Nu este întâmplătoare decizia de a lăsa în urmă un model din ”Grupa mică” după unul, doi sau trei ani și de a trece la o categorie mai încăpătoare, cu mai multă autonomie și tot atâta bucurie de a conduce o mașină fără eșapament.
Colegii nostri au făcut această tranziție în perioada ultimilor patru ani și vor continua să o facă, după cum ne anunță László. Pentru detalii urmăriți link-urile de mai jos.
- Marius (Câmpina): VW e-Up! – Tesla Model 3
- Marcel (Deva): Dacia Spring – Renault Megane
- Darius (Timișoara): ZOE – Tesla Model 3
Primii pași făcuți cu costuri minime de achiziție, consolidează încrederea în noua tehnologie și apare dorința de a porni în călătorii tot mai lungi. Mașina electrică oferă mai multă libertate de mișcare, tocmai din cauza costurilor mai mici de deplasare, câtă vreme poți încărca acasă sau la locul de muncă. E adevărat că timpul este măsurabil diferit pentru fiecare, fan sau sceptic, dar mașina electrică se poate încărca noaptea, când și noi, oamenii, ne odihnim.
”Electrica” se mai încărcă în timpul pauzelor de masă sau în timpul vizitării anumitor puncte turistice. Și aici vorbim doar despre semnele de întrebare pentru excursiile mai lungi, căci pentru oraș, deplasarea cu mașini electrice este soluția cea mai potrivită pentru distanțe scurte și pentru aerul pe care-l respirăm cu toții.
Bilanțul lunii mai
Statisticile legate de distanțele parcurse, consumul mediu înregistrat și costurile per 100 km nu lasă loc de îndoială: colegele din Grupa Mică sunt cele mai economice. Costurile însă depind în mai mare masura de sursa de încărcare, decât de consum, așa cum eram învățați din trecutul cu benzină, motorină sau GPL.
Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara
De patru ani alături de proiectul Electromobilitate!
Am scris în repetate rânduri cât de valoroasă este colaborarea pe termen lung la proiect, pentru a culege date reale despre fiabilitate și costuri, după cât mai mulți ani de utilizare pentru orice model electric, dar în special pentru cele din categoria bugetelor mai strâmte.
Înlăturarea legendelor păguboase de tot felul, despre uzura electricelor în general și a acumulatorilor în special, care circulă abundent în toate cotloanele întunecate ale folclorului online, se poate realiza doar monitorizând și documentând sistematic orice problemă apărută și costurile de remediere.
Deși Citigo nu a fost ocolit de ghinioane și un recall, fără costuri suplimentare pentru colegii nostri, reparațiile fiind efectuate în garanție, bilanțul după patru ani este foarte satisfăcător pentru alegerea făcută la începutul anului 2020.
Istoria acestui exemplar poate fi recitită de cei interesați în articole pe blog cu o simplă căutare ”Citigo” și în cronicile săptămânale sau lunare ale Grupei Mici din cadrul proiectului Electromobilitate. Câteva exemple:
- Aniversare – Trei ani de liniște cu Go-e (Skoda Citigo)
- Skoda Citigo după 150 săptămâni
- Skoda Citigo – după doi ani de participare la proiectul Electromobilitate
- Skoda Citigo – doi ani cu Go.e
- „Dragoste la prima pedală” – Skoda Citigo după 8 luni și 5000 km
- Skoda Citigo și VW ID.3 – săptămâna surprizelor neplăcute
- Skoda Citigo prima rechemare în service: Ce mai face GO-e?
Dacă vă mirați de unde avem așa de multe date despre Citigo, deși s-au fabricat și vândut mult prea puține, este bine de știut că în toți acești patru ani Wiwi a colectat ZILNIC datele de la bord sau aplicație. Apoi le-a organizat în tabele săptămânale până în luna mai 2022, iar de atunci în tabele lunare cum este și cel de mai jos pentru luna mai 2024.
MULȚUMIM Wiwi!
László – VW e-Up, Cluj
eUP!-ul din Cluj a fost folosit doar sporadic, ne gândim sa-l vindem si sa luam ceva mai mare.
In acest sens mă interesează ideile voastre despre ID3 sau KONA (evident in afara informațiilor care se pot culege de pe net si paginile cunoscute de noi toti). De asemenea, daca cunoașteți pe cineva interesat de acest eUP și/sau dornic sa-si vândă ID3/KONA, va rog sa mă anunțați (ascult orice propunere, mașină noua sau second hand). Detalii săptămânale și lunare despre mașină găsiți în cronica Grupei Mici din cadrul proiectului Electromobilitate, începând cu 22 martie 2021. Câteva exemple:
- 7 ani și 70.000 km cu două VW e-Up!
- Călătorie de 1000 km cu VW e-Up! la Budapesta
- VW e-UP! – „iți pune zâmbetul pe față când îl conduci”
- VW e-Up! – comparație de costuri cu hibrid diesel
Să revenim la oile noastre pentru luna Mai. Incarcare exclusiv solara, deci costul rosu de pe contor e doar pentru cei care nu au panouri. Consumul este in media acestor mașinuțe. Când se circula se folosește Break-Mode in oraș, Drive-Mode in afara, iar aerul condiționat este lasat la 22 de grade.
Raul – Fiat 500e, Timișoara
In luna Mai, Fiat 500e a parcurs un total de 887 km cu un consum mediu de 16.1kWh/100km, ~210 km au fost efectuați extraurban.
Am efectuat urmatoarele sesiuni de incarcare:
- AC Renovatio: 23.5 kWh, cost 57 RON
- DC OMV: 17.1 kWh, cost 52 RON
- AC acasa: 145 kWh, cost 102 RON
- Total: 185.6 kWh, cost 211 RON
Luna aceasta am efectuat revizia de doi ani. Țin să ”mulțumesc” reprezentantei Silvermotors din Timișoara care a facturat manopera 2h pentru schimbul unui filtru de polen, fără alte operațiuni efectuate, costul reviziei fiind 563RON.
Păcat ca partea de servicii lasă de dorit!
Mihai și familia – două Dacia Spring, Fălticeni
Total luna mai 2024 pentru Dacia Spring alb, Fălticeni.
- Distanța parcursă: 1091 km
- Total consum: 149.83kWh (143.197 kWh 100% de la soare și 6.633 kWh de la Cora Bacău)
- Viteză medie ponderată: 41 km/h
- Consum mediu ponderat afișat pe bord: 10.8 kWh/100 km
- Consum real (Energie încărcată (inclusiv pierderi) / distanța parcursă): 13.7 kWh/100 km
- Cost total: 0 lei.
- Cost mediu: 0 lei / 1423 km = 0 lei / 100 km
- Energie încărcată: 149.83kWh.
Total luna mai 2024 pentru Dacia Spring kaki, Fălticeni.
- Distanța parcursă: 3157 km
- Total consum: 368.57 kWh (121.66 kWh de la soare, 239.57 kWh de la stațiile de pe drumurile dus-întors București și 7.34 kWh din grid)
- Viteză medie ponderată: 56 km/h
- Consum mediu ponderat afișat pe bord: 11.2 kWh/100 km
- Consum real (Energie încărcată / distanța parcursă): 11.67 kWh/100 km
- Cost total: 268.82 lei.
- Cost mediu 268.82 lei / 3157 km = 8.52 lei / 100 km
- Energie încărcată: 368.57 kWh.
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!