Retrospectivă 2020-2023 costuri cu încărcarea

Bilanțul primului trimestru din 2023 începea cu următoarea subliniere a importanței contabilizării costurilor cu încărcarea:

Gaura din buzunarul fiecăruia nu poate fi contestată, discutată și dezbătută. Nu face parte dintr-una, sau chiar mai multe conspirații mondiale și nu poate fi ignorată, așa cum se întâmplă cu impactul emisiilor din transport asupra mediului.

In plus, poate fi calculată mult mai simplu, până și de cei ce se zbârlesc continuu la subvențiile acordate pentru punerea pe picioare a mobilității electrice, dar pe care nu-i afectează sumele de zeci de ori mai mari, ce continuă sa fie pompate în industria petrolului, după mai bine de 100 ani.

Costuri cu încărcarea în luna martie și primul trimestru 2023

Incepând din 2020 am urmărit costurile comunicate de participanții la proiectul Electromobilitate și am prezentat periodic concluzii. Câteva aspecte s-au clarificat destul de repede:

  1. Costul depinde de sursa de încărcare, mai mult decât de consumul mașinii.
  2. Costul variază considerabil între sezonul cald și cel rece, datorită creșterii consumului dar și al pierderilor la încărcare, mai mari la temperaturi scăzute.
  3. Costul încărcărilor pentru călătoriile din străinătate au fost în general mai mari, decât cele din țară.

Costuri 2020

Restricționată de primul lock-down din 2020, bucuria primilor kilometri parcurși de Laura și Doina cu Peugeot 208 și Skoda Citigo, sau Paul și Attila cu Konele lor, nu au avut în centrul atenției costurile. Puținele stații, existente atunci la Kaufland, care ofereau încărcare gratuită nu erau aglomerate, iar prețul energiei electrice acasă era convenabil, comparativ cu alternativa carburanților fosili.

Pe măsură ce echipa a crescut, am avut suficiente date pentru o privire statistică, unul din primele articole pe această temă fiind:

La doar două luni după publicarea primelor date, electro-bobocii noștri s-au ciocnit de primul sezon rece, primit cu frisoane la vederea scăderii rapide a autonomiei afișate la bord, mai ales după distanțe scurte parcurse în oraș. Într-un alt articol de sinteză scriam:

Este cât se poate de firesc ca la începutul sezonului rece discuțiile proprietarilor de automobile electrice gravitează în jurul temelor despre creșterea consumului și scăderea autonomiei.

Această realitate, combinată cu încărcarea mai lentă, nu pare o propunere prea convingătoare pentru cei învățați cu ușurința alimentării cu benzină sau motorină și mai ales cu omniprezența stațiilor de carburanți. Că nu a fost întotdeauna așa și că Marta Benz a cumpărat benzină de la farmacie, pentru prima călătorie cu un vehicul propulsat de un motor termic, se uită ușor.

La fel de ușor se uită că dezvoltarea rețelelor rapide de încărcare înghit sume considerabile și uneori se rătăcesc în hățișul aprobărilor birocratice. Marile firme auto au lăsat rețelele pe seama „altora”, așa cum de benzinării s-au ocupat „alții”.

Cheltuieli cu energia electrică între 10 și 17 RON pentru 100 km în noiembrie – noiembrie 2020

O scurtă privire la 2021

In 2021, restricțiile s-au redus, călătoriile s-au înmulțit și, pe lângă articole lunare dedicate costurilor și includerea lor în rapoartele săptămânale ale echipelor, o sinteză după prima jumătatea a anului am ajuns la concluzia:

De unde se poate informa o persona interesată de autovehicule electrice pentru alegerea unui model potrivit nevoilor proprii? Există numeroase surse serioase de informare, dar în prezent par dominate de You Tube și titluri bombastice, care se răspândesc cu mare viteză în media socială.

Proiectul Electromobilitate și-a propus să culeagă informațiile direct de la proprietari, pentru simplul motiv că nu pot fi suspectați că au fost plătiți să laude un produs, dimpotrivă au dat bani mulți pe modelele alese. Din cauza prețurilor mari de achiziție și așteptările sunt ridicate, dar realitățile de zi cu zi nu sunt întotdeauna pe măsura promisiunilor.

