic, inginerii de la Hyundai au păstrat caracteristice dinamice ale modelului anterior.
3. Hyundai Kona
Dacă pentru Ioniq abundă informațiile de consum și întreținere (ZERO) culese în peste cei 60.000 de kilometri parcurși (cumulați pentru cele trei mașini), despre Kona am început să învățăm doar din vara acestui an, după ce ne-am întâlnit cu Paul la Sibiu și puțin mai târziu, când Attila s-a alăturat echipei noastre.

Era greu de găsit trei cazuri de utilizare mai diferite decât cele comunicate de cei trei proprietari, care acoperă întregul spectru de la 95% circulație în oraș, pana la celebri „24.000 km în trei luni și o săptămână„, parcurși de Paul.

Desigur că și variația consumului și a autonomiei realizabile este semnificativă, dar cum Kona este echipată cu un acumulator mare (64 kWh) „cu care frica de autonomie dispare„, cum afirma Darius după o călătorie la munte cu Kona, rezervele de energie la bord sunt suficiente pentru drumuri lungi fără grijă.
Revenind la întrebarea din primul paragraf, alegerea unei mașini electrice în funcție de cazul majoritar de utilizare este forma cea mai practică de a circula foarte economic și fără emisii poluante, cu un buget rezonabil, alocat pentru un automobil nou sau un second hand, dintr-o sursă de încredere și cu istoria cunoscută.
Dacă bugetul nu este chiar așa de restrictiv, atunci intervin alte criterii, de formă, gust și performanță.

Un exemplu ar putea fi selectarea unui SUV după criterii de performanță și eficiență (Kona) sau spațiu și charm francez (Peugeot e-2008).
Când și dacă Kia Niro își va face apariția pe piața din Romania, ecuația se complica putin, Niro oferind ceva mai mult spațiu decât e-2008. Probabil prețul de achiziție va deveni în acest caz factorul decisiv.
Care au fost principalele criterii pentru care ați ales un anume model electric? Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com unde ne bucurăm întotdeauna să primim și o imagine cu mașina și proprietara sau proprietarul.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.