Enyaq și Model Y – Ce am învățat după primii doi ani electrici?

În dimineața zilei de 8 octombrie 2021, cu multă emoție și entuziasm, am plecat acasă cu prima noastră mașină electrică, Skoda Enyaq. Deși între timp mașina a ajuns la colegul Mihai (Bacău) ne vom aminti mereu cu drag de ea și călătoriile parcurse împreună. Din 15 decembrie 2022 drumul nostru a continuat la volanul unei Tesla Model Y Performance.

Cum au fost acești primi doi ani? Puțin mai dificil la început, când planificam poate prea mult traseele și opririle de încărcare. Apoi a devenit ceva simplu, banal, diferit față de deplasarea cu o mașină pe combustie doar prin prisma pauzelor de alimentare și odihnă puțin mai lungi.

Luna septembrie a acestui an a fost cea mai activă perioadă a noastră de până acum, cu puțin peste 8.000 km parcurși. Vreau să detaliez ce costuri (bani și timp) au implicat aceste deplasări și să comparăm cu o mașină echivalentă pe combustie, iar la final să încercăm să tragem niște concluzii.

Majoritatea celor 8000 km din septembrie i-am parcurs în weekenduri, din Brașov spre destinații precum Bodrum (Turcia), Chișinău (Moldova) și Lublin (Polonia).

Înainte de a începe cu cifrele, menționez că am condus cu vitezele normale pe drumurile noastre (și nu neapărat legale), deci nu am mers la aspirație în spatele vreunui tir. Și oricum este mai mult un mit, nu se împiedică nimeni de electrice mai tare decât de fosile.

Pentru cei 8.000 km din septembrie am consumat 1.346 kWh, alimentați în felul următor:

  • încărcări acasă: 612 kWh, cost 453 lei
  • încărcări Supercharger: 318 kWh, cost 0
  • încărcări DC: 498 kWh, cost 810 lei

iar ca timp acestea au totalizat:

  • stații publice 12.5h
  • acasă 83h

Costul total de doar 1.260 lei sau 15,6 lei/100km echivalează, la prețurile actuale, cu un consum de puțin peste 2l/100km. O mașină echivalentă ca dimensiuni, diesel, cu un consum mixt de aproximativ 7l/100km ar fi necesitat 560 l de combustibil, ce ar fi costat aproximativ 4.200 lei. Deci există o economie de aproape 3.000 lei, într-o singură lună!

Paritate la achiziție și economii la încărcare

Poate veți zice că deși costurile de deplasare sunt mai mici, achiziția mașinii este mai scumpă. Deocamdată corect pentru cazul nostru, fiind vorba de cea mai performantă variantă pentru Model Y, dar ultimele reduceri anunțate de Tesla în SUA, au plasat cel mai mic preț pentru un Model 3 (38.990 USD) sub prețul mediu de tranzacție pentru automobile noi pe piața americana (47.698 USD). Sursa: Automotive News

Cu încă un mit demolat, cel despre Tesla și implicit orice ”electrică” este scumpă, să mergem mai departe pe calea economiilor financiare realizabile, dacă cele de emisii poluante oricum nu interesează electro-scepticii, cu toate că sunt o puternică motivație pentru adoptatorii timpurii ai noii tehnologii.

Aplicația Tesla oferă o statistică lămuritoare, aproape 20.000 lei, doar costuri de combustibil economisite de la achiziție (noiembrie 2022). Această diferență de bani a însemnat până acum practic 4 rate din cele 10 plătite la leasing. Și oare, dacă ar fi fost diesel, pentru aceleași performanțe ar fi fost cu 40% mai ieftină decât Tesla? Eu zic că nu.

Cu banii am lămurit-o, chiar daca nu am intrat în detaliile despre schimburi de ulei, filtre, aditivi, etc. Într-un cuvânt toate consumabilele necesare funcționării unui motor cu adere internă.

Cum stăm cu timpul?

Să discutăm puțin și despre timp, în special despre acele 12,5 ore petrecute la stații publice in septembrie. Nu este chiar așa simplu să concluzionăm că acel timp este irosit 100%. La orice deplasare lungă, pasagerii au nevoie de diverse pauze (toaletă, mâncare, țigară, etc). Nu putem concluziona nici că toate pauzele sunt dorite. Diferă și preferințele noastre, unii preferă să mănânce un sandwich la volan, alții să stea așezați la o masă, alții au nevoie de a coborî de la volan mai des șamd. Personal aș zice că undeva la 50% din timp rămâne irosit, în stilul nostru de a călători.

Această durată a pauzelor a rămas și singurul dezavantaj, repet: pentru stilul nostru de mers, al electricelor în raport cu fosilele. EV-urile actuale, marea majoritate, oferă autonomii suficiente, puteri de încărcare destul de mari, chiar și schimbarea acumulatorului mai rapid decat o alimentare cu carburant în cazul NIO. Alegerea unui model ține doar de buget și preferințe. În schimb rețeaua de încărcare încă mai lasă loc de mai bine, deși avansul din ultimii ani este semnificativ.

Mai multe hub-uri cu stații de putere mare, amplasate în afara localităților pe căile de tranzit, ar îmbunătăți semnificativ experiența și timpii de condus și încărcare. Combinate cu stații Type 2 (de putere mică) la hoteluri, pensiuni, restaurante și obiective turistice, unde oricum petrecem mai multe ore, sau toată noaptea, deplasările electrice vor deveni la fel de firești, cum sunt cele pe baza de carburanți.

Dacă tot veni vorba de carburanți, știați că la prima mare tranziție în transportul rutier, cea de la căruță la automobil, benzina se cumpăra de la farmacie? Nici rețeaua de benzinării nu s-a născut peste noapte.

Dar, privind în retrospectivă, suntem pe drumul cel bun, o deplasare în ziua de astăzi nu mai implică temerea că ne bazăm pe o stație anume (și de doar 50 kW putere) pentru a ajunge la destinație, fără a ști dacă este defectă sau ocupată.

Pentru mai multe detalii despre călătoriile electrice din ultimii doi ani vă invit în arhiva mea de 27 articole publicate pe blogul electromobiliștilor. Drumuri bune!

Tesla Model Y Performance
Skoda Enyaq

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.