Hyundai Kona Highway – 8 luni, 50.557 km.

Miercuri, 28.07.2021 am „împlinit” 50.000 km cu Koniţa din dotare. Întâmplarea face ca acest eveniment să se petreacă la 8 luni şi o zi de la intrarea în posesie a bijuteriei electrice. La ora la care scriu articolul, Koniţa mea are 50.557 km.

O mică istorie a experienţei mele cu Kona:
2 luni, 10.938 km
4 luni, 20,174 km
5 luni, 30.000 km
articolele în care prezentăm săptămânal experienţele cu Kona

Cu siguranţă, regimul de exploatare pe care îl practic cu Koniţa mea este unul atipic, dar este unul care elimină din start problema drumurilor lungi şi imposibilităţii exploatării unui autovehicul electric în România.

Aşa cum se poate observa în sinteza de date de mai sus, majoritatea drumurilor care le fac sunt mai lungi de 100 km, cel mai lung drum făcut „dintr-o dată” fiind un drum de 955 km pe traseul Braşov-Bucureşti-Costineşti-Titu-Bucureşti-Braşov, traseu făcut preponderent în condiţii de autostradă (cel puţin 800km).

Cel puţin de la ultima relatare de la 5 luni şi 30.000 km, nu am avut săptămână în care să nu fi făcut măcar 1000 km, maximul parcurs fiind de 2677 km.

Dar, pentru cei interesaţi de valori exacte, puteţi găsi aici setul de date. În acest articol vreau să las graficele deoparte.

1. Costuri cu electrica

Aşa cum probabil ştiţi deja, eu încarc preponderent acasă iar la drum lung, încarc acolo unde am nevoie, neurmărind dacă o staţie este gratuită sau nu ci mai mult mă interesează să funcţioneze la o viteză cât mai ridicată. Astfel, costul total al energiei cu care a fost încărcată maşina este de 5.792,23 RON, rezultând un cost mediu pe 100 km de 11,46 RON.

La capitolul costuri mai trecem şi cele trei revizii de până acum care însumat au costat 1115 RON. Ah, şi anvelopele de iarnă – 1750 RON plus schimbul lor care au mai generat un cost de 160 RON. Atât.

De la bun început, am schimbat becurile din fabrică ale Konei şi am pus unele mai potente (+150% intensitate fascicul) pe care am dat 178 de RON.

2. Încărcarea

În continuare prefer să încarc acasă. Apoi următoarele locuri prefereate sunte cele de destinaţie, fiind urmate de cele care au componentă de HoReCa (Mall-uri, Restaurante, Staţii de combustibil, Hoteluri de destinaţie). În caz că aceste opţiuni nu funcţionează atunci mai trag şi pe la o staţie Moon.

La capitolul aplicaţii folosite, Carge a devenit cea mai folosită şi asta în special pentru a folosi staţiile Renovaţio, JuicePassX şi aplicaţia de la Mol Plugee.

Chiar şi cu preţurile complet nesimţite practicate de clanul Next-E (Renovaţio, Moon, Mol, E-On), tot e mai ieftin să mergi cu electrica. Chiar şi în poza de mai sus se poate observa destul de uşor că la aproape 6 RON litrul de combustibil, modelul economic de exploatare a unei maşini termice, colapsează.

3. Drumurile lungi

Sunt chiar destul de uşoare de făcut cu Kona. Dacă e pe o suită de drumuri unde nu poţi scoate o medie mai mare de 70 Km/h la suta de km, Mai ales acum pe timp de vară, Kona se apropie constant de distanţe parcurse de 500 km, iarna ajungând lejer la 400km. Asta înseamnă mult mai puţină, spre deloc, planificare a încărcărilor. Acolo unde merg pe drumuri „expres, de mare viteză” (termen folosit de CNAIR), cu stilul meu de mers, scot lejer 300 Km autonomie cu 80% din baterie.

4. Range anxiety

Absolut deloc. Am început să ignor autonomia din maşină şi oricum o încarc când am posibilitatea, aşa că tot timpul am suficientă baterie. Da, am devenit destul de neglijent la capitolul ăsta, nu de multe ori maşina avertizându-mă că nu mai am mult până să o împing. Numai că în maxim 10 km aveam oricum o staţie unde să încarc şi oricum era în proximitatea unui loc unde oricum căutam să fac o pauză. După ce ajungi să te obişnuieşti cu maşina şi cu reţeaua de încărcare, dispare această teamă.

5. Uzură

Dincolo de uzura normală a anvelopelor, mai am 10% uzură a plăcuţelor de frână.

6. Dezavantaje?

Faţă de o maşină cu motor termic nu, chiar dimpotrivă. Lipsa unei infrastructuri de încărcare cu staţii de peste 100KW. nu reprezintă un handicap real pentru Kona.

7. Merită?

DA! Fără regrete, fără păreri de rău!

2 Responses

  1. Cristian spune:

    Un articol util care spulbera miturile negative despre electrice. Unde faceți reviziile?

    • Dumbrava Andrei spune:

      La Tiriac Auto Brasov. Numai ca o sa vreau sa ma mut la alt dealer autorizat ca astia dorm in papuci. De 3 ori le-am zis sa-mi faca update la harti si nu s-au sinchisit. I-am rugat sa-mi schimbe becurile la far (H7 toate) si nu au vrut. Doar factureaza standard operatia de service indicata de producator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.