Prima jumătate de an – costuri și cazuri extreme de utilizare (episodul 3) – iulie 2021

HEV vs. BEV

Începută în septembrie 2020, când Mircea și Tudor, amândoi din Timișoara, au achiziționat câte o Kona, comparația costurilor hybrid vs. electric a ajuns după 13 episoade la următorul rezultat:

2022 și impactul conflictului din țara vecină

Tragedia umană stârnită pe 24 februarie 2022 de războiul din Ucraina a avut conotații economice cu efecte majore în Europa și nu numai.

Scumpirea speculativă a energiei, atât electrice cât și a carburanților, a fost primită cu multă neliniște de toți cei ce depind de un mijloc personal de transport pentru deplasările la locul de muncă. Chiar dacă drumețiile la sfârșit de săptămână și călătoriile lungi în vacanțe pot fi reduse, nevoile zilnice rămân consumatoare de combustibili sau electroni.

Articolul de căpătâi al anului 2022 pe tema costurilor, minuțios documentate de Andrei cu datele culese din cea mai intensă exploatare (la vremea aceea) din echipa proiectului, conține cinci lecții memorabile pentru toți cei interesați de subiect.

Citez aici doar una din ele, la care voi reveni:

Lecția 3: Chiar și cu panouri (fotovoltaice), ponderația este soluția. Cea mai ieftină energie electrică, este energia pe care ai salvat-o de la consum.

Andrei Dumbravă – 5 lecții învățate cu electrica, în plină criză a pieței energetice

După un serial cu șapte episoade lunare, a devenit tot mai clar că impactul scumpirilor pentru energia electrică a fost suportabil, atunci când majoritatea încărcărilor se fac acasă sau la locul de muncă, prin încărcări lente, de atlfel foarte utile și pentru sănătatea pe termen lung a acumulatorului.

In acest context, colegii care, pentru economie de timp într-o călătorie lungă, au încărcat la stații ce par prohibitiv de scumpe, sau în străinătate, au ajuns la concluzii asemănătoare, privind media cheltuielilor pe durate mai lungi:

In plus, am solicitat ajutorul colegilor care utilizează în paralel automobile electrice și modele echipate cu motoare termice, pentru a afla direct de la sursă cum arata bilanțul costurilor lunare pentru energia electrică și carburanți fosili:

Încărcarea de la soare

O reacție firească la scumpirile succesive, a fost dorința de a avea o sursă proprie de energie, independentă de speculațiile pieței de energie. Rând pe rând tot mai mulți colegi au anunțat punerea în funcțiune a unor instalații foto voltaice, schimbul de informații și experiență fiind unul din subiectele preferate de dialog.

Până în ziua de astăzi rămâne deschisă discuția despre costul energiei produse cu propria instalație, care pe lângă scopul principal, cel de acoperire a nevoilor casnice, furnizează și o parte din nevoile de încărcare:

Studii de caz

Investindu-și timpul pentru a informa pe cei interesați, mai multi colegi au documentat costurile cu încărcarea pentru cazul propriu de utilizare. Din colecția de articole listate mai jos, despre Spring, Kona, VW e-Up, dar și modele hibride și PHEV (hibrid lug-in), este ușor de recunoscut că, la fel cum consumul depinde de stilul de condus și cazul de utilizare, și costurile pot varia într-o plajă largă de valori, în funcție de sursa de încârcare și, în mai mică măsură, de consum.

Costuri cu încărcarea în luna aprilie 2023

Dacă primele trei poziții din lista de mai sus, sunt ocupate după încărcări multiple sau 100% în străinatate (Dan – Kona, Elveția), plaja largă de valori de la 0 la 17.34 RON/100km vine să întărească cele afirmate de multe ori: Cazul de utilizare și sursa de încărcare determină costurile.

Deși percepția generală, de multe ori plină de Schadenfreude (bucuria de necazul altcuiva), că s-a terminat cu ”mocangeala” este predominantă, în realitate 8 din 31 colegi au raportat costuri zero în luna aprilie, ca urmare a încărcărilor la:

  • locul de muncă;
  • acasă de la panouri fotovoltaice;
  • la stații publice unde energia este achitată de Primărie sau cu cupoane.

In total, colegii cu costuri zero în aprilie au parcurs 13.860 km (15.5%) din totalul de 89.340 km raportați de echipa participantă. E drept că înghesuiala este tot mai mare la stațiile publice gratuite și la fiecare final de lună se fac schimburi de cupoane, rămase neutilizate de cei fără timpul și răbdarea necesară vânătorii de stații gratuite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.