Kona Electric: teste paralele cu modelul Hybrid

Așa cum anticipa Mircea la începutul lunii iulie, odată cu primii kilometri parcurși cu modelul său hibrid, am început să adunăm informații despre cele doua variante de Hyundai Kona, pentru un studiu pe termen lung despre costul total al proprietății (TCO – total cost of ownership).

În ultimii doi ani am dedicat mai multe articole acestui subiect, comparând diferite modele cu motor termic si electric, sau cele trei variante (hibrid, plug-in hibrid si full electric) ale Ioniq-ului, bazându-ne in mare parte pe valorile de consum declarate de producători.

De data aceasta avem ocazia să comparăm informatii din viata de zi cu zi cu două modele Hyundai Kona noi, care circula în Timișoara și evadează, de câte ori au stăpânii timp, în călătorii frumoase prin țară.

Kona Hybrid: poza este făcută după o coborâre cu frână de motor „pe electroni” și nu „pe combustibil fosil”
Kona Hybrid: scurt popas pentru a admira Munții Maramureșului

Prețul de achiziție DUPĂ subvenții

Cu subvențiile acordate în 2020, Mircea pornește la drum cu o gaură mai mică cu 10.100 euro în buzunar, rezultată din diferența prețurilor de achiziție după subvenție, un avantaj economic major, ce pune serios pe gânduri majoritatea celor ce cochetează cu o mașină electrică. Nu însă pe toata lumea, peste 3.000 de cumpărători au decis in 2020 sa pornească pe calea electromobilității in România.

Convingerile ecologice și bucuria condusului terapeutic (expresia îi aparține lui Mircea) a unei mașini electrice, par să pălească in fata unei diferențe de preț atât de mare, ce este pusă pe seama acumulatorului de 64 kWh. Oare chiar așa să fie?

Kona Hybrid: rar și doar atunci când se merge lin – uneori la 100km/h mașina va intra automat în modul EV pentru foarte puțin timp, pentru a salva combustibil. Păcat ca nu este mai mare acumulatorul și motorul electric…
Kona Hybrid: În elementul ei la munte pe DJ171A – Munții Țibleșului
Coborârea pe acest drum a fost în totalitate cu frână de motor electrică, cel termic find in repaos.

Cheltuieli de înmatriculare, asigurare și parcări

La înmatriculare Tudor a recuperat 11 euro, dar a pierdut 57 euro la asigurare. Motivul pentru care diferența între costurile asigurării este atât de mare constă în faptul că modelul electric este prima mașină înmatriculată pe numele lui Tudor, așadar nu există nicio reducere de preț din partea asiguratorului.

În schimb, pentru parcare, Timișoara scutește mașinile electrice de plată, încurajând mobilitatea electrică și în acest fel, pe lângă programul de instalare a unor stații de încărcare publice.

Cheltuieli cu combustibilul și întreținerea

Diferența cea mai mare în timp va fi la costurile curente cu alimentarea, respectiv încărcarea, în funcție de kilometri parcurși.

Kona Hybrid: Consumul după ultimul drum din concediu: Bușteni – Giroc (contine autostrada).
Traseu complet: Giroc – Maramureș – Vatra Dornei – Colibița – Bușteni – Giroc

Mircea indică costuri de 107 euro ( ~2700 km parcurși, include concediul mentionat) pentru luna septembrie, în timp ce pentru Tudor energia electrică a fost pusă la dispoziție gratuit de angajator, la stația de încărcare de la serviciu.

Kona Hybrid: Adora munții, dealurile – Consumul cel mai mic pe o distanță mai mare de 100 de km înregistrat pe traseul Borșa – Vatra Dornei – Colibița (+211 m diferență de altitudine)

Alte considerații

Ambele mașini fiind noi, nu au ajuns încă la prima revizie, când schimbul de ulei și filtre vor adăuga la fiecare câteva mii de kilometri cheltuieli în contul hibridului.

Prevăzător, Mircea a achiziționat un set de roți cu anvelope de iarnă pentru 530 euro.

Pe lângă întrebările din iulie, listate mai jos, la care Mircea și Tudor vor încerca să răspundă cât mai amănunțit, ce altceva ați mai dori să știți despre viața de zi cu zi cu un hibrid și cu același model electric?

  • Mă voi apropia de consumul declarat de producător în oraș de 3,6l/100km mulțumită motorului electric ?
  • Cât de practica este Kona în oraș ?
  • Cât de scump este să întreții (TCO) un hybrid ?
  • Ce probleme pot să apară?
  • Cum este la drum lung?
  • Cât de repede… o să vreau pe full electric ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.