Roboți și mașini electrice, un eveniment care reunește tehnologii și generații. Articolul de față face un rezumat al drumului parcurs, datele extrase de pe acest drum și o parte din motivarea pentru un astfel de drum.
Seria generată de evenimentele din Deva, Hunedoara și de pe Transalpina are câteva articole publicate și o să vă recomand să culegeți informații din acestea.
- Roboți și mașini electrice la Deva în cifre și imagini
- Transcarpatica IV – în prima zi de toamnă cu ”electricele” pe Transalpina
- Roboți și mașini electrice – ID.3 cu emoții
- Nissan LEAF – primele călătorii mai lungi (episodul 1)
- Nissan LEAF – Deva-Rânca-București (episodul 2)
- Despre roboți, mașini și ghicitul în electroni
- Echipa Spring la Deva – ”nu poate șoferul cât poate duce Spring-ul”
- Megane, LEAF și MG4 – Grupa Mijlocie 100% prezentă la Deva
Fiind un eveniment cu mulți participanți informațiile și opiniile fiecăruia sunt importante. Chiar și imaginile vorbesc, iar cuvintele pot fi de prisos câteodată.
Kona, din nou la Deva
Pentru Kona este a doua deplasare la un eveniment din Deva. Prima deplasare a fost de unul singur în primăvară, cea de față împreună cu familia. Fiind așa aproape este practic greu să nu participăm 🙃
Traseul parcurs în weekend-ul 21-22 septembrie este cel alăturat. Au mai fost drumuri locale, lucru care a mai adăugat la parcursul total.
Mașina oferă mai multe informații, din care am făcut un mic tabel.
Am încărcat acasă 26 kWh la un cost pe care nu-l cunosc la acest moment. In funcție de factura pentru energie electrică de pe septembrie. 17 RON se referă la un cost care a fost prezent în trecut pe facturi.
29 kWh am încărcat la Eldrive Hunedoara cu un cost de 62 RON si 35.3 kWh la e-Charge Sebeș cu un cost de 88 RON.
Per total excursia de 627 km a consumat 90.3 kWh la un cost de 168 RON, adica 27 RON/100km. Fără codoi sau alte emisii de eșapament, vorba aia 🤪
Un consum ponderat de 16.3 kWh/100km este destul de bun, având în vedere un traseu care include autostradă. Îmi era dor de un astfel de consum.
Trans Carpatica IV
Ziua a doua din weekend ne-a găsit grupați și pregătiți pentru o plimbare în echipă. Șapte mașini au plecat din Deva, iar din Hațeg l-am preluat si pe Alex, Spring (AB). Nu, nu, bus-ul electric nu a venit cu noi, dar mi se pare important să apreciem eforturile de electrificare ale autorităților locale.
Traseul Trans Carpatica IV a inclus segmente din Transalpina după cum se vede mai sus pe captura cu traseul parcurs.
Din Hațeg spre Petroșani, pe Cheile Jiețului, 131 km pentru o urcare până în apropiere de Rânca, cu un consum de 19.9 kWh/100 km. Unul normal, luând în calcul o diferență de nivel de aproximativ 1.800 m.
Pe coborâre am avut două segmente. Primul de 20 km, urmat de o pauză pentru distracție pe Lotru (o ocazie excelentă de a încerca apa rece ca gheața de la munte!). Al doilea segment de la Lotru la Sebeș.
Consumul ponderat pe coborâre a fost de 3 kWh/100 km. De la peste 2.000 m la 255 m. Îmi imaginez la astfel de coborâri recuperări de combustibil. Recuperarea e bună! 🙂
Pentru cine ține socoteala am tranzitat județele Cluj, Alba, Hunedoara, Vâlcea, Gorj și Sibiu în drumul nostru.
Întâlniri cu rost2
Cu rost2? Ce o mai fi și asta? Un fel de codoi? Nici vorbă! Pentru că ne plac deplasările cu rost tragem din fiecare o concluzie clară:
Plec de aici cu toate informațiile necesare pentru decizia de a trece pe electric! participant la eveniment
Discuțiile despre automobile electrice, baterii și poluare le știm de la celelalte participări la evenimentele din seria ElectRoMania. Discuțiile între noi iar le cunoaștem, fiecare iterație e o plăcere. Ne umplem de energie după toate aceste discuții, dar mai e ceva special. Un rost pentru …
… generațiille următoare
Tinerii prezenți la acest eveniment, copii prezenți printre noi au avut ocazia să culeagă informații de la o echipă care a strâns 1.276.484 km doar cu mașinile prezente la eveniment. Proprietari-voluntari care au ales să împărtășească conviețuirea de zi cu zi cu o mașină electric pentru ca noi, toți ceilalți, să ne facem o idee despre cum ar fi cu o electrică.
Au primit informații din parte echipei noastre și experiențe la bordul mașinilor prezente la eveniment tinerii de la CND Deva și locuitorii Devei care au fost interesați de eveniment:
Tinerii de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara:
Piticii atrași de roboți și mașini electrice:
Noi am primit informații despre roboți și am experimentat mișcările lor. Curiozitatea celor mai mici participanți a fost hrănită de membrii echipelor de robotică de la CND Deva. Cu răbdare și cu zâmbetul pe buze!
Nu ascund faptul că aceste drumuri cu rost la Deva au generat emoții și articole:
Închei cu imaginea oferită de Alex, Spring (AB), după prima participare la un eveniment organizat de echipa noastră, care nu are nevoie de explicații.
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