Cronica echipei Model 3 LR și o călătorie în zona Marilor Lacuri

După ce i-am mulțumit lui George (Ineu) pentru colaborarea la proiectul Electromobilitate, începută cu Renault Megane și continuată cu un Model 3 Dual Motor, să aruncăm o privire la informațiile transmise de colegii de echipă.

Și fiindca tot se perpelesc scepticii că ”electrica” te-ar constrânge la circulația în oraș, să discutăm puțin și despre o călătorie de cinci zile, care a acoperit peste 2200 km în zona Marilor Lacuri nord-americane. Asta doar fiindcă se pare că argumentele din cele șapte episoade despre 5600 km parcurși între 15 aprilie și 13 mai în Europa cu NIO eT5, nu pot înlătura ideile fixe și răspândirea de zvonuri false.

 1. Tesla Model 3 LR – cronică internațională și prima vizită la NIO house Frankfurt
 2. Tesla Model 3 cronica săptămânală și a doua zi cu NIO eT5
 3. Bilanț intermediar cu NIO eT5 după 2000 km
 4. NIO eT5 – bilanț după 2500 km în primele două săptămâni
 5. NIO eT5 – călătorie spre vest, Salzburg și Bavaria
 6. NIO eT5 în pelerinaj la electro-Mekka: Zusmarshausen
 7. NIO eT5 – experiențe europene Germania și Olanda (episodul 7)

Tesla Model 3 LR – consumul mediu săptămânal

George – Model 3 Dual Motor, Ineu

Mă apropii de doi ani de participare la proiectul Electromobilitate, din care un an an cu Tesla. Datele pentru aceasta săptămână sunt:

 • 443 km efectuați
 • consum mediu 11.1 kWh/100km
 • media consumului general a scăzut la 12.7 kWh/100km
 • anvelope allseason Sailun
 • fara probleme in continuare
 • încărcat doar acasă din fotovoltaic

Andu – Dual Motor, București

Săptămâna trecută am avut drumurile obișnuite prin București, pana la munca si înapoi + o calatorie de weekend pana in Moeciu de Jos. Încărcările au fost efectuate la PPC Blue, EvConnect, Plugpoint si NextCharge.

Raportul săptămânii:

 • Distanta parcursa: 733 km
 • Consum mediu: 17.9 kWh/100 km
 • Cost total: 198.14 lei
 • Cost mediu / 100 km: 27.03 lei

Răzvan – Dual Motor, Franța

In săptămâna 21:

 • am mers 365 Km,
 • am incarcat 69 KWh,
 • am consumat 58 KWh,
 • consum mediu de 16 kWh/100Km
 • cost 0 (incarcare la locul de munca)

A fost o săptămână de munca fara nimic ieșit din comun.

Moni și Dan – Long Range rwd, Motor City

La trei zile după revenirea din turneul european cu NIO eT5, am așteptat la aeroportul din Detroit pe Markus și Rudi, doi foști colegi pasionați de automobile electrice. Mă întâlnisem cu ei recent la NIO power swap din Hilden, unde am efectuat ultima din cele șase schimbări rapide ale acumulatorului în Germania și Olanda.

Cu toate acestea interesul major era pentru o călătorie nord-americană cu veterana TM 3 pe care au condus-o amândoi în 2019, când mașina avea mai puțin de 5000 km la bord și era o noutate absolută în Europa, primele exemplare fiind livrate în luna februarie 2019. In prezent veterana proiectului nostru a trecut de 147.000 km la bord.

 • Cum a rezistat timpului?
 • Cât s-a degradat acumulatorul?
 • Ce autonomie mai are?
 • Cum se face încărcarea în rețeaua nord-americană Supercharger?

Întrebările veneau în ritm de mitralieră și am decis să o punem la încercare, cu trei șoferi alternând la volan pe autostrăzile din SUA și Canada.

Sursa: aplicația Teslafi.

Traseul s-a prelins pe malurile a patru din cele cinci mari lacuri Nord Americane, între Niagara la est și Chicago la vest.

Panorama Chicago, văzută de pe watertaxi. Foto credit: Markus Müller

În ordinea atinsă, am vazut o mică parte din lacurile: Erie, Ontario, Huron și Michigan. Am decis să dedicăm o altă excursie înconjurului celui mai mare dintre cele cinci lacuri, lake Superior.

Călătoria extrem de plăcută, cu o singură zi de ploaie la Chicago și temperaturi de +34 C în Canada, s-a bazat pe rețeaua Supercharger, fără planificare anterioară, mergând după recomandările Tesla incluse automat în traseu, odată ce destinația este definită.

Supercharger Hamilton, Canada

O singură încărcare Type 2 ne-a ieșit în drum în parcarea de la Niagara (malul SUA) și nu am ratat-o, fiindcă oricum aveam să petrecem câteva ore în zonă.

Așa cum relatam într-unul din episoadele despre călătoria cu NIO, care a refăcut în mare parte cea cu TM 3 din urmă cu cinci ani, Markus este unul din cei cinci colegi, actuali electromobiliști, care au achiziționat un automobil electric după ce au condus pe TM 3 în 2019.

Rămâne de văzut dacă și pentru Rudi turneul nord-american de 2200 km, la care se mai adaugă 500 km ”locali” în zona Motor City – Ann Arbor, a fost destul de convingător ca să facă pasul spre mobilitatea electrică în viitorul apropiat.

Bilanțul săptămânii 20-26 mai

Apropos de încărcarea 100%, TM 3 încă estimează o autonomie de 486 km după 147.144 km parcurși în cinci ani si șapte luni.

În realitate, nici o singură etapă din călătoria în jurul Marilor Lacuri nu a fost mai lungă de 300 km (aprox. trei ore), datorită nevoilor pasagerilor și toate încărcările la Supercharger s-au încheiat cu mult înainte de a termina prânzul, sau de a-i recupera pe colegii mei germani din magazine 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.