#konaşii: Frunze ruginii cad precum autonomia. Impresii după 60.000 km cu Kona.

Mult timp a mai trecut de când nu am mai venit cu actualizări despre consumul Konei, dar calendarul a fost destul de plin iar din punct de vedere electromobilistic, în comunitatea konaşilor s-a cvasi-instaurat o stare de normalitate şi… monotonie… Discuţiile sunt mai mult despre trasee şi locuri bune de mâncat, discuţii pe marginea diverselor ştiri şi noutăţi, impresii din concedii şi eventual ceva experienţe cu service-urile prin care trebuie să trecem pentru a ne efectua reviziile. Perioada de bravare în consum şi distanţe s-a atenuat considerabil.

De la ultima mea relatare, pe la noi a ajuns şi toamna! Dimineţile sunt mai reci, zilele răcoroase şi ploioase se înmulţesc iar în koniţele noastre vedem din ce în ce mai des că instalaţia de climatizare pompează mai mult căldură decât aer condiţionat, asta crescând consumul mediu general cu 1-2 KWh, lucru vizibil şi în graficul de mai jos.

Din păcate, în flota noastră încă nu avem consumuri raportate de modelul fabricat în 2021, ceea ce înseamnă că toţi am trecut deja printr-un sezon rece iar creşterea consumului nu ne alarmează. Ştim că pe timp de iarnă koniţele sunt foarte eficiente, 300 km fiind posibili cu 80% din capacitatea bateriei.

Nu uitaţi, oricând, puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!

Dan (B): 341 Km parcurşi cu un consum mediu de 13,6 KWh/100Km
Săptămâna aceasta a fost destul de răcoroasă, maşina pornind automat încălzirea habitaclului pentru a ajunge la temperatura setată în maşină (21-23°C).
Am încărcat de două ori acasă, totalizând 55,58KWh cu un cost estimativ de 41,13 RON şi o dată la Kaufland, gratuit.

Tudor (TM): 167 Km parcurşi cu un consum mediu de 13,6 KWh/100Km
O săptămână relativ monotonă dpdv al drumurilor, singura zi animată a fost vineri când Dan a oferit un drive test unei colege.

Andrei (BV): 1904 Km parcurşi cu un consum mediu de 13,9 KWh/100Km
Săptămâna asta a fost una mai ciudată şi dovada clară că amânatul unor lucruri ţi se întoarce de nu-ţi vine a crede… Aşa că, după nişte zile de concediu medical în care abia am putut ieşi din casă cât să nu-mi moară căţeaua de foame, week-end-ul ăsta am alergat de nu mi-a venit a crede pentru a rezolva diverse treburi. Sâmbătă, de la Sebeş la Bucureşti am zis să merg pe Transalpina, că nu am apucat să o mai revăd de mulţi ani. Pe DN7 era cam înroşit traseul, aşa că nu cred că am pierdut aşa mult timp. Oricum traseul a fost la superlativ, peisajul divin.

De la ultima relatare am mai făcut un update la navigaţie. Update-ul îl găsiţi aici iar pentru instalare urmăriţi tutorialul. Update-ul nu este major, dar rezolvă bug-urile raportate din ediţia precedentă

Din august şi până acum am trecut şi peste revizia de 60.000 Km. Am făcut-o la Neo Motors în Bucureşti şi cu tot cu un set nou de ştergătoare a costat 738,24 RON.

Maşina încă merge impecabil, bateria nu are semne de oboseală, doar Michelin-urile le cam aud că se chinuie pe curbe, atunci când sunt în modul Sport. Următoarele anvelope de vară sigur nu vor fi din ediţia eco. Nişte porcării sinistre… La dimensiunile astea, după aproape 35.000km nu ar avea voie să dea vre-un semn de oboseală.

La aproape 60.000 km ce pot să spun despre Koniţă… Dacă aş fi în locul lui Matt Watson la CarWow, aş concluziona scurt: „just go ahead and BUY IT!

