„Cerere in crestere pentru electromobilitate in Germania”

Nu este o gluma de 1 Aprilie, ci titlul unui comunicat de presa publicat cu doua zile inainte de data pacalelilor de grupul Volkswagen. Ce ne facem acuma cu expertii care incercau sa ne lamureasca ca nu exista cerere pentru automobile electrice in Europa?

Nu exista cerere din partea clientilor pentru automobile electrice cu acumulatori. De loc.” (There are no customer requests for BEVs. None.) “Exista solicitari din partea legiuitorilor, dar nu din partea clientilor“(There are regulator requests for BEVs, but no customer requests.)”

Klaus Froelich – director R&D BMW

Din fericire nu suntem singurii care nu reusim sa trecem peste indignarea generata de atata obtuzitate la dezvoltarea recenta a pietii, din cauza experientei nefericite cu propriul model BMW i3, al carui sef de proiect a fost dl. Froelich.

Inlocuirea lui Klaus Froelich cu un verteran al electromobiltatii, Frank Weber, venit de la GM si botezat de colegi „Mister Volt”, pentru contributia la proiectul Chevy Volt/Opel Amepra, ne da speranta ca spiritul inovativ de la BMW va fi din nou coagulat in jurul unor proiecte promitatoare.

Cine stie? Cand goarna din Muenchen va rasuna destul de tare, este posibil ca fosti experti BMW, imprastiati pe la startup-uri chineze, sa revina acasa, ca sa readuca firma bavareza in varful competitiei electrice, asa cum pornise la drum odata cu lansarea modelelor i3 si i8.

Tonul comunicatului de presa VW ne aduce aminte de surpriza manifestata de managementul Porsche, cand au inregistrat dublul comenzilor pentru Taycan fata de planul initial de productie, stabilit pe baza prognozelor „expertilor” de la marketing.

Am mai auzit voci suprinse si la grupul PSA, cand au constatat ca mai mult de 10% din clienti intr-adevar doresc varianta electrica a noului e-208, cand de fapt 10% era aproximativ tot ce aveau nevoie pentru a evita amenzile pentru depasirea plafonului de CO2.

Existenta cererii a fost demonstrata cu varf si indesat de Tesla cu Model 3, un automobil electric performant, dar vandut la suprapret din lipsa unei concurente pe masura, fara dealeri si din pacate fara o retea acoperitoare de service-uri.

Presa germana asmutita de industria auto, furnizorii de componente de motor si bineinteles interesele petrolisitilor a defaimat ani in sir automobilele electrice, impregnand imaginatia opiniei publice cu celebrul calificativ „Autobahnuntauglichkeit” (este un singur cuvant!).

Mai pe romaneste, un fel de nepotrivire de caracter intre o masina electrica si vitezele mari cu care se circula pe autostrazile de o calitate exceptionala. In realitate, asta se intampla doar uneori, doar unde nu sunt restrictii sau santiere si doar daca si traficul permite sau nu este cumva „Stau” (alta institutie sacra germana, a carei lungime sau durata se anunta obsesiv pe posturile de radio).

In felul acesta s-a generat un cerc vicios in care publicul critica masinile electrice fara sa le cunoasca, doar fiindca citisera in redutabilele bastioane ale jurnalismului auto german ca dieselul este bun si mai ales curat, iar motoarele electrice sunt utile doar pentru aspiratoare, masini de gaurit si rasnite de cafea, dar in nici un caz pentru Autobahn.

Acesta este si adevarul, Dieselul este motorul cu ardere interna cu cel mai bun randament si cu emisiile cele mai reduse de CO2. Din pacate cuiva i-a venit idea sa triseze si sa instaleze dispozitive de trucat emisiile si sa-l declare aproape un fel de „aparat de curatat aerul” .

Aparent un mare succes, pana a izbucnit scandalul Diesel in SUA, dupa care s-a extins global. Recent responsabilul cu finantele la VW anunta ca nota de plata pentru inselatorie a atins pana acuma 31 miliarde de euro si circul proceselor si investigatiilor continua nu doar la VW, ci si la alti producatori.

Noul VW eUp! – 61 kW (83CP), 260 km autonomie WLTP

Fiindca orice criza deschide o oportunitate, VW a pierdut rapid doi CEO si la conducerea firmei a fost adus de la BMW Herbert Diess, care a devenit de voie, de nevoie, arhitectul celei mai mari si radicale transformari, de o anvergura fara precedent, care urma sa puna grupul Volkswagen in fruntea electrificarii.

Cu multa opozitie interna, suspiciune externa si priviri mirate ale publicului, care a fost educat sa deteste modelele electrice (e drept ca nu erau „made in Germany”), Herbert Diess a reorientat corabia aflata in deriva si la salonul auto de la Frankfurt editia 2019 a etalat SASE modele electrice din noua generatie, gata de productie.

Primul a fost Audi e-Tron, al doilea Porsche Taycan, urmat de tripleta mini de oras VW e-Up!, Seat Mii si Skoda Citigo si candva (cand se vor rezolva problemele de soft) va ajunge la ublic pivotul revolutiei electrice la VW, noul ID.3, a carui productie a inceput in 4 noiembrie 2019 la Zwickau.

Iata ce ne spune comunicatul VW:

Inca dinaintea lansarii noului ID.3 in vara, cererea pentru electromobilitate a crescut considerabil in Germania: deja fiecare a doua comanda pentru modelul up! este variana electrica, aproximativ 20.000 de comenzi au fost receptionate.

Even before the launch of the new ID.304 this summer, the demand for electric mobility has considerably increased in Germany: already every second order for the up! model series is for the fully electric version, around 20,000 orders have been received.

In continuare comunicatul arata ca pretul de vanzare recomandat 21.975 euro va fi redus considerabil (30%) prin subventia acordata pentru automobile electrice in Germania (6570 euro). Asigurarea favorabila, absenta taxelor si a schimburilor de ulei sunt argumente aduse de VW in favoarea micutului automobil electric de oras.

Oare de cate ori am enumerat aceste avantaje in cei doi ani ai proiectului Electromobilitate, generand zambete ingaduitoare sau critici aspre in media sociala?

Si totusi, daca nu este o gluma de 1 Aprilie, grupul VW pare foarte decis sa promoveze pe toate caile nou gama de modele electrice, care promite sa supratureze piata mobilitatii electrice. Limita e cerul! … sau livrarile de acumulatori din Asia.

Dar asta este alta poveste, cea despre cum a ratat industria auto europeana sa imbratiseze electromobilitatea la vremea potrivita, cu resurse umane si investitii pe masura unei transformari radicale, nemaiintalnita in ultimii 100 de ani, a carei inima este acumulatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.