Corespondență din Motor City – Când semnalele politice sunt favorabile, industria auto reacționează

Segmentul de autovehicule electrice reprezinta un foarte mic procent din înmatriculările noi în SUA (1.8% la finalul anului 2020), este repartizat neuniform (California, Florida și Texas dețin mai mult de 50% din parcul electric) și este dominat în proporție de 80% de variantele Tesla, în frunte cu Model Y și 3.

Dincolo de scurta plimbare cu Ford 150 Lightning a președintelui Biden, noua administrație americană pare decisă să promoveze electrificarea flotei federale, să cofinanțeze instalarea unei rețele naționale de încărcare rapidă și să promoveze sursele de energie regenerabilă.

Ca urmare, producătorii auto americani și cei cu fabrici în SUA și-au schimbat radical discursul față de ultimii patru ani și se întrec în anunțuri despre noi modele electrice, investiții în fabrici de acumulatori și linii de asamblare.

Ford

Ford a fost mult timp codașul electrificării americane, cu câteva modele neconvingătoare și o strategie (dacă poate fi numită așa) confuză, chiar și pentru angajați.

Comunicatelor despre colaborarea cu grupul VW pentru modele europene bazate pe platforma MEB, au urmat altele despre modele Lincoln bazate pe tehnologia startup-ului Rivian, unde Ford este unul din marii investitori.

Ofensa supremă adusa iubitorilor Mustang-ului pur sânge echipat cu motoare V8, a fost adusă când primul model 100% electric convingător, Mach-e, a fost botezat Mustang, NU Ford, cu un fel de teamă ca un eventual eșec să nu păteze renumele ovalului albastru.

Dar Mach-e a devenit un succes din primele luni de livrare, atât în SUA cât și pe câteva piețe europene, unde este concentrată ofensiva comercială, iar înscrierile pentru F150 Lightning au depășit cele mai optimiste prognoze.

Reacția executivilor Ford, atât la imboldul administrației americane, cât și la recepția favorabilă a cumpărătorilor internaționali, s-a concretizat rapid în anunțul că marca Lincoln va deveni 100% electrică, cu primul model lansat în 2022.

General Motors

Deși cu Volt, Bolt și Spark, GM a fost singurul producător tradițional american, care a depășit numărul de modele subvenționate (200.000) și clienții au pierdut avantajul reducerii de 7500 USD din taxele federale, deciziile strategice din ultimii patru ani au demonstrat orice altceva decât consecvență pe calea electrificării.

In ciuda declarațiilor favorabile eletromobilității și câtorva pași în direcția bună, cum au fost transformarea fabricii din Hamtramck, dedicată viitoarelor modele electrice, JV-ul cu LG Chem pentru o fabrică de acumulatori în Ohio și lansarea investiției pentru a doua fabrică de acumulatori în Tennessee, GM s-a aliat cu fosta administrație într-un proces împotriva limitelor stricte de poluare impuse de California.

Odată cu schimbarea de la Casa Albă, executivii GM se întrec să-și spele electro-păcatele, declarând majorarea investițiilor în electrificare, prezentând noi modele – începând cu dubioasa alegere pentru un Hummer electric de 1000 CP – declarând marca premium a grupului, Cadillac, pe cale să devină 100% electrică și anunțând investiții în alte doua fabrici de acumulatori.

Într-un cuvânt, mult zgomot, dar puține modele electrice de vânzare, cu excepția Bolt-ului împrospătat și a variantei EUV – electric utility vehicle, pe care o vom testa săptămâna viitoare.

Chrysler, Jeep, Dodge, Ram – pierdute în grupul Stellantis

Deocamdată cel de al treilea mare producător american pare rătăcit în hățișul de mărci ce formează în prezent grupul Stellantis (format din contopirea fostelor PSA și FCA).

Promisiunile despre numeroase modele electrice, așteaptă măcar câteva prototipuri prezentate publicului, pentru a deveni credibile.

Volkswagen

Mult mai convingători sunt pașii întreprinși de grupul VW, care va produce ID.4 la Chattanooga începând cu 2022 și a anunțat o revizuire majoră a planurilor pentru piața americană, în urma măsurilor politice și administrative favorabile. Mai multe detalii vom afla în a doua parte a anului, după ce planul de investiții în SUA va fi supus aprobării Consiliului de Administrație.

Hyundai – Kia

Livrările mici de Hyundai Kona și Kia Niro, au fost limitate la statele de pe costa de vest și alte câteva locații, unde cererea de autovehicule electrice este mai mare.

In prezent, grupul coreean a anunțat investiții în linii de asamblare pentru noua generație de automobile 100% electrice, bazate pe platforma dedicată E-GMP. Nu este clar dacă primele modele asamblate în SUA vor fi IONIQ 5 și Kia EV6 sau următoarele modele, anunțate pentru 2022 și 2023.

Volvo – Polestar

Deși Volvo nu a făcut încă publică intenția de asamblare a unor modele electrice în SUA, Polestar a anunțat recent că viitorul SUV electric Polestar 3 va fi asamblat în Carolina de Sud. Noua propunere de lege prevede subvenții DOAR pentru automobilele produse în SUA, prin urmare este previzibil că și Volvo va asambla local modelele destinate clienților nord americani.

Producătorii japonezi

Deși Toyota continuă să afirme că încă nu a sosit momentul concentrării exclusive pe electrificare, o poziție bine-cunoscută și din discursul executivilor de la Honda, Mazda pare că a schimbat macazul și anunță electrificarea treptată a gamei de modele.

Subaru Solterra

Nissan a amânat livrările pentru noul Ariya, iar Subaru a denumit primul model electric Solterra, cu lansarea producției în 2022 și intenția de a-l importa (deocamdată) în SUA.

Tesla și startup-urile dedicate proiectării și producției de vehicule electrice

Din partea celor mai tineri producători auto americani, se văd eforturi mari de a ține pasul cu cererea. În dezavantaj față de concurenții direcți, după depășirea cotei de producție subvenționată, Tesla domină copios piața locală și odată cu lansarea producției în Austin, Texas, volumul de Model Y se va dubla.

Rămâne de văzut dacă noua lege va include Tesla și GM în categoria mărcilor subvenționate, sau dacă lupta pentru buzunarul clienților se va duce în continuare cu o diferență de 7500 USD la pretul de achiziție în favoarea Mach-e sau ID.4.

Rivian și Lucid Motors par a fi la un pas de primele livrări și cu toate că volumul de producție este mic, depășește pe cel al marilor firmelor tradiționale americane, cu excepția lui Mach-e și Bolt.

Pentru primele modele Canoo, Fisker, Faraday Future, etc. vom mai avea de așteptat, dar contribuția fiecăruia la umplerea marelui gol de pe piața americană va fi bine venit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.