Şi deschid o discuţie despre cât de scumpe sunt cu adevărat maşinile electrice. Trec peste faptul că vorbim totuşi de o maşină de peste 200CP cu mai toate dotările posibile (adică zău… n-am scaune ventilate, trapă şi ACC).

Cât despre cum sunt distribuite costurile de până acum, exceptând costurile cu încărcarea, avem:

Oare ce cazan, cu câţi km daţi înapoi, mi-aş fi putut lua cu 13k eur, acum un an, care să aibă cam aceleaşi dotări cu Kona? Şi cât cheltuiam cu el până acum? Să zicem şi că mi-aş fi luat o maşină termică nouă – oare ce TCO aveam până acum?

Ăsta este genul de calcul, cu cifre reale, că o electrică este la ora actuală nu este scumpă. Cu siguranţă dacă extindem acest calcul şi la alte modele/categorii de maşini, ajungem la aceleaşi concluzii. Bineînțeles, asta sub condiţia tichetului Rabla+. Dar şi dacă am elimina Rabla+ dar am taxa corect poluarea şi am asigura transparent şi incoruptibil inspecţiile tehnice periodice, vă asigur că nu ies bine deloc termicele.

Ştiu că rămâne inevitabil întrebarea „Da bre, dar mai ai de plătit leasing mult şi bine de aici încolo„. Dar o să răspund sec: „Da bre, dar valoarea de revânzare a maşinii e mare decât restul de plată şi mâine dacă predau/achit leasing-ul rămân cu un profit frumuşel”.

Ah… şi calculul ăsta poate pentru unii relevă că o maşină nouă, nu e chiar aşa de scumpă. Având experienţe şi cu maşini SH, pot să confirm că, indiferent de tehnologia maşinii, o maşină nouă, cu garanţie, asigurată şi întreţinută corect este mult mai ieftină decât o maşină luată la loteria băbuţelor devoratoare de Lidl din Germania.

Bineînţeles, pentru a finanţa o maşină nouă este nevoie să fii bancabil şi pentru unii asta poate reprezenta o problemă fundamentală.

Pentru cei care nu cunosc istoricul maşinii mele, le reamintesc că am primit-o pe 27.11.2020 şi am documentat următoarele:

  1. Kona la 10.000 Km – 29.01.2021
  2. Kona la 20.000 Km – 23.03.2021
  3. Kona la 30.000 Km – 06.05.2021
  4. Kona la 50.000 Km – 31.07.2021

4 Responses

  1. Vasile Ciurea spune:

    Hello!
    Kona fabricat in anul 2021 are alte consumuri/caracteristici?

  2. Dumbrava Andrei spune:

    Pare sa aiba consumuri mai bune si autonomie mai mare… nu cu mult mai bune, dar cam 4-8% pe timp de vara tot are….

    Bine, depinde mult si stilul de mers,

  3. Vasile Ciurea spune:

    Bună Konaș Andrei,

    Am înțeles că versiunea 2021 este doar un facelift pe grila fata, interior cu bord digital full și faruri.

  4. Dumbrava Andrei spune:

    Buna!
    Din ce observ pe la posesori de model 2021, Hyundai pare sa mai fi optimizat ceva pe la materiale, pe la anumite componente de suspensie si asa au mai scazut greutatea masinii. Nu cu mult, dar cu suficient cat sa o faca putin mai eficienta.

    Din punct de vedere al utilizatorului, diferentele sunt minime si in mare parte da, se refera la restilizarea masinii (fata/spate), display digital pentru ceasurile de bord (desi sincer sa fiu…. nu ma impresioneaza) si, poate cel mai important, in Romania, toate MY2021 au venit cu BlueLink, ceea ce inseamna ca poti folosi aplicatia mobile pentru controlul masinii. Eu de ex nu am BlueLink ca pana acum nu a livrat Hyundai in RO masini cu BlueLink. Si nici nu poate fi montat aftermarket.

    Pe mine personal nu ma afecteaza acest lucru, pentru ca totusi am toate functionalitatile direct din masina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.