Când în aceeași frază regăsim numele campioanei mondiale a înmatriculărilor electrice, Model Y, și cel care a câștigat titlul de Mașina Anului 2022, IONIQ 5, inima de electromobilist bate mai repede.
Dacă mai aflăm și că vor fi prezente la întâlnirea din 18-19 februarie la Vatra Dornei, avem două motive în plus să participăm la primul eveniment din 2023 din seria ElectRoMania, ajunsă la a șasea ediție. Despre alte întâlniri remarcabile, cum sunt cele două Springuri care au ajuns în Germania și cvartetul colegilor care au parcurs, începând din 2020, o distanță egală cu cea la Pământ la Lună am scris recent:
- Trei Kone și un ID.3 prezenți la Vatra Dornei
- Întâlnire la Vatra Dornei cu cele două Dacia Spring care s-au plimbat în Germania
Evenimentul de la Vatra Dornei coincide cu cinci ani de la publicarea primului articol, din seria de peste 2100 scrise până astăzi de 76 autori în cadrul proiectului Electromobilitate. In februarie 2018 am pornit la drum cu obiectivul de a informa și educa publicul despre conviețuirea cu un automobil electric în România, din perspectiva proprietarilor.
Evenimentul din Țara Dornelor este un nou pas pe această traiectorie, ce continuă sa fie importantă pentru adoptarea mobilității electrice și a turismului ecologic.


In parcarea pârtiei Veverița, sâmbătă 18 februarie, începând cu ora 10, aveți ocazia să întâlniți proprietari de modele electrice foarte îndrăgite în România, de la Dacia Spring, Hyundai Kona, VW ID.3, Renault ZOE, până la cele două mari (la propriu și la figurat) vedete internaționale Model Y și IONIQ 5.
În plus, prima Skoda Enyaq participantă la proiect revine în comunitate cu noul proprietar din Bacau. In acest fel înregistrăm o noua premieră, cea a unui automobil care aduce doi colegi în echipă, exemple cu același coleg participând cu mai multe modele fiind mai des întâlnite, după cum veți vedea de îndată.
Să facem cunoștință cu reprezentanții din Grupa Mare:
Cristian – Model Y Performance, Brașov


Cristian ni s-a alăturat relativ recent, în august 2022, cu prima Skoda Enyaq din proiect. Da, este mașina de care scriam mai sus că va veni la Vatra Dornei cu noul proprietar din Bacău și va continua participarea la proiectul Electromobilitate, întreruptă în luna decembrie 2022, atunci când Cristian a decis să treacă la Model Y.
Despre scurta, dar foarte activa participare a campioanei mondiale a înmatriculărilor, cu Cristian la volan, la diferite activități din cadrul proiectului, aflați din articole dedicate de colegi, sau scrise chiar de Cristian, și din cronica Grupei Mari redactată de Laurențiu (VW ID.4, CJ).
Cronicile săptămânale cuprind experiențele trăite cu gama celor mai mari mașini din proiect: Kia Niro, VW ID.4, IONIQ 5, Tesla Model Y și Volvo XC40.
- Primii mei 10.000 km cu Tesla MY Performance în România
- Testul 3Y-KID – deplasarea în regim mixt a 4 electrice
- Model Y, IONIQ 5, Megane și ID.3 – test paralel în condiții extreme
- Tesla, IONIQ, Volvo, VW și Kia Niro la început de Februarie
- Bilanțul lunii ianuarie pentru echipa Tesla
Tudor – IONIQ 5 RWD
Tudor a făcut parte din grupul de studenți din Timișoara care au participat în martie 2019 la o lucrare de laborator de la Politehnica timișoreană. Am prezentat atunci pe Ionică (Hyundai Ioniq model 2018) și TM 3 (Tesla Model 3 long range, tracțiune spate), cele două modele care au introdus sute de persoane în universul mobilității electrice moderne, prin test drive-uri pe două continente.
La scurt timp după evenimentul de la facultate, ne-am reîntâlnit la Brebu (CS) pentru primul eveniment ElectRoMania, unde Tudor și alți 20 de invitați au avut ocazia să călătorească pe traseul sinuos din Parcul Național Semenic cu Tesla Model 3, Renault ZOE, BMW i3 și Hyundai Ioniq.
După eveniment, în cunoștință de cauză, Tudor a decis că Ioniq-ul este cea mai potrivită alegere pentru nevoile de atunci și din acel punct s-a născut colaborarea la proiectul Electromobilitate, care a devenit ulterior o integrare cu proiectul.
Pe parcursul ultimilor patru ani, Tudor a contribuit cu 65 de articole publicate pe blog și cu informații săptămânale despre Ioniq model 2019 în primul an, Kona model 2020 în al doilea și IONIQ 5 începând din octombrie 2021. In plus, ne-a transmis informațiile despre mașina Laurei, un Peugeot e-208 simpatic foc și tare pofticios iarna.
Profesional, Tudor și-a scris lucrarea de licență pe tema necesității de extindere a rețelei de încărcare din județul Timiș, pentru a ține pasul cu ritmul ridicat al înmatriculărilor de noi modele electrice. Deloc întâmplător, activitatea sa în cadrul firmei timișorene lektri.co este axată pe proiectarea, producția și instalarea stațiilor de incarcare. În plus, RO e-mobility index publicat lunar de lektri.co, poartă semnătura lui Tudor.
Activitatea sa în cadrul proiectului Electromobiltiate s-a extins de la comunicarea informațiilor săptămânale și publicarea experiențelor cu patru modele 100% electrice și PHEV-ul tatălui său, utilizate pentru zeci de mii km (Ioniq, Kona, IONIQ 5 și Peugeot e-208), la organizarea numeroaselor evenimente, unde participă împreună cu familia.
În rezumat, doamnelor și domnilor la Vatra Dornei veți întâlni pe Mr. Electromobilitate în persoană, împreună cu echipa de pasionați poznași și electrificați din cadrul proiectului nostru.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.