Bilanț aprilie – echipa el-mobil după alți 89.000 km

Luna Aprilie 2023 va rămâne în scurta istorie a proiectului Electromobilitate legată de seria de evenimente organizate în Timisoara, locul unde a fost lansat în 2018.

După întâlnirea cu presa, studenții și cadrele didactice de la Politehnica timișoreană în 2019, echipa proiectului a făcut un ”ocol” de peste 2 milioane km 100% electrici, în care a acumulat experiențe și date statistice de la utilizatorii de automobile electrice săptămânal.

Informațiile transmise de participanți au fost structurate pe echipe și consemnate de diverși colegi-autori în cronici săptămânale, care descriu cazurile particulare de utilizare ale mașinilor noastre. Împreună cu impresiile culese din călătorii mai lungi și cele legate de revizii, service și costuri, cronicile reprezintă fragmente de istorie eletromobilistică văzută de la volan, așa cum este acuma la început de drum în România, cu bune (costuri) și mai puțin bune (încărcare și service).

Echipa proiectului în luna aprilie

Am scris în diferite ocazii, despre fluiditatea echipei participante. Pe măsură ce unii colegi finalizează stagiul de 12 luni, convenit cu fiecare la începutul colaborării, alți proprietari își manifestă interesul de a participa la proiect.

Va amintiți probabil că în luna martie, echipa activă, din punct de vedere al raportărilor săptămânale și lunare, s-a întărit cu trei colegi și trei modele cunoscute:

  • Mihai (Bacău) cu Enyaq;
  • Andrei (Galați) cu Renault Zoe;
  • Florinel (Timișoara) cu Hyundai Kona.

Luna Aprilie a fost marcată de alt fenomen interesant în lumea electromobiliștilor, cel care consemnează rolul de deschizător de drum al Spring-ului în România și nu numai.

  • Marcel (Deva) a trecut de la Dacia Spring la Renault Megane;
  • Octavian (Sibiu) a renunțat la Outlander-ul PHEV și Spring pentru achiziția unei Tesla Model Y LR.

In plus, alți doi proprietari de Spring ni s-au alăturat în luna aprilie: Ionuț (Pitești) și Răzvan (Berceni). Bine ați venit Ionuț și Răzvan în echipa noastră!

Un caz aparte, este cel al colegului nostru din Fălticeni, Mihai, care după ce a ajuns cu Springul tatălui său la Berlin, a decis să înlocuiască bătrânul Sandero cu un Spring nou, pentru naveta zilnică.

Albastru – localitățile de reședință ale participanților la proiect; Roșu – locațiile evenimentelor organizate de echipa proiectului Electromobilitate

Echipa din luna aprilie are 43 participanți, plus un invitat din Michigan (Răzvan-BMW iX), cu 19 modele BEV diferite și următoarea configurație:

  1. Hyundai Kona – 7 participanți din Sibiu, București (în prezent Elveția), Cluj, Câmpina, Dej, Baia Mare și Timișoara;
  2. Kia Niro – București;
  3. ID.3 – 4 participanți din București (1), Cluj (2) și Timișoara,
  4. ID.4 – Cluj;
  5. IONIQ 5 – 2 din Timișoara;
  6. Hyundai Ioniq – Craiova;
  7. Peugeot 208 – Timișoara și București;
  8. Opel Corsa – Alba Iulia
  9. Renault ZOE – 3 participanți din Crivina (PH), Târgu Mureș și Galați;
  10. VW e-Up – 2 participanți din Cluj și Râșnov (BV);
  11. Skoda Citigo – Timișoara;
  12. Dacia Spring – 5 participanți din Deva, Fălticeni, Sibiu, Pitești și Berceni;
  13. Tesla Model 3 – 5 participanți din Câmpina, București (2), Sibiu și Motor City (Detroit, Michigan);
  14. Tesla Model Y – 3 participanți din București, Brașov și Sibiu;
  15. Renault Megane – 2 participanți Ineu (AR) și Deva;
  16. Fiat 500e – Timișoara;
  17. Volvo XC40 – București;
  18. Skoda Enyaq – Bacău;
  19. BMW iX – Motor City (Michigan).

Parcursul și consumul din luna aprilie

Pentru modelele marcate cu * (steluță) rezultatele sunt parțiale, fie pentru că au fost vândute în decursul lunii, fie pentru că au început colaborarea pe parcursul lui aprilie. Împreună, cei 44 participanți au acumulat aproape 90.000 km cu un consum mediu de 15.4 kWh/100km, față de 73.400 km și 16 kWh/100km în martie.

Cu precizarea că aceste clasamente se doresc a fi doar o reflectare a datelor comunicate în fiecare lună, subliniez că nu există o ”competiție” pentru cel mai lung parcurs sau cel mai mic consum. Fiecare participant este încurajat să utilizeze mașina după nevoile proprii, cu tot confortul și plăcerea condusului tăcut, pe care doar un automobil electric o poate transmite.

Despre impactul scăderii consumului asupra costurilor de încărcare vom discuta în al doilea episod al bilanțului, în care vom analiza și rezultatele pe termen lung, începând din 2021, primul an în care am colectat informații despre cheltuielile de încărcare.

Invitație la CoBuild – Ciugud

Dacă la finalul bilanțului pentru luna martie vă invitam la Earth Day 2023 – Timișoara, de data aceasta destinația este Alba Iulia – Ciugud, unde vom fi prezenți în 13 mai, începând cu ora 10, în parcarea de lângă intrarea la CoBuild.

Cele mai bune și directe informații despre utilizarea oricărui model electric, ce participă la proiect, le veți afla direct de la colegii noștri, prezenți la întâlnirea cu publicul.

Aduceți cu voi multă curiozitate și întrebările legate de noua tehnologie, iar noi venim cu experiența acumulată zi de zi în peste 2 milioane kilometri parcurși 100% cu energie electrică în România și țările vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.